[FOTO] Axa Sud, nivel ridicat de execuţie

Publicat de Curierul de Iasi la data de 21/08/2014
Traseul Podu Roş – CUG trece printr-o transformare completă: şoseaua, trotuarele şi calea de rulare a tramvaielor sunt modernizate cu bani europeni

Traseul Podu Roş – CUG trece printr-o transformare completă: şoseaua, trotuarele şi calea de rulare a tramvaielor sunt modernizate cu bani europeni

Axa Sud (41) Axa Sud (71)Situaţia din teren confirmă estimările optimiste privind finalizarea înainte de termen a lucrărilor aferente proiectului „Dezvoltare şi reabilitare arteră funcţională Sud”, foarte multe dintre operaţiunile de pe şantier având grade de îndeplinire de peste 80%.

Şantierul, în cifre
Pe Şoseaua Nicolina, lucrările de asfaltare şi finisare a carosabilului au fost finalizate în proporţie de 96%, în timp ce trotuarele sunt amenajate în procent de 98%. Coroborând cu stadiul lucrărilor la utilităţi şi pista de biciclişti, realizate şi acestea în proporţii de peste 85%, se poate concluziona că acest sector al proiectului se află în ultima fază de execuţie. La fel, pe strada Nicolina, constructorul a realizat lucrările vizând carosabilul, trotuarele şi utilităţile în proporţie de peste 85%. În zona Pasajul Nicolina, montarea armăturii se află foarte aproape de final. Se lucrează intens la suprastructură şi la izolaţie, precum şi la structura rutieră şi la bretelele pasarelei, unde a fost turnată o mare parte din îmbrăcămintea asfaltică la nivel de strat de uzură, montându-se şi rosturile transversale. În ceea ce priveşte liniile de tramvai, fundaţiile şi terasamentele au fost realizate în proporţie de 86%, în timp ce lucrările la suprastructura căii de rulare şi montarea de amortizoare de zgomote şi vibraţii au depăşit pragul de 60%.

Ce urmează
În perioada imediat următoare, în zona Şoselei Nicolina, constructorul va trece la execuţia peroanelor din staţiile de transport în comun şi la definitivarea pavării trotuarelor. Pe strada Nicolina va fi aşternut un strat de uzură cu mixtură asfaltică, vor fi efectuate racordurile cu străzile laterale, urmând a fi încheiată pavarea trotuarelor şi aşternerea unui strat de uzură pe pista de biciclişti. La Pasaj vor fi definitivate montarea rosturilor transversale, instalarea de tuburi de protecţie pentru utilităţi, montarea dalelor prefabricate pe trotuare şi consolidarea infrastructurii. De asemenea, urmează a fi montată suprastructura căii de rulare a tramvaielor pe tronsonul Pasaj Nicolina – Belvedere.

Cu finanţare UE
Proiectul „Dezvoltare şi reabilitare arteră funcţională Sud” presupune înlocuirea a 8 kilometri linie simplă de tramvai, reabilitarea reţelei stradale pe o suprafaţă de 66.000 metri pătraţi, modernizarea trotuarelor pe 30.000 metri pătraţi şi realizarea unei piste de biciclete cu o lungime de patru kilometri. Proiectul are stabilită o perioadă de implementare de 35 luni, urmând a fi finalizat cel târziu până pe 31 iulie 2015, valoarea acestuia ridicându-se la 87,6 milioane de lei, din care peste 70 de milioane provin din fondurile europene nerambursabile.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*