[ GALERIE FOTO ] Municipiul Iaşi, în finala competiţiei Earth Hour România

Publicat de Curierul de Iasi la data de 22/03/2012

Vineri, 16 martie 2012, a fost ziua în care 3 oraşe din România – Iaşi, Timişoara şi Bistriţa – şi-au disputat finala unei competiţii pentru desemnarea capitalei Earth Hour România.

După ce într-o fază iniţială fiecare dintre cele 20 de localităţi înscrise, printre care şi Bucureşti, Constanţa, Cluj Napoca sau Braşov a fost evaluată pe baza unui dosar în care au fost prezentate proiectele şi iniţiativele din domeniul protecţiei mediului înconjurător derulate în anii precedenţi, cât şi pe cele ce urmează a fi implementate în viitorul apropiat, inclusiv planurile pentru organizarea Earth Hour 2012, Iaşul a fost unul dintre oraşele selectate pentru marea finală. Domeniile avute în vedere în evaluarea WWF – World Wide Fund for Nature au fost acţiunile pentru protecţia mediului, economisirea energiei şi investiţii în surse de energie regenerabilă, gestionarea şi extinderea spaţiilor verzi, educaţie şi comunicare, colaborări cu organizaţiile neguvernamentale din domeniu, dezvoltarea reţelei de transport în comun sau conservarea biodiversităţii.

Regulamentul finalei pentru desemnarea Capitalei Earth Hour România a prevăzut ca formă de departajare o competiţie desfăşurată sub forma unei campanii de colectare a cât mai multe PET-uri de plastic, în vederea reciclării.

Astfel, între orele 8-16, fiecare ieşean care a dorit să participe la această campanie a putut aduce deşeuri de plastic în zona specială amenajată de către Primăria Municipiului Iaşi, la finalul zilei fiind strânse şi transportate la depozitul ecologic de la Ţuţora un total de 2320 kg de PET-uri de plastic.

Câştigătoarea titlului Capitala Earth Hour 2012 a fost desemnat la finalul zilei municipiul Bistriţa, oraş care a câştigat astfel şi privilegiul de a găzdui evenimentul oficial Earth Hour, de pe 31 martie, împreună cu WWF România.

Elevii şi liceenii, cei mai numeroşi participanţi

Majoritatea celor care au luat parte la campania organizată de WWF şi Primăria Municipiului Iaşi cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean au fost tineri cu vârsta cuprinsă între 7 şi 18 ani, elevi la şcoli şi licee din Municipiul Iaşi, însă la acţiune au participat şi câteva firme private şi instituţii de stat care îşi desfăşoară activitatea în Iaşi, precum şi numeroase persoane fizice.

Pentru contribuţia lor la binele comunitar şi la protecţia mediului în care trăim, aceştia au primit din partea organizatorilor diplome de recunoaştere a acestor merite.

VEZI GALERIA FOTO PE FACEBOOK!

Iaşul, un oraş verde

Municipiul Iaşi are o suprafaţă totală cu spaţii verzi de 660 ha (Anuarul Statistic al Romậniei din anul 2000), având o suprafaţă de spaţiu verde pe cap de locuitor de circa. 20,6 mp, comparativ cu o medie naţională de 13 mp spaţiu verde/cap de locuitor. Aceasta este compusă din: parcuri – 25,50 ha (Grădina Copou, Parcul Expoziţiei, parcul Ghica Vodă), grădini de cartier – 32,80 ha (spaţii verzi dintre blocuri), scuaruri – 49, 9 ha, aliniamente stradale – 38, 2 ha, grădini de faţadă – 24,9 ha, fâşii plantate – 11,8 ha, spaţii verzi ale asociaţiilor de proprietari – 179,5 ha, spaţii verzi aferente unităţilor economice – 90,1 ha, spaţii verzi aferente unităţilor sanitare – 26,3 ha, spaţii verzi aferente unităţilor de învăţământ – 29,2 ha, spaţii verzi aferente unităţilor socio-culturale – 24,5 ha, Grădina Botanică – 103,8 ha, Pepiniere – 23,5 ha. În suprafaţa totală de 660 ha de spaţii verzi nu sunt incluse terenurile cu destinaţie forestieră (pădurea Galata, Breazu, Cetăţuia, Ciric, Ţicău etc), spaţiile verzi din cimitire, plantările cu rol de consolidare a versanţilor cuprinse în intravilanul Municipiului Iaşi. Suprafaţa de spaţii verzi întreţinută de municipalitate prin SC Servicii Publice SA este de 361,72 ha, iar suprafaţa totală a municipiului este de 3.770 ha.

