Iaşul a obţinut titlul de Oraş european al Sportului

Publicat de Curierul de Iasi la data de 08/12/2011

În cadrul unei ceremonii care a avut loc la Bruxelles, municipiul Iaşi a primit titlul oficial de „Oraş european al sportului 2012”, din partea European Capitals of Sport Association (ACES). Titlul a fost oferit în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor pentru „Capitala europeană a sportului” în 2012, distincţie câştigată de Istanbul, care s-a desfăşurat în clădirea Parlamentului European, în prezenţa a aproximativ 400 de persoane.

Iaşul, parte a elitei europene

Proiectul s-a bucurat de susţinerea unui număr important de europarlamentari şi aparţine European Capitals of Sport Association (ACES), sprijinită de Comisia Europeană, având ca scop încurajarea administraţiilor locale din marile oraşe europene, în cadrul eforturilor de dezvoltare a unei infrastructuri sportive accesibile tuturor celor care vor să ducă o viaţă sănătoasă. Titlul de „Oraş European al Sportului” implică organizarea la Iaşi a numeroase competiţii sportive de anvergură, atât pentru sportul de performanţă, cât şi pentru sportul de masă, unul dintre programe fiind „Sport în cartiere”. Primarul Gheorghe Nichita a declarat că obţinerea acestui titlu situează Iaşul pe harta oraşelor importante din Europa, la acelaşi nivel cu mari centre urbane din Italia, Franţa, Spania, Marea Britanie sau Belgia.

Doresc să mulţumesc tuturor comunităţilor europene, fie ele capitale culturale sau capitale sportive. Sunt un practicant al sportului. Sportul înseamnă un mod de viaţă, înseamnă caractere puternice. Iaşul se află într-o companie selectă a oraşelor europene, care sunt şi oraşe culturale europene. Faptul că se vorbeşte aici despre Iaşi este o bucurie pentru noi, pentru că suntem un oraş al educaţiei şi al culturii”, a declarat primarul Nichita, făcând referire la faptul că Iaşul aspiră ca în 2020 să primească titlul de Capitală Culturală Europeană.

Istoria unui succes

În luna iulie, reprezentanţii ACES au vizitat Iaşul pentru evaluarea capacităţii bazelor sportive şi a potenţialului sportiv al municipiului. Delegaţia europeană s-a aflat pentru câteva zile la Iaşi şi a programat întâlniri de prezentare a Iaşului şi de vizitare a tuturor bazelor sportive din oraş. Au fost evaluate condiţiile oferite de cluburile ieşene, dar şi de terenurile sportive ale universităţilor. De asemenea, comisia s-a arătat interesată de deschiderea terenurilor pentru ieşenii iubitori de sport, dar care nu practică performanţa. “Suntem singurul oraş din România care şi-a depus candidatura în această competiţie internaţională. Considerăm că este foarte importantă încurajarea sportului de masă, mai ales în aceste timpuri când calculatorul, drogurile sau alcoolul sunt tentaţii care îndepărtează tinerii de activitatea sportivă şi de o viaţă sănătoasă. Iaşul are o populaţie tânără semnificativă, prin intermediul studenţilor şi elevilor. Pentru ei, dar şi pentru ieşenii de toate vârstele cred că avem obligaţia să încurajăm mişcarea sportivă, să promovăm sportul de masă în paralel cu sprijinirea sportului de performanţă. Recunoaşterea europeană prin intrarea în rândurile oraşelor sportului nu poate decât să atragă atenţia asupra mişcării sportive şi reprezintă o promovare importantă a Iaşului” – declara la acea dată primarul Gheorghe Nichita.

Sportul de masă la nivel european

ACES (European Capitals of Sport Association) este o organizaţie non profit, structură a Comisiei Europene, care acordă în fiecare an premiile pentru „Capitala Europeană a Sportului” (centrelor urbane cu o populaţie de peste 500 000 locuitori), „Oraşul European al Sportului” (oraşelor cu populaţie cuprinsă între 25 000 – 500 000 locuitori) şi „Localitatea Europeană a Sportului” (localităţilor cu populaţie sub 25 000 locuitori). Desemnarea oraşelor are scopul de a promova integrarea socială prin sport, îmbunătăţirea sănătăţii fizice prin încurajarea mişcării, precum şi pentru a încuraja voluntariatul prin intermediul sportului, în intreaga Europa. În paralel cu iniţiativa de a deveni Oraş European al Sportului, municipiul Iaşi este lider pentru proiectul “Oraşe europene pentru voluntariatul în sport”, proiect de asemenea sprijinit de Asociaţia Capitalelor Europene ale Sportului. Acest proiect are ca obiectiv principal organizarea de evenimente sportive şi activităţi în 10 dintre oraşele Uniunii Europene, cu populaţii variind între 25.000 şi 500.000 locuitori. Titlul de Capitală Europeană a Sportului este acordat din 2001, primul oraş care a purtat această emblemă fiind Madrid. Anul acesta, Valencia desfăşoară activităţi sportive sub tutela ACES, iar anul viitor, capitala sportului va fi la Istanbul. Desemnarea oraşelor europene ale sportului a început în 2007, iar din 2010 sunt nominalizate şi localităţi ale sportului, localităţi cu o populaţie de până în 25 de mii de locuitori.

Sportul şi dezvoltarea societăţii

Dezvoltarea modernă a practicilor sportive şi de mişcare este atât de rapidă şi diversă încât se poate spune că ea a devenit parte integrantă a vieţii noastre. În 1998, Consiliul Europei, prin Carta Educaţiei Fizice, a exprimat clar rolul sportului în societate şi educaţie şi relaţia lui cu cultura. Conceptele de bază prezentate ca idealuri principale rămân cele ale olimpismului modern: Dezvoltarea armonioasă a minţii, corpului şi caracterului, Plăcerea (bucuria) efortului, Rol-model pozitiv pentru societate, Conservarea eticii universale, Toleranţă, Generozitate, Unitate, Prietenie, Nondiscriminare, Respectul faţă de celălalt.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*