Întregul parc de autobuze al Iașului va fi înnoit

Publicat de Curierul de Iasi la data de 15/07/2016

Consilierii locali au avizat favorabil reînnoirea parcului de autobuze din municipiul Iași. Decizia a fost luată vineri, 15 iulie, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local pe luna în curs. Pentru realizarea acestui demers, Primăria va contracta un împrumut de 15 milioane de euro, cu acești bani urmând să achiziționeze minim 70 de autobuze noi, Euro 6 și cu facilități pentru accesul persoanelor cu dizabilități. Creditul va fi contractat la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

„Mijloacele pe care le vom achiziționa prin acest împrumut vor deveni proprietatea municipiului Iași. Conform legii, ele pot fi date în exploatare operatorului de transport. În cazul nostru e operatorul la care Municipiul Iași e proprietar unic. Plata creditului se va face de către municipalitate. Garanțiile sunt date doar din venituri. De fiecare dată evităm să dăm garanții imobiliare. Nu putem face achiziții de autobuze prin intermediul fondurilor europene. Ni se permite însă să reabilităm calea de rulare pentru tramvaie. Problema transportului public este vitală pentru cetățenii municipiului Iași. Nu putem aștepta să vină soluții din cer și nici să moară oameni”, a declarat primarul Mihai Chirica.

consiliul local 15 iuliePerioada de graţie, în când nu se vor plăti rate, va fi de doi ani, iar gradul de îndatorare a municipiului va fi de aproximativ 15%. Rambursarea principalului se va face în rate semestriale egale. Rambursarea va începe în cel de-al doilea semestru al anului 2018. În ceea ce priveşte alte costuri, Primăria Iaşi va achita un comision de acordare a creditului (150.000 euro, 1% din valoarea totală), un comision de angajament (0,5% din suma neutilizată, plătibil începând cu 90 de zile de la semnarea acordului) şi un eventual comision de rambursare anticipată cuprins între 1% şi 3% în funcţie de momentul în care se face plata, suma minimă de rambursare fiind de 1,5 milioane euro.

De asemenea, Primăria trebuie să achite şi onorariile şi cheltuielile consilierului juridic angajat de BERD. În schimb, banca menționată intenţionează să mobilizeze fonduri nerambursabile pentru cooperare tehnică, respectiv 35.000 euro înainte de semnarea acordului şi 250.000 euro după semnarea contractului. Conform primarului Mihai Chirica, în baza împrumutului de la BERD municipalitatea ieșeană va beneficia de consultanță gratuită pentru corelarea tramsportului public în sistem metropolitan.

În prezent, gradul de îndatorare a Iaşului este de 12,76%. Prognoza pentru 2017 arată o creştere de până la 14,44%, dar, în anii imediat următori, gradul va scădea până la 10,47% în 2020 întrucât vor fi stinse alte credite contractate de Primărie din 2005 încoace.

Investiții în spitale

În aceeași ședință a Consiliului Local a fost aprobat proiectul care vizează repartizarea, din excedentul bugetar pe anul 2015, a sumei de 100.000 de lei, în vederea achiziției a două aparate de anestezie de înaltă performanță și a unui aparat de măsurare a coagulării. Beneficiari ai acestor aparate vor fi pacienții Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iași.

Un alt spital care va beneficia de fondurile alocate de Consiliul Local va fi Spitalul Clinic de Recuperare. În acest caz va fi modernizat compartimentul central de sterilizare. Suprafața care va fi amenjată are o suprafață de 103 metri pătrați, valoarea totală a investiției urmând a fi de 2.182.743 lei. De licitația privind execuția lucrărilor se va ocupa unitatea medicală, urmând ca la final să se încheie un contract multianual, cu termen de finalizare cel târziu în iulie 2017.

Licitații pentru reabilitarea artelor rutiere

În scurt timp, Primăria va scoate la licitație reabilitarea a patru artere rutiere. Investiţia este estimată la peste 3,5 milioane lei, iar termenul de execuţie este de şase luni pentru fiecare stradă, de la ordinul de începere a lucrărilor. Conform proiectului, urmează a fi modernizate străzile I.C. Constantineanu (700 metri – 1.343.745 lei), Petre Vancea (607 metri – 994.983 lei), Moşu (382 metri – 149.226 lei) şi Ogorului (287 metri – 509.867 lei). Primele două artere se află în Bucium, a treia în Tătăraşi, iar ultima în zona Păcurari – Copou.

