[Fotoreportaj] Şantierele la raport

Publicat de Curierul de Iasi la data de 18/07/2013

Oraşul este în plină transformare în această vară. Marile şantiere se află în această perioadă în plină desfăşurare, lucrându-se la capacitate maximă.

Viceprimarul Mihai Chirica a făcut o trecere în revistă a situaţiei lucrărilor de pe principale şantiere din Iaşi. Curierul de Iaşi vă prezintă situaţia la zi

Pasajul Octav Băncilă capătă conturoctav bancila element

 

pasaj octav bancila pilonLucrările sunt în plină desfăşurare şi în zona Moara de Foc – Ţigarete, acolo unde se construieşte pasajul suprateran Octav Băncilă, unul din cele mai spectaculoase obiective de investiţii ale Iaşului. După turnarea pilonilor de pod pe sectorul dinspre Păcurari, în aceste zile a fost adus şi primul element metalic care va constitui suportul pe care vor circula autovehiculele. Uriaşul element, de aproape 50 de tone a intrat în lucrările de pregătire pentru montaj. Acesta va asigura circulatia masinilor pe tronsonul dinspre Păcurari. În întregime, elementele tablierului totalizează peste 200 de tone. Pentru montajul celui mai mare element, constructorii vor aduce la Iaşi o macara specială, care poate ridica greutăţi de până la 750 de tone. Se depăşeşte astfel un record, fiind cea mai puternică macara care a lucrat vreodată în Moldova.

„Până la sfârşitul lunii august va fi montat primul element din tablierul pasajului. În paralel se lucrează şi pe tronsonul dinspre Alexandru, unde sunt pregătite fundaţiile pentru următoarele pile şi se desfăşoară lucrările de deviere a reţelelor de utilităţi”, a descris edilul evoluţia şantierului. Pentru desfăşurarea lucrărilor pe partea dinspre Alexandru, a fost închis circulaţiei sectorul de drum dintre catedrala catolică Sf. Anton şi liniile de tren. Maşinile pentru aprovizionare vor putea circula prin curtea fostei fabrici Ţigarete.

Strada Sarmizegetusa, pe sectorul dintre intersecţia Zimbru şi Ţigarete este pregătit pentru turnarea asfaltului. În paralel, se desfăşoară lucrările de montare a bordurilor şi pregătirile pentru pavarea trotuarelor.

Strada Sarmizegetusa, pe sectorul dintre intersecţia Zimbru şi Ţigarete este pregătit pentru turnarea asfaltului. În paralel, se desfăşoară lucrările de montare a bordurilor şi pregătirile pentru pavarea trotuarelor.

 

Muşatini şi Tabacului, gata în august

Până la sfârşitul lunii august urmează să fie asfaltate şi străzile Muşatini şi Tabacului din cartierul Alexandru cel Bun. Madernizarea acestor străzi este inclusă, alături de alte 7 artere, în proiectul european ce vizează şi construirea pasajului Octav Băncilă. Săptămâna aceasta vor începe lucrările de turnare a asfaltului pe strada Tabacului, iar de pe 22 iulie, utilajele vor intra şi pe strada Muşatini. Lucrările pe aceste străzi au stagnat o perioadă din cauza descoperirii unor pungi de nămol care puneau în pericol stabilitatea structurii străzii. Constructorii au fost nevoiţi să modifice proiectul iniţial pentru a continua lucrările de reabilitare a tramei stradale.

 

Linii de tramvai în Fundaţie

fundatie linii tramvai 2

Piaţa Eminescu rămâne una dintre cele mai fierbinţi zone ale şantierelor din Iaşi. Aici se intersectează două mari proiecte europene, cel al Axei Culturale, care prevede modernizarea liniilor de tramvai şi a carosabilului spre Copou şi cel al Axei Est – Vest prin care este realizat pasajul subteran dintre strada Păcurari şi bulevardul Independenţei. De săptămâna trecută a fost închisă circulaţia pe zona centrală a pasajului, iar muncitorii au început pregătirea infrastructurii pentru montarea liniilor de tramvai prin viitorul rond din Fundaţie. În acest scop au fost turnate zidurile de sprijin pentru sensurile de mers ale tramvaielor. De luni, 22 iulie, lucrările avansează spre statuia lui Mihai Eminescu, pe lateralele monumentului urmând să fie scoasă calea de rulare existentă.

 

pasaj Fundatie Independentei

Pasajul subteran spre Independenţei

Constructorii lucrează cu toate forţele pe sectorul de pasaj spre bulevardul Independenţei. După închiderea şi acoperirea pasajului pe sectorul dinspre BCU, şantierul a fst mutat pentru betonarea zidurilor de sprijin şi săpătura dinspre fostul sediu Romtelecom. Conform declaraţiilor constructorilor, această etapă şi acoperirea porţiunii de pasaj va fi definitivată la jumătatea lunii august când se va intra pentru realizarea zonei de mijloc a viitorului pasaj subteran şi a luminatorului prevăzut în rond.

 

 

 

nicolina asfalt 2Ritm alert la asfaltare în Nicolina

Turnarea asfaltului pe Şoseaua Nicolina, din CUG spre Podu Roş avansează în forţă. În numai două săptămâni a fost tunat stratul suport de asfalt pe ambele sensuri de mers de la limita municipiului spre Ciurea şi până după Rond Vechi CUG spre Belvedere.

„Dacă se menţine acest ritm, cred că vom termina proiectul înainte de termen, care este fixat în iulie 2015. După asfaltarea benzilor de circulaţie şi desfacerea bordurilor, se va lucra la trotuare şi pe zona liniilor de tramvai. Aceasta din urmă este şi cea ma dificilă etapă”, a declarat viceprimarul Mihai Chirica.

 

 

 

Pasajul Nicolina în transformare

pasaj nicolina deschidereMuncitorii au luat cu asalt sectorul benzilor de circulaţie spre CUG. Pe acest tronson, pasajul este decopertat până la stratul de bază, fiind în pregătire turnarea noilor plăci de beton. De asemenea, pe această zonă au fost scoşi stâlpii de iluminat public. Pe acest tronson vor fi montate canale şi casete pentru cablurile ce vor fi îngropate, peste acestea urmând a fi amenajată pista de biciclete. În această săptămână a început montarea armăturilor care vor susţine viitoarele elemente ale tablierului podului. Destul de dificil, şantierul de pe pasaj se află în graficul stabilit. Sectorul aflat acum în lucru urmează să fie finalizat şi deschis circulaţiei în luna octombrie a acestui an. La începutul lui 2014, se va aplica aceiaşi procedură pentru benzile de circulaţie spre Podu Roş, urmând ca într-o ultimă etapă să fie realizată şi infrastructura liniilor de tramvai de pe pod. În totalitate, pasajul şi întreaga infrastructură rutieră până în CUG trebuie are ca termen de finalizare luna iulie a anului 2015.

Comments

comments2 Comentarii

  1. Sa speram ca vom avea parte de lucrari de calitate.

  2. Care sunt ultimile termene de finalizare comunicate de catre constructori pentru pasajul de la Octav Bancila si cel de la Fundatie?
*