Iaşul – capitala şahului şcolar

Publicat de Curierul de Iasi la data de 24/02/2011

La finalul săptămânii trecute, Primăria Municipiului a găzduit Cupa Moldovei la Şah. În cele trei zile ale competiţiei, peste 100 de mici şahişti s-au întrecut pentru a lua marele premiu. Câştigătoarea acestei ediţii a fost echipa Republicii Moldova

Ediţia a VI-a a Festivalului Internaţional de Şah Şcolar „Cupa Moldovei” a reunit în faţa meselor peste 100 de mici competitori, formaţi în 26 de echipe.

La startul competiţiei s-au aliniat echipe din Irlanda, Muntenegru, Bulgaria, Moldova şi România, clasamentul general după 7 runde arată astfel: locul I – Moldova cu 21 puncte, locul II – Şcoala “Bogdan Petriceicu Haşdeu” cu 16 puncte şi pe trei echipa din Botoşani cu 15 puncte.

Ediţia din acest an a Cupei Moldovei a avut ca invitat special pe Alexander Kostyev, preşedintele International School Chess Union (Federaţia Internaţională pentru Şah în Şcoli) şi şeful catedrei de şah a Universităţii din Moscova. Acesta s-a întâlnit cu primarul Gheorghe Nichita şi a vizitat oraşul pentru a observa condiţiile în care va fi organizat la Iaşi Campionatul European de Tineret pe Echipe ce va avea loc anul acesta între 14 şi 22 iulie.

De asemenea, în 2012, la Iaşi va fi organizat Campionatul Mondial de Şah Şcolar unde se estimează că vor fi prezenţi peste 500 de participanţi din cele 160 de ţări afiliate la Federaţia Internaţională de Şah.

Iaşul a intrat pe harta marilor competiţii şahistice şi a devenit în România  capitala sportului minţii. Suntem de ani buni o capitală a educaţiei şi avem o importantă pepinieră de tineri valoroşi. De aceea, este primul oraş din România care găzduieşte competiţii internaţionale de această anvergură.

Primăria a sprijinit promovarea şahului şi încurajează această activitate sportivă fiindcă suntem conştienţi că este foarte important pentru educaţia tinerilor”, a declarat primarul Gheorghe Nichita la conferinţa de presă care a precedat competiţia.

Şahul este foarte important în şcoli şi, în ultimii ani în multe ţări a fost introdus în educaţia copiilor. Experienţa a arătat că, în scurt timp, copii care practică şahul au rezultate mai bune la învăţătură şi, mult mai important sunt mai maturi în luarea deciziilor. Mă bucur că Iaşul organizează astfel de competiţii şi este un semn că de aici se pot ridica mari maeştri şahişti”, a spus la rândul său Alexander Kostyev.

Clasamentul final – primele 10 echipe

1 Republica Moldova –  21

2 Şcoala BP Haşdeu  – 16

3 Botoşani  – 15

4 Colegiul C Negruzzi  13

5 Ştefan Bârsănescu I  –  13

6 Bulgaria  –  13

7 Irlanda –  12

8 Şcoala Titu Maiorescu  12

9 Liceul Vasile Alecsandri  11

10 Victorioşii  – 10

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*