Ilie Ilaşcu, eroul de dincolo de Prut

Publicat de Curierul de Iasi la data de 14/03/2012

CURIERUL DE IAŞI vă prezintă personalităţile care au primit titlul de „Cetăţean de onoare” al municipiului Iaşi în ultimele două decenii. Ilie Ilaşcu este unul dintre marii patrioţi dedicaţi cauzei românismului.

Implicare civică

Ilie Ilaşcu, născut în 1952 la Taxobeni, în fostul judeţ Bălţi din Republica Moldova este unul dintre fondatorii Frontului Popular Crestin Democrat din Republica Moldova. A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova în două Legislaturi (1994-1998) şi (1998-2000). Din 2001 este membru titular al Adunarii Parlamentare al Consiliului Europei din partea delegaţiei României. Ilie Ilaşcu este unul din fondatorii Mişcării de Eliberare Naţională din Basarabia (1988-1992). El a fost preşedinte al Frontului Popular din Moldova – Filiala Tiraspol din 1989 până în 1992, an când a fost lichidată de forţele separatiste. A participat la luptele armate de la Nistru (1992) în conflictul pentru Independenţa Moldovei, în calitate de comandant al unor trupe militare cu destinaţie specială ale Ministerului Securităţii Naţionale din Republica Moldova.

Luptător pentru independenţă

Ilie Ilaşcu a fost arestat şi condamnat la moarte în 1992, de către o instanţă neconstituţională subordonată politic Moscovei, pentru rolul său în timpul războiului dintre Chişinău şi Tiraspol, declanşat de proclamarea independenţei Transnistriei. În urma presiunilor politice efectuate asupra poliţiei şi deputaţilor Transnistreni, de către comunitatea internaţională, şi îndeosebi de conducerea APCE şi UE, Ilie Ilaşcu a fost transferat în data de 5 mai 2001 la Chişinău şi predat serviciilor secrete ale Republicii Moldova şi României. Multe din activităţile sale politice de la Tiraspol şi îndeosebi activitatea sa în perioada de război, nu se cunosc. Însă despre unele se cunoaşte foarte puţin doar din sursele militare ruseşti, că Ilaşcu şi unitatea sa specială luptând în spatele frontului a adus mari pierderi Armatei a 14 Ruseşti şi bandelor de cazaci veniţi să lupte în Transnistria. Împreună cu ceilalţi foşti deţinuţi politici care au luptat pentru independenta Republicii Moldova şi au suferit pentru convingerile lor, Andrei Ivanţoc, Alexandru Lesco şi Tudor Petrov Popa, Ilie Ilaşcu  a primit titlul de Cetăţean de onoare al oraşului Chişinău.

„Problema grupului Ilaşcu a dispărut, fiindcă noi nu mai suntem acolo prin închisori. Problema cea mare este însă Transnistria. În 1992, la 21 iulie, a fost semnat doar un armistiţiu. Dacă luăm DEX-ul şi căutăm acest cuvânt, găsim că aceasta înseamnă doar încetarea focului, nicidecum încheierea războiului.” – Ilie Ilaşcu

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*