FIE 2014, prezentat oficial la Primăria municipiului Iaşi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 20/06/2014

“Festivalul Internaţional al Educaţiei este un vehicul important pentru a ajunge la titlul de Capitală Culturală Europeană”, a declarat primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, în cadrul conferinţei de presă dedicată deschiderii celei de-a doua ediţii a FIE şi organizată vineri, 20 iunie 2014, la Palatul Roznovanu. Alături de domnia sa, la conferinţă au fost prezenţi purtătorul de cuvânt al FIE, actorul Adrian Păduraru, managerul Operei Naţionale Române din Iaşi, Beatrice Rancea, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, Camelia Gavrilă, şi rectorul Universităţii de Arte George Enescu din Iaşi, Atena Elena Simionescu.

FIE, proiect strategic al Iaşului

„În cadrul FIE vor fi sute de evenimente culturale şi educaţionale. Am gândit festivalul într-o formulă cât mai elastică, un amestec provocator de cultură şi evenimente în aer liber. Vom valorifica axa culturală a Iaşului, de la Copou la Palat, punând astfel în evidenţă Universitatea, monumentele, pietonalul Ştefan cel Mare”, a declarat Gheorghe Nichita. Primarul a scos în evidenţă dimensiunea regională a acestei ediţii a FIE. „Marea noutate pentru acest festival şi pentru conceptul nostru de Capitală Culturală Europeană este că reuşim să refacem o axă a trecutului nostru istoric, Iaşi – Cernăuţi – Chişinău, evenimentele noastre fiind preluate în cele două oraşe. Spre exemplu, spectacolul maestrului Doga va fi transmis în direct la Cernăuţi”, a subliniat edilul şef al Iaşului. „Marele câştig obţinut în urma organizării acestei ediţii este că am început să gândim şi să aplicăm un proiect strategic, pe mai mulţi ani, prin care să valorificăm potenţialul educaţional şi cultural al Iaşului şi să-l facem cunoscut în această zonă a Europei”, a conchis şeful municipalităţii ieşene.

 public 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elevii, actori şi spectatori

În expunerea sa, Camelia Gavrilă a relevat importanţa FIE pentru şcoala ieşeană. “Din punct de vedere al învăţământului preuniversitar, suntem în dublă ipostază, pe de o parte actori, invitaţi, parteneri, prin instituţiile noastre, formaţii de teatru, de muzică, ateliere de creaţie, pe de altă parte ne dorim să fie foarte mulţi spectatori de toate vârstele, motiv pentru care elevii ieşeni au fost invitaţi să participe în număr cât mai mare la acest eveniment”, a subliniat şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.

Startul celei de-a doua ediţii a Festivalului Internaţional al Educaţiei va fi dat vineri, 20 iunie 2014, de la ora 18.00, prin organizarea Galei FIE, la Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri”, manifestare ce va prilejui premierea excelenţei în educaţia ieşeană.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*