FIE 2014 și candidatura Iașului la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021, lansate la Bruxelles

Publicat de Curierul de Iasi la data de 11/06/2014

Dublu eveniment ieșean în Capitala Uniunii Europene. Cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional al Educației (FIE) de la Iași, precum și candidatura Municipiului Iași la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021, au fost lansate, pe 11 iunie 2014, chiar la Bruxelles.

fie_intÎn cadrul conferinței de presă pentru lansarea oficială a celor două evenimente, organizată la Bruxelles, în sediul The House of Cities, Municipalities and Regions, purtătorul de cuvânt al FIE 2014, actorul Adrian Păduraru, și-a exprimat „speranța că astăzi, aici, facem un pas important pentru ca Iașul să devină Capitală Culturală Europeană”. Acesta a vorbit asistenței internaționale despre Iași, despre prima ediție a FIE și despre succesul de public al evenimentelor din cadrul acesteia. „Cred că Iașul este cel mai bine definit de credința, de iubirea și de speranța noastră în el. Cred, așa cum cred toți românii, că Iașul este capitala culturii românești, datorită istoriei și tradiției culturale a Iașului. Cred că Iașul are șanse la titlul de Capitală Culturală Europeană și prin entuziasmul tineresc al Iașului, insuflat de numărul mare de elevi și studenți. Iașul este o îmbinare între istorie și tradiție și spiritul tânăr și creator”, a afirmat Adrian Păduraru.

Primarul Gheorghe Nichita a adresat mulțumiri atât asistenței, cât și reprezentanților unor instituții care au sprijinit evenimentul de la Bruxelles, printre care ambasadele României și Republicii Moldova în Belgia, Institutul Cultural Român de la Bruxelles și Asociația Municipiilor din România. Edilul a vorbit despre Iași, cel mai mare oraș al Moldovei și cel mai important oraș de la granița de Est a Uniunii Europene, ca despre un loc în care „fiecare clădire, fiecare stradă, fiecare piatră chiar, ne spun o istorie, de dragoste, de război, de aventură”. „Noi știm că un oraș trăiește mai ales prin poveștile lui. Și asta ne-am propus: să facem cunoscute lumii întregi superbele legende ale Iașului. De ieri, dar și de azi! De aceea, Iașul s-a înscris în cursa pentru obținerea titlului de Capitală Culturală Europeană în anul 2021. În ultimii ani, am investit masiv în infrastructura culturală, în clădiri, în structuri și în evenimente, dar și în infrastructura urbană. Totodată, am reînnodat legăturile cu un un trecut de care suntem mândri, refăcând axa culturală Cernăuți-Iași-Chișinău. Astfel, prin acest proiect, nu doar Iașul, ci România întreagă are șansa de a scrie istorie!”, a subliniat primarul Gheorghe Nichita.

Edilul a adăugat că Iașul trebuie și face eforturi să își reafirme rolul său de loc de întâlnire a marilor idei și a marilor spirite. „Doar cultura ne poate uni! Doar cultura ne poate face mai buni! În acest spirit, al culturii care ne unește, în ultimii ani, Iaşul a devenit un oraș al premierelor naționale, iar manifestările pe care le-am lansat au creat ecouri pozitive care au depăşit graniţele țării. Astfel, am devenit primul oraş din România care a găzduit un Festival Internaţional de Educaţie, un concept nou şi modern, un mix de cultură şi distracţie în aer liber, în spaţii convenţionale şi neconvenţionale”, a explicat primarul Gheorghe Nichita.

Acesta a prezentat și câteva date despre cea de-a doua ediție a FIE, care se va desfășura între 20 și 29 iunie, și a invitat asistența să participe la festival. „FIE este doar unul dintre multele evenimente care descriu peisajul cultural de la noi. Iașul a fost și rămâne o mare cetate spirituală. Multiculturală, inventivă, deschisă către frumos, adevăr și bine. Iașul este orașul din inimile tuturor românilor. Dar noi ne dorim ca Iașul să ajungă și în inimile europenilor!”, a încheiat primarul Gheorghe Nichita.

La rândul său, Robert Adam, directorul Institutului Cultural Român de la Bruxelles, a vorbit despre specificul Iașului și despre șansele orașului în competiția culturală europeană: „ICR este mândru să susțină Iașul în cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. Cred că această candidatură înseamnă o întoarcere a Iașului la rădăcinile sale, o întoarcere la surse, la europenitate, dar în același timp și o privire spre viitor, spre ancorare europeană”, a afirmat Robert Adam.

Prezentat de către Adrian Păduraru drept „un ambasador al Iașului”, directorul KEA European Affairs Bruxelles, Philip Kern, a enumerat câteva dintre atuurile Iașului în competiția pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, printre acestea numărându-se poziția geostrategică, „spiritul orașului”, oferta culturală bogată, populația tânără și educată, precum și oportunitățile de dezvoltare a industriilor creative. „Accept cu onoare această propunere de a fi ambasador al Iașului ca oraș candidat la titlul de Capitală Culturală Europeană și sunt convins că orașul merită această demnitate”, a spus Philip Kern.

Puteți urmări înregistrarea conferinței de presă de la Bruxelles pe canalul Youtube al Primăriei Municipiului Iași: http://www.youtube.com/watch?v=KCfPN-wvX2E&feature=youtu.be

În perioada 20 – 29 iunie 2014, Primăria Municipiului Iași, alături de Fundația Iași – Capitală Culturală Europeană, organizează a doua ediție a Festivalului Internațional al Educației. Evenimentul se adresează atât publicului din România, cât și celui din regiunile vecine (Republica Moldova și Ucraina), precum și publicului european.

Detalii complete despre programul FIE Iași 2014 sunt publicate atât pe site-ul oficial www.fieiasi.eu, cât și pe pagina oficială de Facebook a festivalului: https://www.facebook.com/festivaliasi

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*