Forumul Cetăţenilor, organizat de Fundaţia „Iaşi – Capitală Culturală Europeană”

Publicat de Curierul de Iasi la data de 25/05/2015

Fundaţia “Iaşi – Capitală Culturală Europeană” organizează, în perioada 27 – 28 mai, “Forumul Cetăţenilor”. Întâlnirea face parte din proiectul My European City.
Astfel, pe 27 şi 28 mai, sunt programate o serie de conferinţe şi workshopuri cu public, pe teme diverse (în jurul ideii cetăţeniei active, a problemelor de comunicare şi de ierarhizare socială prin limbaj, a căilor de atragere a fondurilor europene pentru ONG-uri, a cooperării transfrontaliere, a problemelor specifice ONG-urilor dedicate mobilităţii artiştilor, tinerilor, dar şi îngrijirii bătrânilor şi a celor aflaţi în azile).

Programul evenimentului:
Miercuri, 27 Mai
În Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Mihai Eminescu” din Iași, cu începere de la ora 10.00, partenerii din proiect (Nantes – Franța, Jelgava – Letonia, Nottingham – UK, Szczecin – Polonia și Arad) vor prezenta scurte filme despre dimensiunea europeană a orașelor din care provin, despre programele și evenimentele organizate de instituțiile și ONG-urile pe care le reprezintă.
De la ora 11.00, profesorul Florin Cîntic va fi amfitrionul conferinței “Activismul civic în contextul tensiunilor regionale din Ucraina și Republica Moldova. În Sala Senatului a Universității „Al. I Cuza” de la ora 15.00, partenerii din Jelgava (Letonia) și Szczecin (Polonia) vor prezenta, într-un workshop lucrativ, modalități de atragere a fondurilor UE de către ONG-uri, căi de dezvoltare a voluntariatului și implicării sociale. În prezentarea proiectului “Ciconia  – cooperare culturală transfrontalieră” se va vorbi despre mobilitatea artiștilor în Europa și despre programe speciale dedicate acestora.CITIZENS FORUM 2
De la ora 16.30, tot în Sala Senatului, profesorii Alexandru Grădinaru și Gheorghe-Ilie Fârte vor susține conferința “Către o identitate europeană: de la cetățenia civilă la cetățenia culturală”. Promovarea dialogului între culturi, căi de rezolvare a dificultăților de comunicare în Europa, multilingvism și utopia unui limbaj comun, cuvinte care creează ierarhii, discrimare socială prin limbaj sunt printre temele care vor fi supuse analizei.

 

Joi, 28 Mai
Începând cu ora 10.00, la Camera de Comerț și Industrie Iași, va avea loc workshopul “Asistența socială comparată: România – UK – Franța”.
De la 11.30,  Pauline Saint-Girons de la Graine d’Europe/Nantes, și Nora Groșan, de la Primăria Arad, vor vorbi despre „Programe dedicate tinerilor, organizarea Zilei Europei, cooperarea transfrontalieră și înfrățirea orașelor”. Vor fi prezentate proiectul “Arad-Szeged: Patrimoniu cultural European” și proiectul  „Arad-Pécs: Descoperă patrimoniul orașului înfrățit”.CITIZENS FORUM 3

 

Scurt istoric
My European City este un proiect inițiat de Asociaţia Graine d’Europe din Nantes (Franţa) împreună cu șase parteneri europeni (România, Polonia, Marea Britanie, Letonia, Spania, Malta), între care și Fundația „Iași – Capitală Culturală Europeană”. Scopul proiectului este valorizarea dimensiunii europene a teritoriilor și descoperirea conexiunilor cu Europa prin identificarea culturilor și a identității comune.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*