Încă 14 unități de învățământ vor fi reabilitate termic

Publicat de Curierul de Iasi la data de 26/06/2019

Municipalitatea ieșeană continuă programul de modernizare a unităților de învățământ. În următoarea perioadă vor fi supuse unor lucrări de reabilitare termică 14 astfel de unități.

Lucrările vor fi împărțite în două loturi, valoarea totală a proiectului fiind estimată la aproape 24 milioane de lei, inclusiv TVA. Primul lot va avea o valoare estimată de 7.860.439,87 lei, fără TVA, suprafața totală reabilitată termic fiind de 13.974,97 metri pătrați. Al doilea lot va avea o valoare estimată de 12.291.645,59, fără TVA, suprafața totală reabilitată termic fiind de 21.843,48 metri pătrați.

Durata de execuție este estimată la maxim 18 luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor.

„Multe unități de învățământ din Municipiul Iași prezintă un nivel de protecție termică scăzut, cu mult inferior exigențelor actuale referitoare la utilizarea eficientă a energiei. Trecerea anilor a dus la degradarea fațadelor, ceea ce determină pierderi semnificative de energie termică. Această realitate confirmă necesitatea derulării unor investiții în vederea transformării acestora în clădiri eficiente energetic. Prin realizarea lucrărilor de reabilitare termică se urmărește scăderea costurilor la energia electrică și termică și schimbarea aspectului fațadelor prin schimbarea geamurilor și aplicarea unui strat de termoizolație din polistiren. Intenționăm reabilitarea termică și eficientizarea energetică a acestora prin intermediul programelor de finanțare europeană, atât din surse nerambursabile ale Comisiei Europene, cât și din alte surse, cum ar fi programul elvețian”, a afirmat primarul Mihai Chirica.

Ce unități de învățământ vor fi reabilitate termic:

– Grădinițele cu program normal nr. 11 (strada Decebal, nr. 25 bis) și nr. 21 (șoseaua Națională, nr. 64);

– Grădinițele cu program prelungit nr. 9 (strada Otilia Cazimir, nr. 31) și nr. 25 (strada Argeș, nr. 5);

– Școlile Gimnaziale „Alexandru Vlahuță” (strada Buridava, nr. 10), „Elena Cuza” (stradela Canta, nr. 10) și „George Coșbuc” (strada Prof. I. Simionescu, nr 16);

– Liceul Tehnologic „Petru Poni” (bulevardul Socola, nr. 110);

– Liceul Teoretic „Waldorf” (Calea Chișinăului, nr. 132 bis);

– Colegiile Tehnice „I. C. Ștefănescu” (bulevardul Socola, nr. 51-53), „Dimitrie Leonida” (bulevardul Socola, nr. 188-190), Transporturi și Construcții (bulevardul Socola, nr. 82), Electronică și Telecomunicații „Gheorghe Mârzescu” (strada M. Sturdza, nr. 43) și „Mihail Sturdza” (strada M. Sturdza, nr. 2).

Ce lucrări vor fi efectuate

Tâmplăria exterioară va fi înlocuită cu tâmplărie din PVC cu geam termopan tri-pan cu geam low-e. La centrala termică va fi montată tâmplărie metalică rezistentă la foc. Zona de soclu a clădirii va fi placată cu 10 centimetri de polistiren grafitat sau polistiren extrudat ignifugat protejat cu tencuială subțire dublu armată. Planșeul va fi termoizolat cu 30 centimetri de vată minerală bazaltică la planșeu cu acoperiș tip șarpantă și 30 centimetri polistiren expandat la planșeu cu acoperiș tip terasă. La clădirile cu subsol tehnic planșeul va fi termoizolat de la cota 0,00 cu un strat de 10 centimetri de polistiren extrudat. Peste stratul de tencuială se va monta un strat de izolație termică din vată minerală bazaltică cu grosimea de 10 centimetri, având conductivitatea termică de 0,030 W/mK, aceasta urmând a se finisa ulterior cu o tencuială decorativă cu granule de cuarț. Pe conturul tâmplăriei se va realiza o termoizolație de 3 centimetri cu polistiren extrudat în zona glafurilor exterioare. De asemenea, jgheaburile și burlanele vor fi înlocuite.

Comments

comments

Categoria: educatie

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*