Iaşul, parte a celui mai important eveniment de mediu

Publicat de Curierul de Iasi la data de 21/03/2014

În fiecare an, în ultima sâmbătă din luna martie, milioane de oameni, instituții și companii sting luminile timp de o oră, alăturându-se celui mai mare eveniment de mediu din istorie, Ora Pământului. Şi anul acesta, Primăria Iași organizează mai multe acțiuni ce aduc în prim plan importanța protecției mediului.

  • Campania “Iaşi reciclează, locul deșeurilor nu este în preajma ta”: în perioada 24 – 28 martie, între orele 08.30 și 16.30, ieşenii sunt aşteptaţi să aducă deșeuri electrice și electronice vechi sau defecte (orice aparat care se bagă în priză sau funcționează cu baterii) la punctele de colectare special create în cadrul Centrelor de Cartier ale municipalităţii (Tătărași, Alexandru cel Bun, Nicolina, Păcurari, Frumoasa), dar şi pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, la centrul de colectare deschis în perioada 24 – 29 martie, între orele 10.00 – 18.00.
  • Tombolă cu premii: Fiecare deponent va primi cupoane valorice pentru aparatele electrice mari: în valoare de 40 lei pentru combine, vitrine și lăzi frigorifice, congelatoare – întregi și complete; și 20 lei pentru mașini de spălat rufe și vase, uscătoare de haine, aparate de aer condiționat – întregi și complete. Aparatele de mari dimensiuni pot fi preluate gratuit de la domiciliu sau de la instituții și societăți comerciale, cu o programare în prealabil. Programarea poate fi făcută la numerele de telefon 0800.444.800 şi 0765.622.140, între orele 09.00 –  17.00. Pentru alte aparate electrice predate (fier de călcat, aspirator, cafetieră, monitor, mixer, televizor, radio etc) deponenţii sunt înscrişi la o tombolă cu premii, al cărei mare premiu constă într-o bicicletă.

colectare PET 076

  • Campania “Școlile ieșene se implică în protecția mediului”: Peste 23 de licee, școli și grădinițe vor organiza numeroase evenimente în perioada 17- 29 martie: conferințe pe teme de mediu, concursuri interactive, acțiuni de educație ecologică, campanii de colectare deșeuri, acţiuni de ecologizare a parcului şcolii, expoziţii de desene, postere, colaje realizate de elevi pe tematica salvării Planetei.
  • 29 martie – Ora Pământului: sâmbătă, 29 martie, timp de o oră, în intervalul orar 20.30 – 21.30, se va stinge iluminatul public pe pietonalul Ştefan cel Mare şi iluminatul arhitectural la clădirile monument istoric din zonă. În acelaşi timp, în faţa Palatului Roznovanu, vor avea loc mai multe evenimente: expoziții de proiecte de mediu între orele 14.00 – 20.00, spectacolul “Sunetul Pământului” la ora 20.30 şi un spectacol de jonglerii cu foc, programat pentru ora 21.00.

Organizatori
Primăria îi îndeamnă pe ieşeni să îşi schimbe stilul de viață pentru a se reduce impactul negativ asupra planetei. Luna Earth Hour este organizată de Primăria Iaşi împreună cu Asociația Română pentru Reciclare RoRec, SC Salubris, Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” prin Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului, Universitatea “Cuza” prin Facultatea de Geografie și Geologie, Facultatea de Fizică și Facultatea de Biologie, Inspectoratul Școlar Județean, Liga Studenților Chimişti, Liga Studenţilor Geografie-Geologie, Liga Studenţilor Biologie, Palas Mall şi United Business Center.

ora pamantului 11

Pe 29 martie, Ora Pământului va fi marcată şi la Iaşi, pe pietonalul Ştefan cel Mare fiind programate mai multe acţiuni

Peste 7.000 de oraşe
La îndemnul WWF, organizația care a inițiat mișcarea Earth Hour în anul 2007, peste 7.000 de oraşe din peste 152 de țări au stins lumina de Earth Hour în 2013, răspândind un mesaj puternic privind impactul negativ pe care viața de zi cu zi îl are asupra planetei și asupra resurselor naturale. Din 2011, Earth Hour a intrat în etapa “Mai mult decât o oră pentru planetă”, în care oamenii de pretutindeni sunt îndemnați, nu numai să stingă lumina, ci să se angajeze în acţiuni de mediu în fiecare zi.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*