[Interviu] Beatrice Rancea: „Iaşul este oraşul meu de suflet”

Publicat de Curierul de Iasi la data de 14/02/2013

A preluat conducerea Operei Naţionale din Iaşi şi, într-un timp record, a reuşit să aducă publicul în sala de spectacole şi să joace cu casa închisă. Regizoarea Beatrice Rancea a făcut adevărate minuni într-o perioadă relativ scurtă de timp, montând, împreună cu Andrei Şerban, două proiecte consecutive: operele „Indiile galante“ şi „Troienele“.

Clădirea care găzduieşte Opera din Iaşi a fost timp de şapte ani în reparaţii. Unde s-au ţinut spectacolele în acest interval?

Am jucat într-o Casă de Cultură în care fondurile şi investiţiile au fost minime, nu s-a achiziţionat nimic, nici proiectoare, nici costume, nici decor. Totul a funcţionat la minima rezistenţă. Costumele şi decorurile sunt de 40 – 50 de ani, de când au fost primele spectacole de operă la Iaşi. De când sunt manager mă lupt zilnic pentru a determina Ministerul Culturii să ne acorde acele fonduri de care Opera ar avea nevoie. Dacă nu există o suplimentare de buget şi o alocare normală, nu ai cum să-ţi realizezi ceea ce ţi-ai propus. Poţi să fii cel mai mare manager, dacă nu ai bani, nu ai cum să faci producţii.

Beatrice Rancea, managerul Operei, (aici alături de primarul Gheorghe Nichita) susţine că există o excelentă colaborare cu şefii oraşului

Cum ati reuşit să scoateţi instituţia din anonimat, dispunând de cel mai mic buget din ţară?

Prin promovarea pe care acest lăcaş a meritat-o dintotdeauna, prin oamenii capabili şi dedicaţi pe care am ţinut neapărat să îi păstrez aproape, prin spectacolele de calitate pe care încerc să le ofer ieşenilor. Am adus dirijori, solişti, regizori atât din ţară cât şi din străinătate. Pe scurt, cu dedicaţie, răbdare şi curaj.

Care este cea mai importantă realizare a instituţiei pe care o conduceţi?

Faptul că într-un timp atât de scurt am reuşit să umplu sălile şi să readuc la viaţă opera ieşeană, prin prezenţa atât de numeroasă a publicului la spectacole.

Din septembrie jucăm cu casa închisă. Asta este cea mai mare realizare vizibilă pentru spectatori. Opera a început să existe din nou în Iaşi după o perioadă în care nu a mai fost în atenţia publicului.

Cum de v-aţi permis îl aduceţi pe cunoscutul regizor Andrei Şerban la Iaşi?

După cum ştiţi, producţia de operă presupune bani. Nu am fi reuşit să îl aducem pe Andrei Şerban, dacă nu ne-ar fi ajutat şi sponsorii, dar şi Primăria. Opera din Iaşi aparţine Ministerului Culturii, deci Primăria nu avea nici o obligaţie. Cu toate acestea, imediat după ce am fost pusă în funcţia de manager a instituţiei de cultură, chiar a doua zi, am fost invitată de Gheorghe Nichita, edilul municipiului Iaşi, la o discuţie, pentru a ne cunoaşte. Împreună cu Mihai Chirica, viceprimarul Iaşului şi cu toată echipa pe care o conduce, domnul primar a ţinut să ne asigure de spijin pe toate planurile: financiar, de promovare. Sprijin care a şi venit imediat. Primăria ne-a dat bani, ne-a dat pe gratis toate spaţiile de afişaj. A contat enorm ajutorul lor pentru punerea spectacolelor în scenă, spectacole care şi la ora actuală se joacă cu casa închisă.

Tinerilor manageri aflaţi la început de drum ce le-aţi spune, cum îi îndrumaţi?

Cred din tot sufletul că trebuie să îţi iubeşti munca, indiferent de domeniul de activitate. Dacă pui pasiune, dedicaţie şi motivare în ceea ce faci şi în ceea ce crezi, automat vei ajunge departe. Succesul o să te caute sigur. Pun o foarte mare valoare şi pe echipa cu care lucrez, încerc să îi ambiţionez zilnic, să îi provoc să exceleze. Numai aşa poţi reuşi.

