Furnizarea apei calde se reia joi seara

Publicat de Curierul de Iasi la data de 23/06/2010

În urma negocierilor municipalităţii cu furnizorul de gaz s-a stabilit un grafic de reeşalonare a datoriilor CET Iaşi. Romgaz va relua furnizarea gazului în cursul zilei de joi.

Apa caldă revine în casele ieşenilor din seara zilei de 24 iunie. Conducerea Romgaz a fost de acord să eşaloneze datoriile pe care le are CET şi să reia furnizarea gazului. Drept urmare, joi seara apa caldă va ajunge din nou în apartamentele ieşenilor. Primarul municipiului şi conducerea CET Iaşi s-au întâlnit miercuri dimineaţă cu directorul adjunct al Romgaz şi au fost stabilite condiţiile generale pentru reluarea furnizării gazului.

„Furnizarea gazului metan va fi reluată imediat după semnarea graficului de reeşalonare a datoriilor şi de aceea mâine (24 iunie) directorul CET va fi prezent la Mediaş pentru perfectarea actelor. Este nevoie de aproximativ 8 ore pentru alimentarea reţelelor astfel încât apa caldă va ajunge în casele ieşenilor joi seara”, a declarat primarul Gheorghe Nichita după întâlnirea cu reprezentanţii Romgaz.

Conform negocierilor, CET Iaşi trebuie să plătească în următoarele două săptămâni factura de gaz pentru luna aprilie şi luna mai. Romgaz a acceptat să ofere o perioadă de graţie până în luna septembrie – octombrie, după care CET Iaşi va începe plăţile şi pentru facturile mai vechi. Graficul de re-eşalonare se va întinde cel mai probabil pe 5 ani. Datoriile actuale ale CET către Romgaz sunt de 35 milioane lei.

Situaţia CET Iaşi este însă departe de a fi rezolvată, unitatea ieşeană producând pierderi financiare în fiecare lună. Mai mult, ANAF a blocat conturile pentru recuperarea datoriilor istorice pe care le are CET.

„Problema nu poate fi rezolvată la nivel local. Este nevoie de implicarea guvernamentală astfel încât CET să devină profitabil. CET Iaşi predă în sistemul naţional energie electrică sub preţul de producţie ceea ce duce la pierderi. Pentru fiecare MWh produs pierdem 104 lei. De aceea este nevoie ca la nivel naţional să se ia măsuri pentru eficientizarea acestui sistem”, a explicat primarul Gheorghe Nichita.

Pe de altă parte, edilul a cerut conducerii CET să reducă cheltuielile de personal. Fondul de salarii este de 5,3 milioane lei pe lună pentru cei aproximativ 1300 de angajaţi. „Este un salariu mult prea mare pentru o unitate care merge în pierdere. Sunt protejaţi de un contract colectiv la nivel naţional pentru cei din sistemul energetic, dar trebuie să înţeleagă şi sindicatele că trebuie să taie din salarii în această situaţie”, a mai spus Nichita.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*