Finanţări de 60 de milioane euro au fost parafate la Iaşi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 17/09/2010

Contractele de finanţere pentru trei proiecte europene de infrastructură au fost semnate joi, 16 septembrie la Iaşi. Sunt primele proiecte din ţară care au asigurată finanţarea europeană nerambursabilă prin fondurile structurale ale Uniunii Europene. Lucrările efective de modernizare a infrastructurii rutiere vor începe de anul viitor.

Municipiul Iaşi este primul pol de creştere din ţară care a semnat contractele de finanţare pentru proiecte europene. Astfel, Primăria Municipiului Iaşi a reuşit să atragă fonduri europene în valoare de 60 de milioane de euro. Prin această finanţare urmează să fie reabilitată şi modernizată infrastructura stradală a municipiului. Primele lucrări vor începe anul viitor, ultimul proiect urmând a fi finalizat în 2013.  Joi, 16 septembrie, Gheorghe Nichita, primarul Iasului, a semnat, împreună cu Elena Udrea, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi Constantin Apostol, directorul Agenţiei de Dezvoltare Nord – Est, contractele de finanţare pentru cele trei proiecte de importanţă majoră pentru Iaşi. Fondurile totale ce vor fi aduse la Iaşi se cifrează la 60 de milioane de euro. La semnarea contractelor a participat şi premierul Emil Boc care a ţinut să precizeze că România are nevoie stringentă de a atrage cât mai multe fonduri de la Uniunea Europeană.

“Banii europeni reprezintă calea cea mai sigură pentru creşterea economică a României. Trag un semnal de alarmă, de la Iaşi, că implementarea proiectelor europene nu se desfăşoară aşa cum ar trebui. Dacă nu se apasă pedala de acceleraţie, riscăm să nu putem utiliza banii europeni. Mă bucur că putem semna aici la Iaşi primele proiecte europene cu finanţări importante”, a precizat primul ministru.

Primarul Gheorghe Nichita a atras atenţia autorităţilor guvernamentale că avem o procedură greoaie pentru definitivarea documentaţiei proiectelor, iar semnarea contractelor este rezultatul muncii specialiştilor din primărie care au lucrat elaborarea Planului Integrat de Dezoltare a Polului de Creştere Iaşi.

“Unul din proiectele semnate astăzi, realizarea pasajului Octav Băncilă, este munca a 5 ani de zile. Am încercat să obţin finanţare şi am scris proiectul de trei ori până acum în funcţie de tipul de finanţare. Din păcate aşteptăm foarte mult avize de la instituţii ale statului. Realizarea documentaţiei pentru fondurile europene ar trebui să beneficieze de prioritate pentru alte instituţii”, a spus primarul Iaşului.


Detaliile proiectelor finantate

1. AXA DE DEZVOLTARE NORD-SUD PASAJ OCTAV BANCILA

Obiect 1: Pasajul superior Octav Bancila  – Pasajul superior (rutier si pietonal) Octav Bancila se va construi pe traseul strazilor Octav Bancila si Soseaua Nationala.

Obiectul 2 : 9 strazi – Sarmisegetuza, Stramosilor, Tabacului, Columnei, Vitejilor, Musatini, Plaiesilor, Petru Poni, Toma Cozma.

Valoarea totala a proiectului: 87,862 milioane lei, din care 56,9 milioane lei fonduri nerambursabile si 12,5 milioane lei co-finantare de la bugetul national. Diferentele de sume reprezinta contributia beneficiarului (municipalitatea ieseana) si taxa pe valoare adaugata.

2. DEZVOLTAREA AXEI DE TRANSPORT EST – VEST IN MUNICIPIUL IA?I

Valoarea totala a proiectului: 90,79 milioane lei, din care 58,65 milioane lei fonduri europene si 12,88 milioane lei co-finantare de la bugetul national. Diferentele de sume reprezinta contributia beneficiarului (municipalitatea ieseana) si taxa pe valoare adaugata.

a) Refacerea retelei stradale Sos. Pacurari, Str. Pacurari, Piata Mihai Eminescu, Bd. Independentei, Str. Elena Doamna

b) Refacerea si modernizarea tramei stradale – reabilitarea spatiilor pietonale aferente strazilor reabilitate (trotuare) – crearea de piste de biciclisti aferente strazilor reabilitate (Sos Pacurari + Str Pacurari): – imbunatatirea sistemului de marcaj rutier:

c) Construirea unui pasaj subteran – pasajul M. Eminescu, rampe de acces dinspre Str. Pacurari si Bdv. Independentei

d) Reabilitarea liniei de tramvai de pe strada Elena Doamna:

e) Total spatii verzi existente:

3. DEZVOLTARE RETEA RUTIERA ÎN ZONA CULTURALA, ISTORICA SI TURISTICA A MUNICIPIULUI IASI”

Presupune modernizarea infrastructurii din centrul istoric.

Ø      Refacerea retelei stradale pe 16 strazi: principalele – Bd. Stefan cel Mare si Sfânt, Bd. Carol I, Str. A. Panu, Str. Sf. Lazar, Soseaua Sararie, Str. Sarariei Aleea M. Sadoveanu, Str. Lascar Catargi

Ø      Refacerea si modernizarea tramei stradale: – reabilitarea spatiilor pietonale (trotuare) aferente strazilor reabilitate; – crearea de piste de biciclisti aferente strazilor reabilitate

Ø      Reabilitarea liniei de tramvai: – Strada G. Muzicescu, Aleea Gr. Ghica Voda:

Ø      Reamenajarea spatiilor verzi existente

Valoarea totala a proiectului: 91,134 milioane lei, din care 59,22 milioane lei fonduri europene si 11,3 milioane lei co-finantare de la bugetul national. Diferentele de sume reprezinta contributia beneficiarului (municipalitatea ieseana) si taxa pe valoare adaugata.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*