Ce proiecte sunt în pregătire la Opera Naţională Română din Iaşi?

Pregătim câteva surprize. Este vorba despre opera „Giselle”, care va avea premiera pe 16 martie 2013. „Sunetul Muzicii” în care va cânta corul de copii al ONRI, Juniorii Operei şi, nu în ultimul rând, piesa „Aida”. În momentul de faţă, Opera ieşeană este singura care nu are în repertoriu această piesă. Regizorul este adus special din Budapesta, iar premiera va avea loc la sfârşitul lunii aprilie.

Apropo de corul de copii Juniorii Operei, pe care l-aţi înfiinţat anul trecut. Ce proiecte aveţi pentru copii? Cum vă propuneţi să atrageţi publicul tânăr spre spectacolul de teatru şi balet?

Copiii din cor sunt nişte drăguţi. Nu vor să ia vacanţă şi se întristează când se termină stagiunea. Pentru publicul tânăr pregătim, în luna iunie, piesa „Motanul încălţaţ”, urmată de „Crăiasa Zăpezii”. Din toamnă vrem să înfiinţăm baletul pentru copii.

Ştiu că făceaţi naveta Iaşi – Bucureşti. În weekend vă întoarceţi acasă, la Bucureşti?

Nu, nici măcar în weekend. Casa mea s-a mutat la Iaşi.

V-aţi adaptat în Iaşi?

Da. Iaşul este oraşul pe care îl iubesc din 2000, oraşul meu de suflet. Primul contact mai îndelungat cu municipiul, l-am avut în 2003 când am venit să montez la Teatrul Naţional piesa „A douăsprezecea noapte”. Atunci am realizat cât de superb este oraşul şi cât de extraordinari sunt oamenii.

……………….

Un CV impresionant

Activitate artistică:

2011 – prezent: Manager Opera Naţională Română din Iaşi
1992 – prezent: Regizor teatru, TV, cinema, coregraf, interpret, scenarist, dramaturg
2008 – prezent: Asistent universitar, Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” Bucureşti
2010: Regizor Opera Naţională Română Iaşi
2007- 2008: Consilier artistic al Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Ion Dacian”, Bucureşti
2005 – 2007: Director General al Teatrului Naţional din Constanţa
1980 – 1992: Prim solistă la Opera Naţională Bucureşti

Operă: Peste 30 de roluri pe scena Operei Naţionale Bucureşti

Film: 1999: regizor secund la Ambasadori, căutăm Patrie, regia Mircea Daneliuc
1992: rol în videoclip Say something – Laurenţiu Cazan, regia Radu Vaida
– premiu pentru cel mai bun videoclip Costineşti
1992: rol principal în Păpuşa de porţelan, film premiat pentru imagine la Festivalul Dakino

Televiziune: Peste 20 de apariţii TV având roluri principale în spectacole de balet
Show-uri TV regizate:
2002: Antena 1 – Divertis Grup, 2 episoade
2001: ProTV – Seara regăsirii, show live

Alte activităţi: – Membru al juriului emisiunii „Dansez pentru tine” 2006-2011
– Premiul pentru cea mai activă prezenţă în show-biz-ul românesc „Femei de succes – 2005”
– Premiul „Alexandru Ioan Cuza” acordat unor personalităţi ale anului 1998, înmânat de preşedintele Ion Iliescu
– Nominalizare pentru „Femeia anului – 1998” de către revista Avantage
– Iniţiator şi director artistic al Festivalului Tânărului Regizor, Slobozia, ediţiile 1996 şi 1997
– Membru în juriul Festivalului de Teatru „I.L. Caragiale”, ediţia 1997
– Iniţiator şi regizor artistic al Festivalului de artă medievală de la Sighişoara, Ediţia I
Studii: 2009 – prezent: doctorand la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, Bucureşti
1991 – 1996: Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti, Facultatea de Teatru, secţia Regie de Teatru
1990 – 1991: Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti, Facultatea de Teatru, secţia Coregrafie
1976 – 1980: Liceul de Coregrafie, Bucureşti

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*