Iaşul, oraş dedicat luptei împotriva antisemitismului

Publicat de Curierul de Iasi la data de 12/01/2016

Municipalitatea ieşeană s-a alăturat administraţiilor din mai multe oraşe din Statele Unite ale Americii şi Europa, printre care şi capitala Franţei, în asociaţia „Primari uniţi împotriva antisemitismului”.

Secţie muzeistică dedicată memoriei evreilor ieşeni

„Nu ne manifestăm numai la nivelul luptei împotriva antisemitismului, ci şi a rasismului. În ultima vreme, se dezvoltă din ce în ce mai mult discriminarea minorităţilor de orice fel. Noi suntem împotriva rasismului şi vom lupta împreună cu toate celelalte oraşe pentru a împiedica răspândirea acestui flagel”, a declarat primarul interimar Mihai Chirica. Edilul a mai anunţat că, în colaborare cu reprezentanţii Comunităţii Evreieşti din Iaşi, va fi înfiinţată în cadrul Muzeului Municipal o secţie care se va ocupa cu istoria acestei comunităţi, dar şi a Holocaustului. „De altfel, printr-o hotărâre a Consiliului Local, am decis înfiinţarea unei Pieţi a prieteniei Româno – Israeliene, pe care o vom inaugura în perioada următoare”, a declarat primarul interimar Mihai Chirica.

Muzeu Municipal

 

 

 

 

Toleranţă zero faţă de antisemitism

Asociaţia “Primari uniţi împotriva antisemitismului” şi-a stabilit ca obiective fundamentale “implementarea unei politici de toleranţă zero în ce priveşte antisemitismul în oraşele şi comunele noastre, grija ca atacurile antisemite să facă obiectul unor anchete aprofundate, sensibilizarea publicului pe problema antisemitismului, angajamentul de a face din securitatea fizică a comunităţilor evreieşti o prioritate şi crearea unui mediu securizat pentru membrii şi instituţiile sale”. De asemenea, semnatarii cartei „Primari uniţi împotriva antisemitismului” declară că “prejudecăţile referitoare la evrei sau alte comunităţi de religii sau credinţe diferite sunt incompatibile cu valorile noastre fundamentale, iar toate comunităţile care favorizează un climat de bună înţelegere reciprocă şi de respect între toţi cetăţenii sunt esenţiale pentru asigurarea unei bune guvernanţe şi a vieţii democratice”.

Anne Hidalgo

 

Parisul a dat semnalul în Europa

În octombrie 2015, Anne Hidalgo, primarul Parisului, a fost primul lider administrativ european care s-a alăturat asociaţiei “Primari împotriva antisemitismului”. Iniţiativa formării acestei organizaţii aparţine Comitetului Evreilor Americani, fiind lansată în iulie 2015. Până la data intrării capitalei Franţei în asociaţie, mai mult de 300 de primari din 47 de state americane se alăturaseră acestui demers.

 

 

 

 

 

Comments

comments1 Comentariu

  1. Ioan

    Instituțiile publice din România….au o boala…numita lupta împotriva antisemitismului….care antisemitism mai…..gainarilor…..peste 400.000 evrei au fost protejați de Ion Antonescu și….surpriza Antonescu a fost declarat Criminal de război de evreii de origine kazhara din Rusia Bolsevica și nu de evreii de origine semita….Isus Hristos a fost evreu semit….Petre Tutea a dat un răspuns fabulos….nu pot fi antisemit….pentru ca sunt adeptul lui Isus….tot felul de cozi de topor..Din Romagia actuala….vezi sI Legea 217/2015……încearcă sa asasineze memoria poporului roman…atribuindu-I responsabilități pe care nu le are…..nu va este rușine mai…analfabeților….în perioada 1920-1947 în Iași….erau 50.000 de evrei….dominau tot….romanii erau sclavii lor…tovarășul interimar Primar mergi la școală….repeta materia Istorie și apoi mai…organizează astfel de….forme fără fond. Poate citești și înțelegi despre genocidul din 1932-1933 comis de conducătorii evrei ai NKVD în Ucraina….unde au fost asasinati prin înfometare cca 7 milioane de ucraineni…sau poate citești Săptămână Rosie a lui Paul Goma pentru a afla despre comportamentul asasin al etnicilor evrei din Iunie 1940 din Basarabia….vai de capul vostru de ignoranți….Vae Victis!
*