Iaşul, nou pol de business?

Publicat de Curierul de Iasi la data de 07/09/2011

Atitudinea investitorilor vizavi de piaţa de birouri din Iaşi s-a îmbunătăţit substanţial. Iaşul a devenit un oraş favorit pe lista companiilor multinaţionale care intenţionează să deschidă sau să extindă birouri în România.

Piaţă în creştere

Potrivit analiştilor citaţi de wall-street.ro, în ultimul an, se observă tendinţa de creştere a suprafeţelor închiriate la Iaşi de către marile companii. De asemenea, se observă o creştere a suprafeţei închiriate per angajat, de la 7-8 mp/ angajat în anii trecuţi, spre 9,5-10 mp/ angajat. În acest context, piaţa de birouri din Iaşi continuă să crească, iar dezvoltatorii îşi pregătesc de pe acum ofertele. Proiectele care vor fi livrate în următorii doi-trei ani vor totaliza o suprafaţă de 40-50.000 mp de birouri clasa A şi B+, ceea ce reprezintă o creştere de până la 50% faţă de stocul existent. Singura condiţie a succesului rămâne astfel o cerere susţinută din partea companiilor.

Ofertă cu plusuri şi minusuri

Însă până să ajungă la negocierea chiriei, un investitor care intenţionează să vină în Iaşi evaluează polul de talente disponibil în oraş, salariile necesare pentru atragerea acestuia şi câte avioane trebuie să schimbe ca să ajungă aici. “Slaba dezvoltare a aeroportului internaţional este un dezavantaj pentru piaţa de birouri din Iaşi, dar oamenii de afaceri mizează pe semnalele pozitive privind demararea lucrărilor de extindere a terminalului de pasageri, dar mai ales a prelungirii pistei de aterizare”, este de părare Dan Zaharia, office leasing manager. Experţii consideră că principalele atuuri ale Iaşului sunt: mediul universitar puternic, cu peste 70.000 de studenţi, infrastructura telecom avansată şi un flux continuu de noi specialişti IT proveniţi din trei facultăţi de profil, magnet economic pentru tinerii din zonele adiacente Iaşului. La acestea se adaugă agenţiile de recrutare active, centrele culturale cu tradiţie, firmele specializate de training, precum şi instituţiile publice flexibile şi orientate spre atragerea de noi investitori.

Comments

comments

Categoria: mediul de afaceri

Cuvinte cheie: , , , ,Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*