Inspecţie pe şantiere: lucrările de investiţii sunt în faze avansate de execuţie

Publicat de Curierul de Iasi la data de 03/04/2014

santiere 2 aprilie (7) santiere 2 aprilie (34) santiere 2 aprilie (35)Pasajul de la Fundaţie, zona Nicolina şi Calea Chişinăului au fost cele trei şantiere pe care Gheorghe Nichita, primarul Iaşului, le-a vizitat miercuri. Şeful oraşului a vrut să vadă, la fiecare în parte, care este stadiul lucrărilor. Pasajul Mihai Eminescu se află într-o fază avansată de execuţie, constructorul estimând că pe 15 mai va termina lucrările de interior. Pe Axa Sud (Podu Roş – CUG), lucrările se află în grafic, existând şanse ca termenul de finalizare să fie devansat. Totodată şi unele sectoare ale tronsonului Nicolae Iorga – Doi Băieţi, unde se modernizează linia de tramvai, vor fi gata în lunile mai şi iunie.

Finalizat în interior pe 15 mai
Lucrările de la pasajul Mihai Eminescu se află în faza asigurării pasajului împotriva efectelor negative pe care apa pluvială, dar şi pânza freatică din zonă, le pot avea asupra construcţiei. Pasajul dispune de trei sisteme de asigurare, care trebuie finalizate în scurt timp. „Cea mai grea lucrare este să facem un canal colector ce va descărca apa pluvială în zona Râpa Galbenă, prin cădere gravitaţională. Avem canale laterale destul de mari, camere vizitabile, care pot fi oricând curăţate şi în care se poate interveni, dacă apare vreo problemă”, a declarat Gheorghe Nichita. Pe de altă parte, se încearcă preluarea apelor subterane din dealul Copoului cu ajutorul unor foraje ce vor traversa pasajul la o adâncime de şase metri de radierul acestuia. “Constructorul şi-a luat angajamentul ca, până la 15 mai, să termine tot ce înseamnă lucrare interioară, cu excepţia forajelor. O să facem o analiză, să vedem ce înseamnă partea arhitecturală, cum o putem lucra după ce avem licitaţia finalizată, apoi vom lua o decizie cum putem pune pasajul în funcţiune. Sunt un pic sceptic şi vreau să văd mai des lucrările de aici, ca să-mi dau seama dacă termenul de 15 mai este fezabil”, a precizat primarul Gheorghe Nichita.

santiere 2 aprilie (86)

Axa Sud, în grafic
Lucrările de pe şantierul aferent Axei Sud se desfăşoară în parametrii conveniţi. Noile şine de tramvai au început să fie montate în zona CUG. Problema cea mai dificilă este însă localizată la pasajul Nicolina, acolo unde lucrările de montare a armăturii şi de turnare a betoanelor presupun o atenţie sporită şi un timp mai îndelungat. Primarul Gheorghe Nichita este optimist în privinţa viitorului acestui şantier. „Lucrurile pot fi accelerate şi le vom accelera. Sperăm că la finalul lunii mai vom termina dinspre Nicolina spre Podu Roşu, cu finalizare pe partea dreaptă cu turnări de betoane, după care să asfaltăm şi să dăm în funcţiune două benzi pe partea dreaptă, urmând ca lucrările de consolidare, care nu afectează traficul, să le facem ulterior. Este o lucrare care respectă graficele şi care poate avea o continuitate mai bună. Lucrările pot fi terminate înainte de termenul stabilit iniţial, august 2015”, a declarat edilul şef al oraşului. „Sperăm ca, de anul viitor, să începem să circulăm din nou cu tramvaiele în această zonă. Soluţiile tehnice aplicate sunt de foarte bună calitate, asigurând o bună protecţie antifonică şi antivibraţii. Cred că vom reveni pe vechile trasee, spre Gară şi spre Copou”, a declarat Maricel Ghercă, directorul RATP.

santiere aprilie (37)

Pe Calea Chişinăului
Lucrările derulate în cadrul amplului proiect de modernizare a liniilor de tramvai pe ruta N. Iorga – Doi Băieţi au ajuns în zona Calea Chişinăului, unde se efectuează excavarea fostei căi de rulare. Un prim sector al şantierului, cel dintre fostul Bazar şi intersecţia Cotnari, va fi finalizat în luna mai, iar porţiunea dintre intersecţia Cotnari şi Calea Chişinăului va fi terminată până în 15 iunie, urmând ca, pe timpul vacanţei elevilor şi studenţilor, lucrările să fie concentrate în zona Bazei 3. “Concomitent cu ceea ce lucrăm acum, vom începe lucrările în zona Metalurgiei, de la Baza 3 înspre Doi Băieţi. Practic, aceste două tronsoane au front de lucru, singura zonă mai dificilă fiind cea de la Baza 3, pentru că trebuie să păstrăm linia de tramvai în funcţiune”, a declarat primarul Gheorghe Nichita. Şeful municipalităţii a subliniat faptul că, în perioada următoare, vor începe şi alte lucrări de investiţii în infrastructura urbană ieşeană. “Finalizăm aceste proiecte mari, dar începem şi alte lucrări, pentru că eu sper ca în acest an să obţinem finanţare pentru alte proiecte, de mare necesitate pentru ieşeni”, a conchis primarul Gheorghe Nichita.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*