Iașul găzduiește Campionatul Mondial Școlar de Șah 2017

Publicat de Curierul de Iasi la data de 21/04/2017

Astăzi a avut loc conferința de inaugurare a Campionatul Mondial Școlar de Șah 2017. La eveniment, care a avut loc în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iași, au participat Georgios Makropoulos, prim-vicepreședinte al Federației Internaționale de Șah, primarul Mihai Chirica, Alin Păunescu, director general în cadrul Ministerului Educației Naționale, Genoveva Farcaș, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Iași, Sorin Iacoban, președintele Federației Române de Șah, Nigel Freeman, trezorierul Federației Internaționale de Șah, și Vasile Manole, preşedintelele Asociației Județene de Șah Iaşi.

„Este onorant faptul că acest campionat este organizat pentru a doua oară la Iași. Contribuția Primăriei apare ca o necesitate firească. Este normal să promovăm, atât prin Fundația Sportului Ieșean, cât și împreună cu Federația, acest sport. Pentru Primărie șahul a rămas o prioritate, atât din punct de vedere al educației, cât și din cel al sportului în sine. Susținerea competițiilor de șah, transformarea șahului într-un sport de masă, aducerea unui număr cât mai mare de jucători profesioniști sau neprofesioniști și crearea unei pepiniere care va naște, nu peste mult timp, un campion mondial – toate sunt prioritățile noastre. Prin competiții de acest gen, Iașul își consolidează statutul de capitală a șahului românesc”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Până pe 30 aprilie la Iași vor fi peste 1.000 de oaspeți, dintre care 500 de jucători din peste 40 de state ale lumii, Evenimentul este organizat de Asociația Județeană de Șah Iași, Federația Internațională de Șah și Federația Română de Șah. Competiția, care va reuni cei mai buni tineri jucători de șah din întreaga lume, este organizată pe categorii de vârstă, atât pentru băieți, cât și pentru fete, între 7 și 17 ani.

„Prima dată am venit la Iași în urmă cu 34 de ani, ca jucător de șah. De atunci am avut norocul să cunosc toți jucătorii de top ai României din ultimii 50 de ani. Știu transformările care au avut loc în oraș în tot acest timp. În prezent Iașul este centrul șahului românesc și știu că aici sunt oamenii potriviți pentru a organiza un eveniment precum acest Campionat Mondial. De altfel, proiectul «Şahul în cartiere» este pornit de la Iași. Vreau să extindem introducerea șahului în școli, un exemplu de bună practică fiind tocmai orașul dumneavoastră”, a declarat Georgios Makropoulos, prim-vicepreședinte al Federației Internaționale de Șah.

Municipiul Iași a găzduit Campionatul Mondial Școlar de Șah și în anul 2012.

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*