Investiţii masive în Păcurari, Copou, Centru

Publicat de Curierul de Iasi la data de 18/04/2013

Modernizarea esplanadei de la Hala Centrală va fi încheiată în acest an.

În cartierele Păcurari, Copou, Centru vor fi investite, în acest an, zeci de milioane de euro. Proiectele aparţin Primăriei, iar sumele vor fi acoperite fie cu bani de la bugetul local, fie cu fonduri europene nerambursabile. Curierul de Iaşi continuă, astfel, serialul început numărul trecut, demers jurnalistic în urma căruia vom prezenta toate investiţiile anunţate pentru 2013, aferente fiecărui cartier în parte.

Investiţii în educaţie

La capitolul “Învăţământ”, cartierele Păcurari, Copou, Centru vor beneficia de lucrări de reparaţii capitale, reamenajări, reabilitări sau extinderi la grădiniţele PP “Sf. Sava”, PP 4 şi PN 16, şcolile “Carol I”, “Carmen Sylva” şi “Ion Creangă”, Colegiile Nationale “Costache Negruzzi”, “Mihai Eminescu”, “Mihail Sadoveanu” şi Informatică “Grigore Moisil”, Liceul cu Program Sportiv sau colegiile de profil agricol “V. Adamachi”, tehnic “Gh. Asachi” sau de arte plastice “Octav Bancilă”.

Ca o precizare, Primăria este responsabilă în ceea ce priveşte investiţiile doar de infrastructura de învăţământ care vizează educaţia preşcolară, primară, gimnazială şi liceală, nu şi de cea universitară.

Trei investiţii – cheie

La finalul investiţiei de 250.000 euro, esplanada Mimoza (Păcurari) va arăta ca în această schiţă

Primăria a programat în acest an trei investiţii importante, din fonduri proprii, câte una pentru fiecare cartier în parte: esplanada Mimoza (în Păcurari), parcul din Copou şi esplanada de la Hala Centrală. Astfel, şefii Primăriei vor să transforme spaţiul din Păcurari într-o zonă de promenadă şi să-i anexeze şi un parc de joacă pentru copii. În buget, pentru esplanada Mimoza, au fost alocaţi 1,1 milioane de lei. Se vor monta pergole de lemn şi stâlpi ornamentali pentru iluminat. Mobilierul urban va fi schimbat în totalitate, cu jardiniere din beton şi lemn, mese de şah şi bănci din lemn. Lucrările vor cuprinde refacerea aleilor pietonale şi montarea de pavele. Vor fi înfiinţate noi spaţii verzi cu gazon.

Pentru parcul Copou sunt prevăzute lucrări de refacere a aleilor, a spaţiilor verzi, noi plantări de arbori şi de flori. Totodată, au fost prevăzuţi bani şi pentru refacerea busturilor recent furate.

În execuţie se află şi lucrările de la Hala Centrală, refacerea piaţetei fiind ultima etapă de modernizare a zonei. Vor fi refăcute hidroizolaţia şi pavimentul, vor fi amenajate şi spaţii verzi, pentru arbuşti şi flori. În buget, pentru aceste lucrări, au fost alocate 3,5 milioane de lei.

Bani pentru spitale

Alături de acestea sunt alocaţi bani pentru proiectarea unui parc de distracţie pentru copii, instalarea unui sistem de supraveghere în spaţii publice, lucrări de modernizarea la stadionul “Emil Alexandrescu” (tribune, spaţii hoteliere, parcări), achiziţionarea de stâlpi de iluminat stradal, dar şi pentru proiectarea unui sistem de reabilitare termică în cazul a 26 de blocuri de locuinţe.

Investiţii se vor face şi la spitalele aflate în subordinea Primăriei. Cel din Copou, Parhon, va beneficia de dotări cu echipamente medicale şi sistematizarea verticală a intrării de acces pentru ambulanţă, iar spitalul Sf. Spiridon de dotare cu lift exterior pentru transportul tărgilor cu bolnavi critici, serviciul UPU, SMURD. Alte lucrări de investiţii vizează consolidarea versantului cu piloţi şi refacerea zidului de sprijin pe str. Simion Bărnuţiu, dar şi semaforizarea intersecţiei din str. C. Negri – zona Prefectura Iaşi, lucrarea efectuată deja de câteva zile.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*