Iaşul pe primul loc la atragerea fondurilor europene

Publicat de Curierul de Iasi la data de 18/07/2011

Un studiu al Institutului pentru Politici Publice (IPP) arată că Iaşul ocupă primul loc la atragerea finanţărilor europene prin Programul Operaţional Regional (POR). De altfel, municipiul Iaşi are valoric şi cele mai importante proiecte de infrastructură pe Axa 1 a POR.

Institutul pentru Politici Publice Bucureşti a dat publicităţii marţi, 12 iulie un studiu privind absorbţia finanţărilor europene prin fonduri structurale. Analiza specialiştilor IPP confirmă că judeţul Iaşi conduce în topul accesării fondurilor puse la dispoziţie de Uniunea Europeană. Sunt incluse în cadrul studiului atât finanţările atrase de autorităţile publice, primăria municipiului şi primăriile de comune, dar şi cele acordate firmelor private sau ONG-urilor. Cei mai mulţi bani au fost accesaţi de Primăria Municipiului Iaşi. Astfel, autorităţile locale au semnate contracte de 322 de milioane lei, în timp ce firmele private au obţinut finanţări de 86 de milioane lei, iar asociaţiile neguvernamentale de 23 de milioane lei. Aceste finanţări situează Iaşul pe primul loc la atragerea fondurilor europene.

“Până la data realizării acestui studiu, cei mai mulţi bani din POR, prin proiecte accesate de autorităţi locale dar şi sectorul privat, au mers, în ordinea sumelor, către judeţele:

1. Iaşi,

2. Dâmboviţa,

3. Dolj,

4. Hunedoara.

La coada clasamentului – judeţele care au accesat cei mai puţini bani din POR se situează: • Ialomiţa • Covasna • Vrancea”, se arată în studiul IPP. În Iaşi au fost accesate finanţări europene de 502,6 milioane lei, la o valoare totală de peste 800 de milioane lei, în timp ce judeţul de pe locul 2, Dâmboviţa are proiecte cu finanţare europeană de 452 milioane lei, la o valoare totală de 743 de milioane lei.

Credit pentru cofinanţarea proiectelor europene

Contractele pentru finanţări europene presupun şi nevoia de cofinanţare, din fondurile locale. Pentru a acoperi aceste sume, primăria ieşeană a demarat o licitaţie pentru un credit de 30 de milioane euro, fonduri rezervate pentru investiţii. Municipiul Iaşi va fi împrumutat de BRD Societe Generale, banca oferind cele mai avantajoase condiţii. „Acest credit este cel mai ieftin accesat în România la acest moment. În urma negocierilor, BRD a scăzut de la o dobândă de 3,75 % la o dobândă de 2,5 % la care se adaugă valoarea Euribor. Analiştii financiari consideră că un împrumut avantajos are o dobândă de 5%. Noi am reuşit să obţinem un credit cu o dobândă finală, cu tot cu Euribor de 4 %”, a declarat primarul Gheorghe Nichita. Împrumutul este făcut pentru 20 de ani, primii 3 ani fiind perioadă de graţie, în care primăria nu va plăti ratele ci numai dobânda aferentă. Trebuie menţionat că acest credit nu va afecta financiar ieşenii, municipalitatea plătind creditul fără majorarea impozitelor.

Fondurile vor fi folosite pentru finanţarea proiectelor europene, pentru plata constructorilor ce vor începe în această vară marile lucrări de infrastructură.

Unde vor fi folosiţi banii din credit

Modernizarea zonei de agrement Ciric

Proiectul de modernizare a zonei de agrement Ciric este un proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional Axa 5, în valoare totală de 46.624.000 lei.

Prin intermediul său, municipalitatea ieşeană se doreşte modernizarea, reabilitarea şi reorganizarea zonei de agrement Ciric, astfel încât aceasta să devină o zonă atractivă din punct de vedere turistic.

„Va fi cea mai frumoasă zonă de agrement din Moldova” – spune primarul Gheorghe Nichita.

Printre altele, infrastructura de agrement de la Ciric va beneficia de o zona sportivă cu terenuri şi itinerarii tematice, activităţi dintre cele mai diverse, de la simulator de paraşutism sau teleschi nautic până la amenajarea unui Aqua Park, a unor zone pentru paintball sau minigolf şi alte activităţi pentru petrecerea timpului liber. Printre atracţiile cuprinse în zona de agrement se mai numără zonele de joacă pentru copii, zone de escaladă, zone căţărare copaci, zonele de picnic şi terenuri de sport pentru tenis, handbal, baschet sau volei.

Perioada de implementare a proiectului  este 15.02.2011- 31.07.2012.

Dezvoltarea zonei culturale, istorice şi turistice

Reabilitarea şi modernizarea infrastructurii rutiere în zona culturală, istorică şi turistică în municipiul Iaşi se va realiza printr-un alt proiect cu finanţare europeană, în valoare de 87.515.000 lei.

