Interviu cu Primarul Municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita – Cele mai mari investiţii din ultimii 30 de ani!

Publicat de Curierul de Iasi la data de 03/05/2012

După o iarnă deosebit de grea, iată că a venit, în sfârşit, primăvara. Ce proiecte derulează Primăria Iaşului în acest moment?

După cum, sunt absolut convins că, au remarcat toţi ieşenii, Iaşul a devenit un imens şantier. Avem mai multe proiecte de maxim interes pentru comunitate. E adevărat că această iarnă cumplită, cea mai grea din ultimii 50 de ani!, ne-a întârziat puţin, dar am început deja să recuperăm masiv din timpul pierdut. Revenind la proiecte, voi trece în revistă, foarte scurt, cele mai importante dintre ele. Acestea sunt: Axa culturală, Axa Est-vest, Pasajul Octav Băncilă şi proiectul de infrastructură din Tătăraşi. Primele se realizează cu bani europeni, ultimul cu bani de la buget. Suntem oraşul care a atras cele mai multe fonduri europene: 150 milioane de euro. O spun  cu mândrie: suntem primii pe ţară! Iar investiţiile pe care le derulăm sunt cele mai mari investiţii din ultimii 30 de ani! O voi repeta tot timpul: suntem primii la capitolul fonduri europene, iar Iaşul e un şantier în aer liber. Să fim mândri de acest lucru, aşa cum şi germanii sunt mândri că Berlinul, capitala Germaniei unite, este cel mai mare şantier al Europei.

E doar o întâmplare faptul că această imensă desfăşurare de forţe coincide cu anul electoral 2012?

Vreau să fiu bine înţeles. Pentru a pune în practică un proiect, cu atât mai mult unul finanţat din fonduri europene, este nevoie de foarte multe etape. Nu voi intra în detalii tehnice, sunt multe şi plictisitoare, dar pot spune că, în derularea unui proiect, apar întârzieri inerente, apar blocaje, apar piedici!  Suntem naivi dacă noi credem că toţi oamenii din lume se bucură când ai succese. Poate doar când ai succesuri! Dar lăsând gluma deoparte, adversarii nu se bucură niciodată cand realizezi ceva.

Vă spun sincer că mie mi-ar fi convenit mai mult o eşalonare a lucrărilor. Dar suntem prizonierii termenilor şi termenelor din caietele de sarcini. Din păcate, această suprapunere de şantiere a indus deja un anumit disconfort ieşenilor. S-a ivit o anumită nemulţumire, cauzată de zgomot, poluare, praf şi circulaţie gâtuită. O simt de fiecare dată când vorbesc cu oamenii. Dar nu-i mai puţin adevărat că percep totodată, din partea lor, şi o mare satisfacţie!  Domnule, în sfârşit se face ceva şi la Iaşi, spun ei. Da, se face! Şi se fac multe! Am promis că voi schimba în bine Iaşul şi lupt să mă ţin de cuvânt! Pentru mine, Iaşul are prioritate!

Ce v-a nemulţumit cel mai mult în acest mandat?

În primul rând, vreau să atrag atenţia asupra unui aspect deloc de neglijat. De 8 ani, Iaşul este în opoziţie. Acest lucru ne-a privat de fonduri, dar ne-a adus o mulţime de tracasări şi necazuri. Pentru că, în pofida apelurilor noastre, Guvernul nu numai că nu ne-a ajutat, ci a lucrat parcă împotriva ieşenilor, am recurs la anumite soluţii dureroase, dar necesare, precum în cazul CET. Doar aşa am putut salva 50.000 de familii de gerul din case! În schimb, dacă Guvernul nu ne-a ajutat, ne-am ajutat singuri la capitolul fonduri europene  Am compensat îndărătnicia lor cu vrednicia noastră.
De asemenea, am remarcat cu tristeţe că aleşilor Iaşului le lipseşte spiritul de echipă. Nu avem încă înţelepciunea necesară de a trece peste orgolii şi interese partinice, pentru a susţine un proiect care face bine, în primul rând Iaşului şi ieşenilor!  De aceea, foarte tare m-a nemulţumit faptul că nu avem în fruntea Iaşului, mă refer la judeţ şi municipiu, o echipă care să lupte pentru Iaşi! Dar, sper ca, doar peste câteva luni, această echipă să existe şi să muncească pentru ieşeni.

De asemenea, sunt supărat şi pe unii ieşenii, puţini, e drept, pe cei care nu au înţeles că gunoiul poate fi reciclat şi nu aruncat pe spaţiile verzi sau pe stradă, sau că refugiile din staţiile mijloacelor de transport nu au fost construite pentru verificarea tăriei bocancilor. Vrem să construim un oraş civilizat, un oraş în care să primeze bunul simţ.
Care sunt proiectele Primăriei pentru viitor?

Să ne ajute Dumnezeu să finalizăm cu succes şi cât mai rapid proiectele de care am făcut vorbire mai sus. Ele vor schimba Iaşul, dar – poate chiar mai important decât asta – vor deveni premisele unei dezvoltări accelerate a oraşului nostru. O insfrastructură mai bună, ca şi o valorizare a dimensiunii culturale a municipiului, sunt condiţii obligatorii pentru a scoate Iaşul din conul de umbră. Pornind de aici, am în vedere, organizarea în viitor a unui festival internaţional al Educaţiei, care să reaşeze Iaşul pe harta mondiala a Învăţământului de calitate. De asemenea, voi propune un tip administraţie mai modernă, mai flexibilă, de tip Smart, care să  se afle în permanent contact cu oamenii, care să ţină cont de dorinţele lor, dar care să transmită mereu mesajul că dacă vrei să fie bine, trebuie să te implici în viaţa comunităţii. Implică-te! – aceste va fi cuvântul de ordine adresat ieşenilor.

Nu în ultimul rând, pornind de la datele destul de îngrijorătoare ale ultimului recensământ, care confirmă scăderea populaţiei per ansamblu, voi milita pentru o reformă administrativ teritorială modernă, care să răspundă eficient la problemele de azi şi mai ales de mâine ale României.

Comments

comments1 Comentariu

  1. Alex

    Bravo! Dupa parerea mea disconfortul creeat este necesar pentru evoluare, nu ar trebui sa ne plangem de acest disconfort. Trebuie sa ne gandim la finalizare si la imaginea Iasului de atunci. Numai respect pentru d-l Primar.
*