Grigore Vieru, comemorat în Parcul Copou

Publicat de Curierul de Iasi la data de 12/02/2016

vieru 03Vineri, 12 februarie, poetul Grigore Vieru a fost comemorat în Parcul Copou din Iaşi. Evenimentul a debutat cu intonarea imnurilor naţionale ale României şi Republicii Moldova de către Fanfara militară a Ganizoanei Iaşi, momentul fiind urmat de o slujbă de pomenire. „Mulţumesc numeroasei delegaţii de peste Prut, în special doamnei Raisa Vieru, soţia marelui poet, academicianului Mihai Cimpoi şi, nu în ulimul rând, elevilor şi profesorilor care au venit de peste Prut. Evenimentul de astăzi e unul al celor care simt şi gândesc româneşte, al celor care nu pot uita că mulţi dintre noi s-au jertfit pentru ca noi să putem fi împreună acum aici. Grigore Vieru a plecat dintre noi, dar nu a lăsat tristeţe, ci o mare bucurie. Bucuria vine tocmai din ceea ce a creat de-a lungul vieţii şi din speranţa că vom fi din nou împreună. Cred că ar trebui să completăm placheta de pe frontispiciul bustului său şi să îi spunem «Grigore Vieru Românul», pentru că s-a aflat în fruntea «oştirii» de patrioţi români şi o conduce şi acum. Cele mai multe din poeziile sale vin să reamintească valorile fundamentale ale omului: familia, mama, limba, ţara, pământul pe care ne-am născut şi paternitatea celor care ne-au dat limba. Cei mai tineri dintre noi ar trebui să înţeleagă că, înainte de toate, Grigore Vieru este suflet de român şi speranţă. Să ne bucurăm de el şi să-i ducem memoria mai departe de-a lungul veacurilor”, a declarat primarul interimar Mihai Chirica.

La finalul ceremoniei, cei prezenţi au depus coroane de flori la bustul marelui poet, iar corul de elevi ai Liceului „Prometeu” din Chişinău a cântat mai multe melodii pe versurile sale.

vieru 05

Scurtă biografie

Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935, în satul Pererîta, județul Hotin (Regatul României). A fost redactor la revista Nistru, publicaţie a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Între 1960 şi 1963, Vieru a fost redactor la Editura Cartea Moldovenească, unde i-au apărut şi două plachete de versuri pentru copii: „Făt-Frumos şi Curcubeul” şi „Bună ziua, fulgilor!”. În 1964, a publicat în revista Nistru poemul „Legământ”, dedicat poetului Mihai Eminescu.

La sfârșitul anilor ‘80, Grigore Vieru se găsește în prima linie a Mișcării de Eliberare Națională din Basarabia, textele sale (inclusiv cântecele pe versurile sale) având un mare rol în deșteptarea conștiinței naționale a românilor din Basarabia. Vieru este unul dintre fondatorii Frontului Popular din Moldova și se află printre organizatorii și conducătorii Marii Adunări Naționale din 27 august 1989. A participat activ la dezbaterile sesiunii a XIII-a a Sovietului Suprem din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească în care se votează limba română ca limbă oficială și trecerea la grafia latină.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*