Iașul devine centru pilot pentru eficientizarea finanțării asistenței sociale

Publicat de Curierul de Iasi la data de 25/08/2016

Iașul va deveni un centru pilot pentru dezvoltarea de politici publice în domeniul social. Acest lucru este posibil graţie proiectului „Vocea ONG pentru servicii sociale!”, care este implementat de Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS) şi finanţat şi de Primăria Municipiului Iaşi. Valoarea totală a proiectului este 208.552,5 lei, din care 165.000 lei finanțarea de la Consiliul Local, din care pentru primul an a fost alocată suma de 55.000 lei. „Prin acest proiect dorim să promovăm zona de servicii sociale ca o zonă importantă pentru comunitate. De fapt serviciile sociale sunt cheia pentru a rezolva problemele de sărăcie cu care se confruntă România şi, implicit, judeţul şi municipiul Iaşi. Conform datelor oficiale, peste 43% din populația României se află în sărăcie și, deşi anual se alocă fonduri considerabile pentru asistență socială, statistic, acestea nu produc o schimbare majoră în viața persoanelor sărace. Federaţia noastră, care are în componenţă 21 de organizaţii neguvernamentale din România, doreşte să tragă un semnal în ceea ce priveşte coerenţa politicilor publice din acest domeniu. Dorim ca finanţarea de servicii sociale, atât pe zona publică, dar şi cea privată, să se facă în baza unor analize şi hărţi de nevoi, astfel încât banul public să fie cheltuit cât mai eficient”, a declarat Angela Achiţei, preşedintele FONSS.

Sala FONSS

Lansarea oficială a proiectului, care va avea o durată de 3 ani, a avut loc miercuri, 24 august, în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei, la eveniment participând primarul Mihai Chirica, viceprimarul Radu Botez, consilieri locali şi judeţeni, parlamentari, organizaţii neguvernamentale, precum şi reprezentanţi ai Primăriei, Consiliului Judeţean, Prefecturii şi mass-media. „Reforma în domeniul asistenţei sociale era necesară. La Primăria Iaşi noi am început aceste schimbări încă de anul trecut. Astfel, în Strategia Integrată de Dezvoltare am inclus o secţiune dedicată asistenţei sociale. Totodată, odată cu aprobarea noii organigrame a Primăriei, la Iaşi vom avea şi un birou de achiziţii servicii sociale. Acest lucru se va face cu ajutorul reprezentanţilor societăţii civile. Mă bucur că împreună am reuşit îmbunătățirea regulamentului de finanţare nerambursabilă a proiectelor societăţii civile, am alocat mai multe fonduri la acest capitol şi am creat un fond de cofinanţare pentru organizaţiile neguvernamentale care accesează fonduri nerambursabile, nu neapărat cele de la Comisia Europeană.

Avem în plan două proiecte cu finanţare europeană, ambele în parteneriat cu două organizaţii. Primul, realizat împreună cu Fundaţia << Alături De Voi>>, vizează zonele Păcureţ, Păcurari, Centru, Baş Ceauş şi Metalurgie – Oancea, iar al doilea, alături de Asociaţia Pakiv, zona Cicoarei. Astfel vom radiografia toată nevoia socială din municipiu. Sperăm să putem integra populaţia defavorizată din acele zone. Vom încerca să reorganizăm şi activitatea Direcţiei de Asistenţă Comunitară. O parte din activităţile sociale de acolo nu trebuie să le prestăm noi. În plus, este şi o structură foarte stufoasă”, a afirmat Mihai Chirica.

Conform reprezentanţilor FONSS, proiectul va crea un model de finanțare și susținere a serviciilor sociale şi va dezvolta Federaţia ca platformă de consultare a Consiliului Local Iași, în tot ceea ce privește domeniul social, după modelul de lucru a Comisiei Europene cu diferite rețele și federații europene. În cadrul acestuia, la Iaşi se vor realiza o serie de întâlniri de lucru cu primarii din județ privind promovarea mecanismelor de finanțare a serviciilor sociale și a posibilității de parteneriat pe fonduri europene cu organizaţiile neguvernamentale din Federaţie, dar și întâlniri de lucru cu reprezentanții primăriilor și consiliilor județene din țară, pentru promovarea mecanismelor dezvoltate de Primaria Municipiului Iași privind finanțarea proiectelor sociale. O altă componentă a proiectului este orientată spre formarea organizaţiilor neguvernamentale pentru a atrage finanțări în comunitate și dezvoltarea capacității acestora de scriere a proiectelor de calitate și cu impact.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*