Fonduri pentru restaurarea Crucii lui Ferentz

Publicat de Curierul de Iasi la data de 03/07/2015

Consiliul Local a aprobat în şedinţa din această săptămână fondurile necesare pentru restaurarea monumentului Crucea lui Ferentz din cartierul Nicolina. Indicatorii tehnico- economici estimează costuri totale de 340.000 lei ce vor fi suportate de bugetul local. „Proiectul actual prevede o cumulare a lucrărilor de restaurare şi consolidare a monumentului propriu-zis cu cele de refacere şi amenajare a zonei limitrofe. Restaurarea presupune lipirea braţului rupt în actul de vandalism de acum câţiva ani şi curăţarea calcarului din care este construit monumentul, iar amenajarea zonei conţine dezafectarea drumului, plantarea de gazon, construcţia de trepte de acces”, a descris proiectul Dumitru Tomorug, directorul tehnic al municipalităţii.

Ultima etapă
Reamenajarea zonei şi restaurarea monumentului este un plan mai vechi al municipalităţii. Proiectul arhitectonic a fost realizat de Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Iaşi. Lucrările efective au fost amânate şi, din lipsa de fonduri a partenerului, municipalitatea va suporta în întregime costurile proiectului. „Pe acea zonă am avut lucrări pe două proiecte europene: Axa Sud şi managementul traficului. Acum putem intra şi cu restaurarea şi consolidarea monumentului. Cu această ocazie vom reuşi să integrăm modernizarea zonei, şoseaua Nicolina, cu un monument important pentru istoria acestui oraş”, a declarat Mihai Chirica, viceprimar cu atribuţii de primar.

crucea lui ferentz_2Povestea crucii
Crucea lui Ferentz a fost ridicată din porunca domnitorului Mihail Racoviţă pentru a marca bătălia de la poalele Cetăţuii din ianuarie1717. În perioada războiului austriaco-turc, trupele austriece conduse de căpitanul Francois (Ferentz) Ernau au intrat în Iaşi pentru a-l detrona pe Mihail Racoviţă. Retras în Mănăstirea Cetăţuia, domnitorul moldovean a cerut sprijinul tătarilor, cu ajutorul cărora a reuşit să-i învingă pe austrieci. Soldaţii inamici care nu au pierit în timpul bătăliei au fost executaţi zilele următoare, împreună cu boierii care au sprijinit detronarea. Pentru a marca victoria, Mihail Racoviţă a cerut îngroparea trupurilor şi ridicarea unei cruci de piatră pe care a fost înscrisă întreaga întâmplare.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*