În octombrie, Iaşul îşi va sărbători tradiţiile spirituale, culturale şi academice

Publicat de Curierul de Iasi la data de 30/09/2010

Ediţia a XIX-a a Sărbătorilor Iaşului debutează pe 6 octombrie, cu Iaşi International Film Festival, şi se încheie pe 30 octombrie, cu Jubileul celor 150 de ani ai Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”.

Sute de mii de pelerini vor veni să se roage la moaştele Sfintei Parascheva, dar şi ale Sfântului Maxim Mărturisitorul, într-un oraş cuprins de sărbătoarea culturii, a muzicii şi tradiţiilor populare. Iaşul devine astfel capitala crezului ortodox, dublată de cea a veseliei şi bucuriei de a trăi cum se cuvine ceasurile de sărbătoare.

Deschidere cu film, teatru şi literatură

Principalul eveniment din prima zi a manifestărilor îl reprezintă Gala de deschidere a Festivalului Internaţional de Film, care programează pe 6 octombrie, de la orele 19.00, la Cinematograful Victoria, filmul Nuntă în Basarabia. În dimineaţa aceleiaşi zile, la Muzeul Vasile Pogor, de la orele 9.00, va avea loc deschiderea simpozionului Istorie, Cultură Patrimoniu. De la orele 17.00, cei mai mici iubitori ai spectacolelor teatrale sunt invitaţi la Teatrul Luceafărul, unde, de la orele 17.00, va avea loc prima reprezentaţie din cadrul Festivalului Internaţional de Teatru pentru Copii şi Tineret Luceafărul.

Marile sărbători spirituale

Pe 9 octombrie, Iaşul va fi cuprins de emoţiile primirii moaştelor Sfântului Maxim Mărturisitorul. Acestea vor sosi direct din Grecia, transportate de un avion care va ateriza la Iaşi la orele 22.25. A doua zi, la Catedrala Mitropolitană va avea loc Procesiunea de scoatere a moaştelor Sf. Maxim Mărturisitorul şi a Sfintei Cuvioase Parascheva, înconjurul Catedralei prin Bulevardul „Ştefan cel Mare şi Sfânt” şi depunerea lor pe platoul din faţa Catedralei pentru închinare. De asemenea, Resfinţirea Mănăstirii Golia de duminică, 20 octombrie, va reprezenta un eveniment extrem de important pentru viaţa spirituală a Iaşului.

Aniversări culturale şi academice

Sărbătorile Iaşului vor însemna prilejul marilor manifestări culturale şi academice. Pe 9 octombrie, în Sala Mare a Primăriei Municipiului Iaşi, va avea loc deschiderea oficială a Festivalului Internaţional de Poezie Grigore Vieru, în prezenţa Primarului municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, a Primarului municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a Ministrului Culturii din Rep. Moldova, Boris Focşa şi Preşedintelui Uniunii Scriitorilor din Rep. Moldova, acad. Mihai Cimpoi. Tot în cadrul Sărbătorilor va avea loc Jubileul Universităţii Alexandru Ioan Cuza, din 25 octombrie, când vor fi prezentate medalia şi moneda aniversare, urmate de lansarea volumelor dedicate aniversării şi proiecţia filmului documentar despre istoria Universităţii din Iaşi.

Un eveniment de talie europeană

Ediţia din acest an a Sărbătorilor Iaşului va fi una deosebit de bogată în evenimente dintre cele mai importante pentru viaţa urbei. Atât locuitorii Iaşului, cât şi pelerinii, se vor bucura de o lună de sărbătoare, pe măsura unei adevărate capitale culturale, spirituale şi academice. Împreună cu cele peste 40 de instituţii şi organizaţii implicate în acest imens efort colectiv, Primăria municipiului Iaşi va întreprinde toate cele necesare ca Sărbătorile Iaşului să fie o manifestare a bunului gust, decenţei şi bunei dispoziţii.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*