Iaşul, gazdă a conferinţei finale pentru un proiect cu 9 parteneri europeni

Publicat de Curierul de Iasi la data de 25/02/2015

În Sala Mare a Primăriei Iași are loc joi, 26 februarie 2015, conferința finală pentru proiectul finanțat din fonduri europene „RE-Block – Model eficient şi multiplicabil de sisteme inovative”. La conferință va participa primarul Gheorghe Nichita, primarul districtului 18 din Budapesta, Attila Ughy şi expertul proiectului Ágnes Böhönyey. De asemenea, la dezbateri vor mai participa 60 de reprezentanţi ai municipalităţilor din Spania, Grecia, Italia, Suedia, Germania, Lituania, precum și doi reprezentanți din partea Secretariatului Urbact. În cadrul conferinței, Comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu, va transmite participanților un mesaj video despre importanța și implementarea unor astfel de tipuri de proiecte pentru dezvoltarea comunităților.

Plan pentru Iaşi
Municipiul Iaşi, în colaborare cu experţii europeni şi ceilalţi parteneri, a dezvoltat în cadrul acestui proiect un Plan local de acţiune, document care va sta la baza identificării surselor de finanţare şi a proiectelor concrete care să modifice zone de cartier pentru îmbunătăţirea mediului urban. Proiectele urmează să fie demarate pe termen mediu şi lung, municipalitatea ieşeană dorind pentru aceste obiective să atragă finanţări europene. În primă instanţă, în proiect, municipalitatea a inclus zona blocurilor ANL din Păcurari. Aici ar urma să fie dezvoltate proiecte de reabilitare termică, crearea de spaţii de socializare şi zone verzi, reamenajarea locurilor de parcare şi a locurilor de joacă pentru copii.

Din toată Europa

Pe parcursul derulării proiectului, una din întâlnirile de lucru ale partenerilor a avut loc tot la Iaşi

Pe parcursul derulării proiectului, una din întâlnirile de lucru ale partenerilor a avut loc tot la Iaşi

Proiectul RE – Block a adus împreună 10 oraşe europene pentru a realiza, în funcţie de specificul fiecărei localităţi, modele prin care pot fi reduse discrepanţele sociale şi poate fi îmbunătăţită calitatea vieţii în zonele aglomerate de locuinţe.

În luna martie 2013 a fost semnat contractul de finanțare cu Uniunea Europeană – Secretariatul Comisiei Europene, Programul URBACT II pentru Proiectul „RE-Block – Model eficient şi multiplicabil de sisteme inovative”. Bugetul total al proiectului este de 699.970 euro. Bugetul municipiului Iaşi în cadrul proiectului este de 60.050 euro, din care contribuţie proprie 4.203 euro (7%), buget de stat 7.806 euro (13%), fonduri FEDR de 48.040 euro (80%).

Parteneri ai proiectului sunt: Budapesta (Ungaria) – partenerul lider, Iași (România), Malaga (Spania), Geselkirchen (Germania), Sodertalje (Suedia), Regiunea de Est a Macedoniei și Tracia (Grecia), Magdeburg (Germania), Universitatea din Roma Tor Vergata (Italia), Vilnius (Lituania), Salford (Anglia).

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*