Iaşul verde: parcări ecologice în cartiere

Publicat de Curierul de Iasi la data de 11/02/2016

Municipalitatea ieşeană va demara un amplu program de realizare de parcări ecologice, în cadrul unei iniţiative unice în istoria oraşului.

 

Protecţie a mediului ambiant

Demersul Primăriei Municipiului Iaşi este menit să protejeze şi mediul înconjurător, soluţia propusă nefiind una clasică, ci ecologică. Concret, proiectul vizează amenajarea, în spaţiile virane dintre blocurile din municipiu, a unor „parcări verzi” („green parking”). Proiectul, care a fost aprobat în această săptămână de către consilierii locali, include realizarea de astfel de parcări pe o suprafaţă totală de 10.000 de metri pătraţi. Valoarea totală  preconizată este de 2 milioane de lei, iar durata de realizare estimată este de 10 luni.

 DSC_0003

Soluţie comună marilor oraşe

Parcările ecologice sunt în prezent în centrul atenţiei arhitecţilor urbani în toate zonele aglomerate ale marilor oraşe, constituind o soluţie concretă, eficientă ecologic şi economică. Această soluţie tehnică asigură reducerea scurgerii apelor pluviale şi a gradului de poluare, reduce suprafaţa impermeabilă a unui spaţiu de parcare şi micşorează temperatura la nivelul solului. Soluţia constructivă presupune realizarea unor straturi succesive compuse din: substrat drenant din balast, strat de nivel din nisip, umplutură cu teren vegetal în care este inclus şi grătarul din polietilenă pentru susţinerea gazonului semănat.

 

 „Este un proiect mai vechi al nostru, dar în urma consultărilor cu cetăţenii, în cadrul dezbaterilor publice despre proiectul bugetului municipiului pe acest an, am decis să îl implementăm mai rapid. Vom realiza parcări ecologice pe spaţiile dintre blocuri, cu avizul Agenţiei de Protecţie a Mediului, un sistem care să permită creşterea ierbii. Nu aş vrea să apelăm neapărat la beton, pentru că acoperă foarte mult din suprafeţele disponibile. În urma discuţiilor avute la dezbaterile publice, am identificat mai multe zone, printre care unele din cartierul Nicolina sau din zona Ciurchi. Amplasamentele vor fi stabilite cu exactitate în funcţie de specificul zonei” – primarul interimar Mihai Chirica.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*