Prin acest proiect municipalitatea va reface reţeaua stradală pentru un număr 16 străzi din Iaşi: Aleea M. Sadoveanu, Aleea Grigore Ghica Vodă, Bd. Carol I, Şoseaua Sărăriei Str. Sărăriei Str. M. Costăchescu, Str. Vasile Conta, Str. Vasile Alecsandri, Str. Vasile Pogor Str. Lascăr Catargi Str. Gavril Muzicescu, Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, Str. I.C. Brătianu, Str. A. Panu, Str. Palat.

Proiectul prevede totodată reabilitarea trotuarelor aferente străzilor reabilitate, crearea de piste de biciclişti pe Str. A. Panu, Str. Palat şi Aleea M. Sadoveanu, îmbunătăţirea sistemului de marcaj rutier, amenajarea a aproximativ 20.000 mp spaţii verzi şi reabilitarea  liniei de tramvai de pe str. G. Muzicescu şi Aleea Gr. G. Voda.

Perioada de implementare a proiectului este 16.09.2010 – 16.02.2012

Dezvoltarea axei de transport Est – Vest în municipiul Iaşi

„Dezvoltarea axei de transport Est – Vest în municipiul Iaşi” este un alt proiect de impact pentru infrastructura municipiului. Cu un buget de 90.792.000 lei, proiectul urmăreşte refacerea str. Elena Doamna, B-dul Independenţei, Str. Păcurari, şos. Păcurari precum şi trotuarele aferente acestor străzi. Totodată se va reface complet Piaţa Mihai Eminescu şi se va construi pasajul subteran M. Eminescu, cu rampe de acces dinspre Str. Păcurari şi B-dul. Independenţei

Proiectul va asigura decongestionarea traficului rutier prin redimensionarea suprafeţei carosabile, prin reabilitarea liniei de tramvai de pe str. Elena Doamna, prin amenajarea unor benzi speciale pentru transportul în comun şi biciclişti şi prin semnalizarea şi marcarea rutieră corespunzătoare, Totodată, se prevede amenajarea a aproximativ 10.000 mp de spaţii verzi.

Perioada de implementare a proiectului este 16.09.2010 – 16.08.2012.

Axa de dezvoltare Nord – Sud Pasaj „Octav Băncilă”

Prin proiectul „Axa de dezvoltare Nord – Sud Pasaj Octav Băncilă”, cu un buget 87.862.000 lei, Primăria Municipiului Iaşi doreşte să rezolve o problemă mai veche, aceea a interconectării a 2 mari cartiere ale Iaşului, Alexandru – Dacia şi Canta – Păcurari prin realizarea unui pasaj suprateran de transport peste calea ferată în zona străzii Octav Băncilă. Concomitent, se vor reabilita şi moderniza străzile şi trotuarele aferente zonei pasajului, mai precis Str. Columnei, Str. Toma Cozma, Str. Muşatini, Str. Plăieşilor, Str. Petru Poni, Str. Sarmisegetuza, Str. Strămoşilor, Str. Tabacului şi Str. Vitejilor.

Perioada de implementare a proiectului este 16.09.2010 – 16.09.2013.

Sprijin pentru mediul de afaceri – Centrul Tehnologic Regional

Proiect a cărui contract finanţare în valoare de 18.281.000 lei a fost semnat pe data de 4 decembrie 2010, Centrul Tehnologic Regional constă în realizarea unei structuri de sprjinire a afacerilor, care să reprezinte interfaţa între cercetare şi industrie în domeniul producţiei industriale.

Centrul se adresează firmelor din domeniul producţiei industriale, cu ramurile componente: electronică, electrotehnică, energetică, construcţii de maşini şi unelte, prelucrarea lemnului, farmaceutică şi prelucrarea produselor agroalimentare şi va reprezenta un cadru favorabil stimulării, dezvoltarii şi promovării mediului de afaceri, cu precădere al IMM-urilor, inclusiv microintreprinderi la piaţa caracteristică.

Cu o suprafaţa construită de aproximativ 5.000 mp, CTR va fi organizat în patru corpuri diferite şi va găzdui un număr de 16 firme, punând la dispoziţie 6 birouri şi spaţii parte de transfer tehnologic, 100 mp birouri resurse umane transfer  tehnologic,  95 mp spaţii transfer tehnologic şi 660 mp birouri pentru închiriere.

Perioada de implementare a proiectului este  02.12.2010 – 02.06.2012

Dezvoltare şi reabilitare arteră funcţională Sud

Dezvoltare şi reabilitare arteră funcţionala Sud este un proiect în valoare de  87.680.000 lei, care constă în reabilitarea a 8,2 km cale de rulare tramvai de pe traseul Podu Roş – CUG,  reabilitarea a 5,7 km infrastructură rutieră stradală şi a pasajului suprateran Nicolina. Pe lângă acestea vor fi refăcute trotuarele, vor fi amenajate trasee pentru introducerea cablurilor de date şi curenţi slabi, care în prezent atârnă pe stâlpi, cu cămine de vizitare din 50 m în 50 m. Vor fi amenajate piste pentru biciclete, pe fiecare sens de circulaţie, piste ce vor fi amplasate între trotuar şi partea carosabilă. Proiectul a fost depus spre evaluare la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord – Est.

Perioada de implementare a proiectului este  21.06.2011 – 21.05.2014.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*