Idei premiate pentru RETINA

Publicat de Curierul de Iasi la data de 10/05/2012

Pe 4 mai a avut loc festivitatea de decernare a premiilor concursului iniţiat de către partenerii proiectului RETINA. Obiectivul principal al proiectului vizează dezvoltarea, testarea şi implementarea unor metode inovative de revitalizare a fostelor zone industriale.

12 proiecte pentru RETINA

Iniţiat şi organizat de Primăria Municipiului Iaşi, proiectul pilot de iniţiere a unui concurs pentru tineri arhitecţi a presupus o competiţie între diferite idei de revitalizare a zonelor selectate de fiecare partener al proiectului RETINA. Modalitatea inedită de prezentare a lucrărilor a reprezentat-o machetele 3 D promovate pe site-ul concursului www.retina-3d-contest.eu. Cele peste 10.000 de accesări ale paginii special dedicate concursului au dus la depunerea şi realizarea a 12 proiecte. Lucrările înscrise în concurs au surprins modalitati diferite de dezvoltare a zonei selectate şi o paletă largă de funcţiuni posibile. Proiectele au fost depuse până pe data de 31 martie 2012, jurizarea a fost asigurată de reprezentanţi ai partenerilor implicaţi în proiect şi de cei care au accesat site-ul şi au acordat voturi on-line în perioada 01 – 11.04.2012. S-au stabilit cei trei câştigatori şi pe data de 04.05.2012 a avut loc, la Primăria Municipiului Iaşi, festivitatea de decernare a premiilor şi inaugurarea expoziţiei cu proiectele intrate în concurs.

Soluţii pentru revitalizarea zonelor industriale

Conform jurizării, Ştefan Samuel a obţinut premiul întâi, acesta propunând reabilitarea zonei Grădinari din Municipiul Iaşi printr-un proiect dedicat tinerilor, un centru pentru tineret. În cadrul acestui centru socio – economic urmează să deruleze atât activităţi generatoare de venit prin încurajarea unor “start-up-uri”, cât şi activităţi artistice prin crearea de workshop-uri dedicate producerii şi ornării porţelanului etc. Premiul doi a fost acordat lui Stanimir Gospodinov din Bulgaria, care a propus un proiect pentru revitalizarea zonei propuse de partenerul din Pernik – Bulgaria. Proiectul propune reabilitarea zonei prin crearea unor infrastructuri care să acopere trei funcţiuni: producţie, cercetare şi dezvoltare şi recreere. Al treilea premiu a fost acordat lui Ovidiu Cristian Moroşan, acesta propunând revitalizarea zonei Grădinari prin înfiinţarea unui centru pentru persoane cu dizabilităţi, care să se transforme într-un centru de creaţie şi expoziţii cu lucrările realizate. La festivitatea de decernare a premiilor şi inaugurare a expoziţiei au fost 50 de participanţi. Toate proiectele participante la acest concurs vor putea fi studiate în cadrul expoziţiei găzduite la Centrul de Turism Iaşi, până la sfârşitul lunii mai 2012.

Municipiul Iaşi implementează proiectul “RETINA – Revitalisation of Traditional Industrial Areas in South – East Europe”, cod proiect SEE/A/147/4.1./X, finanţat prin Programul de Cooperare Transnaţională Sud – Estul Europei. Municipiul Iaşi are statut de partener într-un consorţiu cu alte 9 oraşe din Sud – Estul Europei. Consortiul proiectului este format din 9 oraşe europene (Csepel (Ungaria) – leader proiect, Municipiul Iaşi, Municipiul Galati (România), provincia Ferrara (Italia), S.O.P.R.I.P. – companie din Italia, Municipiul Pernik (Bulgaria), Agenţia de Dezvoltare din Komotini (Grecia), Universitatea Maribor (Slovenia), Municipiul Kosice (Slovacia)).

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*