Funcţionarii ieşeni din Centrul de cartier „Alexandru cel Bun”, instruiţi în Austria, în cadrul proiectului european „Sisteme de managementul mobilităţii” (SEE MMS)

Publicat de Curierul de Iasi la data de 14/11/2011

În perioada 7-11 noiembrie  2011 are loc la Centrul de Mobilitate din Graz, Austria o sesiune de formare pentru specialişti care vor lucra în Centre de Mobilitate din România, Grecia, Bulgaria, Slovenia, Italia, în cadrul  proiectului „Sistem de managementul mobilităţii” – SEE MMS, finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Programului „South East Europe”.

Centrul de Mobilitate din Iaşi este centru pilot în România şi va fi localizat în Centrul de cartier Alexandru cel Bun. Centrul îşi propune să ofere informatii despre transportul public şi mijloacele de transport alternative din Iaşi şi să stimuleze mobilitatea persoanelor. Astfel, ieşenii vor fi încurajaţi să folosească mai mult transportul public în detrimentul transportului cu maşinile personale. Bugetul Iaşului pentru acest proiect este de 90 mii Euro, pe o perioadă de 3 ani din care contribuţia europeană este de 85%, a MDRT de 13% şi a Primăriei Municipiului Iaşi de 2%

Sesiunea de formare va fi combinată cu vizitarea Centrului de Mobilitate din Graz pentru a câştiga o mai bună înţelegere a conceptului de Management al Mobilităţii, de Centru de mobilitate şi pentru a întări schimbul, transferul de experienţă între participanţi.

Pe lângă sesiunile de traning propriu-zis, participanţii la seminar, reprezentanţi ai oraşelor Iaşi, Padova şi Lecce din Italia, Atena din Grecia, Varna din Bulgaria, Liubliana din Slovenia au oportunitatea să prezinte problemele dar şi obiectivele  sistemului de trafic specific fiecărui oraş. Se vor discuta şi recomandări în ceea ce priveşte dezvoltarea unui plan de mobilitate prin luarea unor măsuri de îmbunătăţire a managementului traficului precum: încurajarea utilizării transportului public, informare, imbunătăţirea sistemului de vânzare de bilete, reducerea utilizării maşinilor prin încurajarea mersului pe bicicletă sau pe jos.

Această întâlnire permite studierea celor mai bune practici la nivel european iar informaţiile acumulate în decursul acestui training vor contribui la dezvoltarea şi modernizarea transportului public din Iaşi, la o mai bună mobilitate a persoanelor şi la crearea unui grup de specialişti în domeniu care vor lucra în viitorul Centru de mobilitate din Iaşi.

Comments

comments1 Comentariu

  1. IVE

    Functionarii din Centrul de cartier “NICOLINA” pe cand ?
*