FIE Iaşi: “Şaraiman”, un spectacol nonconformist

Publicat de Curierul de Iasi la data de 10/06/2013

„Şaraiman“ vorbeşte despre noi, despre cei care trăim aici, acum, azi şi dintotdeauna

Dansul contemporan pe muzica lăutăreasă a Romicăi Puceanu şi stand-up comedy sunt ingredientele unui spectacol original, nonconformist, conceput de Răzvan Mazilu. Evenimentul va avea loc pe 15 iunie, ora 19.00, pe scena Casei de Cultură a Studenţilor. „«Şaraiman» vorbeşte despre noi, despre cei care trăim aici, acum, azi şi dintotdeauna, cu mult umor şi chiar cu nostalgie“, consideră regizorul şi coregraful Răzvan Mazilu, cel care a conceput acest spectacol.

Ce amintiri vă leagă de capitala Moldovei?
– Am amintiri foarte frumoase legate de Iaşi, este vorba de primul premiu de coregrafie din cariera mea: Premiul juriului pentru debut coregrafic, la Festivalul Eurodans din 1993. Am dansat atunci pe scena Teatrului „Luceafărul“ într-o atmosferă pe care mi-o amintesc şi acum, plină de emoţie şi cu un public cald, minunat, care m-a primit cu braţele deschise. Din păcate, festivalul acela internaţional, realizat de regretatul Dan Brezuleanu, nu mai există, dar eu am revenit la Iaşi, cu acelaşi drag, pe scena Operei sau chiar dansând în stradă.

De ce ar trebui să vină publicul la „Şaraiman“? Care sunt provocările la care să se aştepte?
„Şaraiman“, care a avut premiera pe 26 aprilie, la Teatrul „Odeon“, este o combinaţie absolut inedită şi neaşteptată de dans contemporan, stand-up comedy şi muzică lăutarească în interpretarea Romicăi Puceanu. Ce poate fi mai atrăgător decât aducerea laolaltă a unor discursuri şi forme de artă pe care nu le-ai aduce pe scenă, împreună, niciodată? În plus, „Şaraiman“ vorbeşte despre noi, despre cei care trăim aici, acum, azi şi dintotdeauna, cu mult umor şi chiar cu nostalgie.
Cum a apărut ideea asocierii dansului, comediei şi muzicii lăutareşti?
Arta secolului XXI permite alăturarea a orice cu orice, atâta timp cât se creează o structură de spectacol coerentă, cu sens, cu logică, cu emoţie. De fapt, viaţa noastră e aşa, amestecată; barierele se rup, planurile se întrepătrund…

Care este locul pe care ar trebui să-l ocupe arta spectacolului în educaţie? Cum aţi defini conceptul „educaţie prin entertainment“?
Educaţia prin entertainment promovată la Iaşi de FIE ar putea atrage foarte mult public tânăr în sălile de spectacol, ar putea, atât timp cât e un entertainment de calitate, să îl rupă pe spectatorul tânăr din faţa computerului (în spectacolul nostru vorbim şi despre aşa ceva), din faţa televizorului, care s-au tranformat în nişte mari capcane pentru omul modern. La urma urmei, arta spectacolului „live“ este cea mai frumoasă, cea mai plină de emoţie şi fascinaţie.

……………

„«Şaraiman» a apărut dintr-o senzaţie personală, resimţită ca un gând rece, pe care ai vrea să îl alungi repede, şi anume aceea a ratării unor evenimente din viaţa mea, a noastră, a celor care am ales să trăim în România“, Răzvan Mazilu

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*