În cazul tuturor străzilor, lucrările vizează şi refacerea trotuarelor și bordurilor, înfiinţarea unor guri de scurgere noi, înlocuirea unor capace de canalizare şi ridicări la cotă, realizarea de marcaje rutiere sau amplasarea de indicatoare rutiere.

Poliția Locală va fi reorganizată

Poliţia Locală va avea şase servicii care vor avea competeţe teritoriale după modelul celor şase secţii ale poliţiei naţionale. Noua formulă funcţională a fost supusă aprobării Consiliului Local. Organigrama propusă prevede şi majorarea numărului de posturi actual, de la 304 până la 322. Dintre acestea, 281 sunt ocupate, iar 41 sunt vacante.

Obiectivul propus este de a eficientiza activitatea instituţiei, prin accentuarea rolului unor structuri deja existente, menţinerea nivelului de implicare a altora, preluarea de atribuţii de către structuri nou-înfiinţate şi o nouă subordonarea funcţională. Fiecare dintre cele şase servicii de poliţie locală va avea un compartiment de sectorişti, precum şi atribuţii de planificare şi sinteză, ordine publică, fluidizare trafic, prevenire şi reglementare pro­bleme cetăţeneşti, protecţia mediului şi control activităţi comerciale.

Conform proiectului de hotărâre, la reorganizarea institu­ţiei, un reper important l-a constituit protocolul de colaborare încheiat între Poliţia Locală şi Poliţia Municipiului Iaşi, în baza căruia cele două structuri acţio­nează cu patrule mixte. Astfel, prin apariţia Serviciilor Poliţie Locală 1 – 6, se urmăreşte respec­tarea principiului competenţei teritoriale a celor şase secţii de poliţie naţională existente pe raza municipiului.

Consilierii locali nu au aprobat achiziționarea clădirii Institutului Francez

Consilierii locali au respins demersul Primăriei de a achiziționa imobilul care în prezent găzduiește regionala Iași a Institutului Francez. Proiectul de hotărâre corespunzător a primit doar 16 voturi pentru, în condițiile în care pentru aprobare ar fi fost necesare minim 18.

Imobilul este situat pe bulevardul Carol I, nr. 26, se află în proprietatea Ruxandrei Morel Racoviță și Elisabetei Lisolette Racoviță și este înscris în lista monumentelor istorice. Proprietatea are o suprafață de 3.000 de metri pătrați, din care aproape 700 de metri pătrați reprezintă construcția. Pentru imobil Primăria ar fi urmat să plătească 1,58 milioane de euro.

În prezent între Ambasada Franței (întrucât Institutul nu are personalitate juridică) și cele două proprietare există un contract de închiriere, dar termenul de încetare este 31 ianuarie 2018. Primarul Mihai Chirica anunțase că dorește ca după achiziție Institutul Francez să-și continue activitatea în același imobil.

Scutiri de taxe pentru proprietarii de monumente istorice

Consilierii locali au aprobat ca Primăria să acorde scutiri de la plata taxelor şi impozitelor locale pentru mai multe tipuri de contribuabili, persoane fizice şi juridice, pentru acest an. În total sunt aproximativ 250 de proprietari de terenuri şi clădiri.  Scutirile de la plată sunt acordate pentru revoluţionari, organizaţiile neguvernamentale de servicii sociale şi proprietarii de monumente istorice. Valoarea totală a scutirilor de la plată ajunge la 1,48 milioane lei.

În ca­zul revoluţionarilor, municipalitatea a analizat 55 de cereri, suma totală propusă să fie scutită de la plată fiind de peste 10.714 lei. Totodată, alte 160 de persoane fizice vor fi scutite de la plata a 37.844 lei, fiind vorba de proprietari de imobile care figurează pe lista de monumente istorice. O altă categorie de beneficiari este cea a organizaţiilor neguvernamentale pentru clădirile şi terenurile utilizate pentru furnizarea de servicii sociale. În această situaţie sunt mai multe organizaţii care vor fi scutite de la plata a 490.089 lei. În cazul monumentelor istorice cu proprie­tari persoane juridice, 11 contribuabili vor beneficia de scutire de la plata taxelor şi impozitelor locale pentru 18 clădiri. În acest caz, suma se ridică la 943.257 lei.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*