Incepe turneul de tenis feminin Futures România – Trofeul Municipiului Iaşi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 01/06/2010

Clubul Sportiv CFR Iaşi în parteneriat cu Federaţia Română de Tenis, Primăria Municipiului Iaşi, BCR şi ITF organizează la Iaşi două turnee futures de tenis din circuitul naţional care cuprinde 17 turnee de tenis, 9 la masculin şi 8 la feminin. Dacă turneul feminin va fi o premieră la arenele de tenis CFR Iaşi, cel masculin ajunge anul acesta la ediţia a treia, la primele impunându-se în probele de simplu francezul Frederic Jeanclaude (în 2008) şi românul Victor Ioniţă (2009). Ambele turnee poartă numele “BCR Futures România – Trofeul Muncipiului Iaşi”, cel de la feminin – R 4 urmând să se desfăşoare în perioada 5-13 iunie şi cel de la masculin – F 7 în perioada 10-18 iulie.

1.300 dolari şi 18 puncte ATP / WTA pentru câştigător

Turneul feminin “BCR Futures România – Trofeul Municipiului Iaşi” are programate în acest weekend meciurile din calificări. Vor fi şi acum probele de simplu şi dublu, la simplu pe tabloul de “64” în calificări şi “32”pe tabloul principal, iar la dublu se va juca pe tabloul principal de “16”. Clubul organizator, CFR Iaşi, a acordat şi două “wild-card”-uri pentru tabloul principal de simplu tinerelor jucătoare Michele-Alexandra Zmău (care vine special din Italia pentru acest turneu, ea fiind până pe 15 iunie 2010 încă jucătoare la CS CFR Iaşi) şi Ştefania Hristov (CS Tenis Club Coreco Iaşi).

De menţionat că, în 2010, astfel de competiţii de tenis au fost sau vor mai fi organizate la Bucureşti (4 turnee), Craiova, Oneşti şi Balş (la feminin), respectiv Bucureşti, Piteşti, Bacău, Braşov, Mediaş, Cluj, Craiova şi Arad (la masculin).

Toate turneele sunt dotate cu premii în valoare de 10.000 de dolari. Câştigătorul probei de simplu va obţine suma de 1.300 dolari şi 18 puncte în ierarhia ATP sau WTA. La dublu, câştigătorii vor încasa un “cec” în valoare de 630 dolari şi vor obţine 18 puncte în clasamentele ATP sau WTA.

Directorul celor două turnee ieşene va fi ing. George-Radu Pipa, preşedintele executiv al clubului sportiv CFR Iaşi.

Supervisorii ITF la turneele de la Iaşi vor fi Vesselina Doneva (Bulgaria) – la R 4 feminin, respectiv Mihai Dumitrescu (România) – la F 7 masculin.

Ruxandra Dragomir salută cele două turnee de la arena de tenis CFR Iaşi

La fiecare turneu de la arena CFR Iaşi se contează pe prezenţa a peste 80 de tenismeni din toate colţurile lumii. În legătură cu aceste turnee ieşene, preşedinta Federaţiei Române de Tenis, Ruxandra Dragomir, a declarat: “Vreau să le mulţumesc celor implicaţi pentru sprijinul pe care ni-l acordă şi pentru implicarea în susţinerea şi promovarea tenisului la nivel naţional. Avem nevoie de turnee futures, pentru ca tinerii jucători de tenis să beneficieze de un cadru bine organizat în care să poată evolua spre marea performanţă. Trebuie să promovăm cât mai bine aceste competiţii pentru că de aici pot pleca jucători care pe viitor să reprezinte nume sonore în tenisul mondial. În acest context, Iaşul reprezintă un centru de tradiţie pentru sportul românesc şi mă bucur că tenisul este prezent aici prin turneele futures, de la arenele CFR Iaşi”.

Conform site-ului ITF şi a listei participantelor dată publicităţii pe 30 mai, primii opt capi de serie ai turneului feminin “R 4”de la arena CFR Iaşi sunt: 1. SABINO Lisa (Elveţia, nr. 449 WTA); 2. AL NABHANI Fatma (Oman, 524 WTA); 3. DAVATO Benedetta (Italia, 539 WTA); HERMOSO Ximena (Mexic, 578 WTA); 5. GLEDACHEVA Martina (Bulgaria, 675 WTA); 6. BONA Annalisa (Italia, 710 WTA); 7. CACIOTTI Martina (Italia, 735 WTA); 8. IOVA Ionela-Andreea (România, 816 WTA).

Federer, Nadal, Pavel sau Hănescu s-au lansat în turnee futures

Turneele de tenis futures se organizează în toată lumea şi reprezintă pistele de lansare în circuitele de seniori şi senioare pentru tenismenii ce se apropie de finalul junioratului sau au trecut de puţin timp la “grupa mare”. În aceste turnee s-au lansat elveţianul Roger Federer, spaniolul Rafael Nadal sau românii Andrei Pavel şi Victor Hănescu. Dar şi Sorana Cârstea, Alexandra Dulgheru, Raluca Olaru, Edina Gallovits, Mădălina Gojnea sau Simona Halep.

La Iaşi, prima ediţie a unui turneu ITF de tenis feminin a fost în 2004, iar turneul a fost câştigat de Monica Niculescu (la simplu) şi de surorile Gabriela şi Monica Niculescu (la dublu). Printre competitoarele de atunci s-au mai aflat alte nume grele ale tenisului românesc contemporan, precum Sorana Cârstea, Raluca Olaru, Mihaela Buzărnescu, Mădălina Gojnea, Simona-Iulia Matei.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*