Fonduri europene suplimentare pentru modernizarea sistemului de termoficare

Publicat de Curierul de Iasi la data de 27/02/2019

Municipalitatea ieșeană se pregătește să atragă fonduri europene pentru un nou proiect de modernizare a sistemului de termoficare. Este vorba despre o inițiativă care vine în completarea proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare în Municipiul Iași, în vederea conformării cu standardele de mediu privind emisiile în atmosferă și pentru creșterea eficienței energetice în alimentarea cu căldură urbană. Etapa a II-a”, pentru care Primăria deja a obținut finanțare europeană de 86,7 milioane de lei, cu TVA (circa 18,1 milioane euro, din care 7,3 milioane euro deja rambursate.

Noul proiect prevede modernizarea a 13,72 kilometri de conducte (6,86 kilometri fiind traseul) de rețele termice primare, respectiv 1,76 kilometri de conducte (0,88 kilometri traseul) fiind rețele termice primare în incinta CET I Iași. Noua investiție este estimată la 47,66 milioane de lei (circa 10,22 milioane de euro). Din suma totală, 85% ar urma să fie fonduri europene, 13% fonduri de la bugetul de stat, iar 2% fonduri de la bugetul local.

Durata de execuție a lucrărilor este estimată la 12 luni, din care trei luni proiectarea și nouă luni execuția lucrărilor. Ca și în cazul proiectului major de reabilitare a rețelelor termice din Municipiul Iași, finanțarea europeană va fi solicitată prin intermediul Programul Operațional Infrastructura Mare 2014 – 2020, Axa Prioritară 7 – Creşterea eficienţei energetice la nivelul sistemului centralizat de termoficare în oraşele selectate.

În cadrul proiectului de reabilitare a sistemului de termoficare în Municipiul Iași aflat în derulare sunt incluse două contracte de lucrări: cel privind reabilitarea rețelei de termoficare primare (de transport) și cel privind reabilitarea rețelei de termoficare secundare (de distribuție). În cadrul acestuia vor fi reabilitați 26,03 kilometri de conducte (13,02 kilometri traseu) de rețele termice primare, respectiv 50,15 kilometri conducte (12,54 kilometri traseu) de rețele termice secundare.

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*