Infuzie de autobuze noi la Iaşi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 07/07/2016

Municipiul Iași va avea cel mai modern parc de autobuze din România. Anunțul a fost făcut miercuri, 6 iulie, în cadrul unei conferințe de presă, de primarul Mihai Chirica, care a adăugat că fondurile necesare vor fi asigurate prin intermediul unui împrumut la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Autobuz nou„Am semnat contractul pentru achiziția unui lot de opt autobuze noi. Licitația a fost câștigată de SC BMC Truck & Bus SRL Ilfov. Valoarea contractului este de 4.912.200 lei, fără TVA, ceea ce înseamnă prețul unui autobuz este de 614.025 de lei, fără TVA. Celelalte patru autobuze noi, pentru care s-a semnat contractul săptămâna trecută, sunt model Isuzu Citiport, cumpărate de la SC Anadolu Automobil Rom SRL București. Așadar, vom avea 12 autobuze noi în maxim trei luni la Iași. Intenționăm să schimbăm tot parcul de autobuze al Iașului. Ieșenii au nevoie de mijloace de transport sigure. Săptămâna trecută am dus o ultimă discuție cu reprezentanții BERD cu privire la posibilitatea contractării unui împrumut de aproximativ 15 milioane de euro, prin care să schimbăm tot parcul de autobuze. Asta ar înseamna 70 – 75 de autobuze prin împrumut BERD, la care se adaugă cele 12 autobuze cumpărate prin fonduri proprii, ceea ce înseamnă, în total, 82 – 87 de autobuze noi. În plus, în baza împrumutului de la BERD vom avea consultanță gratuită pentru corelarea tramsportului public în sistem metropolitan. La sfârșitul acestei săptămâni vom avea o ședință a Zonei Metropolitane, ocazie cu care voi propune acest proiect”, a declarat Mihai Chirica.

Cele opt autobuze care vor sosi la Iași sunt model Eurobus Diamond, Euro 6. Au câte trei uși, o lungime de 12 metri, o lățime de 2,5 metri și o înălțime de 3,15 metri. Fiecare autobuz are o capacitate de 109 călători și are podea joasă, rampă pentru persoane cu dizabilități, spațiu pentru scaun cu rotile, aer condiționat în tot spațiul și sistem de supraveghere video.

Perspective de modernizare a transportului electric

Edilul a mai anunțat că municipalitatea nu renunță nici la planul de a moderniza transportul electric.

„Modernizarea transportului public local este o necesitate absolută, recunoscută de toți ieșenii, precum și o promisiune asumată în campania electorală de absolut toți candidații. În scurt timp, Iașul va avea cel mai modern parc de autobuze, dar nu trebuie să uităm că are și cea mai dezvoltată rețea de linii de tramvai din România și una din cele mai dezvoltate din Europa de Est. De aceea, în paralel cu achiziția de autobuze, vom continua modernizarea infrastructurii liniilor de tramvai, dar prin intermediul fondurilor europene. Putem atrage circa 44 milioane de euro. Cu o parte vom moderniza calea de rulare și cu cealaltă parte vom cumpăra tramvaie noi. Am făcut o analiză. Prețul mediu al unui tramvai construit la Arad, neomologat, pornește de la 1,1 milioane de euro și poate ajunge la 2,2 milioane de euro. Așadar, cu 15 milioane de euro poți cumpăra cam 10 tramvaie. La un parc activ de 100 de tramvaie asta înseamnă undeva la 10% din necesar. Ca vizibilitate și siguranță e aproape spre 0. Prin urmare, mai întâi vom schimba autobuzele. Trebuie să fim raționali și pragmatici: cu peste 80 de autobuze noi în oraș vom schimba complet fața transportului public în orașul nostru, iar efectele pozitive vor fi resimțite de întreaga populație”, a mai anunțat Mihai Chirica.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*