Ce pregăteşte Primăria Iaşi pentru Ora Pământului

Pe 31 martie 2012, Earth Hour va avea la Iaşi axa principală pe cel mai important bulevard al municipiului – Ştefan cel Mare şi Sfânt. Artera, rezervată pietonilor în zilele de sâmbătă şi duminică va găzdui cele mai importante evenimente.

În această zonă vor fi organizate ateliere hand made, a căror tematică este conservarea biodiversităţii prin confecţionarea de obiecte caracteristice evenimentului Earth Hour, şi la care vor lua parte elevi, liceeni şi studenţi pasionaţi de arta origami şi de confecţionarea din materiale reciclabile a unor obiecte utile. Persoanele care vor aduce deseuri reciclabile tip carton, hârtie, pet-uri şi baterii vor primi gratuit un obiect realizat la atelierul de creaţie.

Spectacolul Mişcare pentru pământ cu sportivii de Capoeira şi Ansamblu de dansuri Coconiţele vor avea câte o reprezentaţie de 15 minute începând cu orele 20, mişcările acestora fiind pe ritm de tobe.

De la ora 20.30, în cadrul spectacolului Sunetul Pământului, organizat în premieră la Iaşi cu ocazia Earth Hour, corul de copii al Operei Naţionale Iaşi, corul de copii de la Liceul Pedagogic Vasile Lupu din Iaşi şi instrumentişti de la Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi (Balkan Music Brass, Cvartetul „Ambiance”) vor susţine momente artistice în care nu se vor folosi instalaţii de sonorizare.

În cadrul acţiunii Eco Bike peste 50 de biciclişti vor parcurge un traseu prestabilit în cadrul unei acţiuni de mobilizare generală, urmând ca la ora 20.30 aceştia să ajungă pe B-dul Ştefan cel Mare, locul unde se desfăşoara evenimentele din cadrul Earth Hour.

Lista participanţilor

Liceul Teoretic “Miron Costi”

Grup Şcolar “Virgil Madgearu”

Şcoala “Carmen Sylva”

Şcoala “Elena Cuza”

Liceul Teoretic “Vasile Alecsandri”

Colegiul Tehnic de Electronică şi Telecomunicatii

Şcoala “Gheorghe Asachi”

Grup Şcolar “Anghel Saligny”

Colegiul Tehnic “Gheorghe Asachi”

Colegiul Tehnic “Dimitrie Leonida”

Grup Şcolar “Constantin Brancusi”

Grupul Şcolar Tehnic de Transporturi Căi Ferate

Colegiul  “Costache Negruzzi”

Liceul Teoretic “Vasile Alecsandri”

Şcoala “Otilia Cazimir”

Liceul Teoretic “Vasile Alecsandri”

Şcoala Spectrum

Liceul cu Program Sportiv

Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”

Colegiul Tehnic “Mihail Sturza”

Colegiul Naţional “Emil Racoviţă”

Liceul de Informatică “Grigore Moisil”

Şcoala Normală “Vasile Lupu”

Grupul Şcolar Economic de Turism Iaşi

Colegiul Tehnic “Ion Holban”

Colegiul “Naţional” Iaşi

Şcoala “Titu Maiorescu”

Şcoala “Stefan Bârsănescu”

Facultatea de Geografie şi Geologie – Universitatea “A.I.Cuza Iaşi”

Continental

Moldoconstruct

Penitenciarul Iaşi

Centrul Regional Antidrog Iaşi

Pizzeria Mamma Mia

Comments

comments1 Comentariu

  1. Din pacate campania de comunicare a finalei nu s-a implementat bine in opinia mea si e dezamagitor ca nu am reusit sa colectam decat 2,3 tone cand intr-un oras de 80 000 de locuitori s-au colectat 17 conform articolului de aici http://www.hotnews.ro/stiri-mediu-11768425-bistrita-este-capitala-earth-hour-2012.htm !!
    Noi ca cetateni mai avem de lucrat mult la capitolul implicare comunitara, iar Primaria trebuie sa devina mai buna la capitolul comunicare si ar fi bine sa vedem niste schimbari aici.
    Sa ne bucuram oricum ca am ajuns in marea finala 🙂
*