Festivalul FIE – Iaşul pe harta oraşelor creative ale Europei

Publicat de Curierul de Iasi la data de 24/05/2013

Manifestarea lansează un nou concept, acela de „educaţie, cultură şi artă în aer liber” şi, mai ales, „educaţie prin entertainment”

Între 14 şi 23 iunie, Iaşul va găzdui prima ediţie a Festivalului Internaţional al Educaţiei (FIE), o manifestare inedită pentru România prin amploarea, diversitatea şi calitatea evenimentelor programate.

Festival neconvenţional

Organizat de Primăria Iaşi şi Asociaţia Pro Event, FIE se anunţă a fi un ansamblu eclectic de spectacole de teatru, conferinţe, expoziţii, proiecţii de film, întâlniri şi prelegeri motivaţionale, toate înglobate într-un concept nou, ce presupune „educaţie, cultură şi artă în aer liber” şi, mai ales, „educaţie prin entertainment”. Organizarea manifestărilor în aer liber aduce nota de neconvenţionalitate ce conferă originalitate festivalului, plasându-l într-un orizont lejer de receptare din partea publicului. Practic, asigurarea unui mediu creativ şi plin de energie, pentru promovarea, sub toate formele, a culturii, a oamenilor care o generează, a acţiunilor culturale şi din sfera educaţiei, şi pentru implicarea copiilor şi tinerilor în viaţa comunităţii reprezintă principala misiune a Festivalului Internaţional al Educaţiei organizat la Iaşi.

Interes maxim

Evenimentele incluse în calendarul FIE sunt dintre cele mai interesante, fiind structurate pe gusturile unor categorii diferite de public. În plan muzical, cadrul pietonal al bulevardului Ştefan cel Mare şi Sfânt va deveni o imensă scenă în aer liber pentru spectacole muzicale de calitate. Aici va fi organizat, timp de cinci zile, primul festival de proiecţii culturale în aer liber din Iaşi, Opera Film Festival. Pe un ecran de mari dimensiuni vor putea fi vizionate concerte internaţionale şi spectacole de operă filmate, capul de afiş reprezentându-l spectacolul cu opera Tosca, producţie din 2011 a Royal Opera House cu soprana Angela Gheorghiu în rol principal.

În Piaţa Palatului va concerta pe 19 iunie binecunoscuta Patricia Kaas, concertul acesteia fiind un tribut adus unei legende a cântecului francez, Edith Piaf. A doua zi, pe 20 iunie, iubitorii muzicii vor reveni pe Ştefan cel Mare, unde vor asista la concertul susţinut de trupa Vunk împreună cu Antonia. Pe 22 iunie, a doua ediţie a spectacolului Clasic 300 va aduce în faţa spectatorilor un regal de muzică clasică, cu participarea extraordinară a mezzo-sopranei Viorica Cortez.

Teatru, la superlativ

Teatrul şi dansul nu lipsesc din oferta festivalului, spectacolele programate fiind de înaltă clasă: Şaraiman”, un spectacol de dans contemporan şi stand-up comedy, „D’ale noastre”, o producţie a Teatrului Naţional din Bucureşti şi Fundaţia Art Production, în regia şi coregrafia lui Gigi Căciuleanu, „Călătoriile lui Gulliver”, al optulea spectacol montat de Silviu Purcărete alături de actorii Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, “Scripcarul pe acoperiş”, cel mai popular musical produs în România.

Trecând în alt registru, un eveniment de marcă al festivalului îl reprezintă conferinţa susţinută pe 15 iunie, la BCU, de Lordul David Trimble, laureat al Premiului Nobel pentru pace şi fost prim-ministru al Irlandei de Nord în perioada 1998 – 2002.

…………………

Primarul Gheorghe Nichita: „Într-un cuvânt, FIE înseamnă cultură”

„Dacă vrem ca Iaşul să se transforme într-o mare capitală a culturii, dacă vrem ca oraşul în care trăim să iasă din conul de umbră al ultimelor decenii, dacă vrem ca Iaşul să redevină o cetate simbol pentru toţi românii, atunci va trebui să investim, în primul rând, în educaţie. Aşa a apărut Festivalul Internaţional al Educaţiei, care doreşte să promoveze oferta educaţională de excepţie a Iaşului. La Iaşi, chiar se face carte!

Avem marele privilegiu de a trăi într-un oraş care şi-a făcut din învăţătură un blazon. Deţinem cele mai bune licee din ţară şi cei mai buni profesori, avem o veritabilă armată de olimpici, avem cea mai veche universitate din România, şi – raportând numărul studenţilor la numărul de locuitori al oraşului – suntem cel mai important centru universitar al ţării!

Oricâte branduri am căuta să asociem oraşului nostru, Iaşul va ramâne pentru totdeauna oraşul marilor şcoli, al marilor dascăli, al marilor lecţii de istorie! Iar Festivalul Internaţional al Educaţiei de la laşi va demonstra – sunt convins –  cu prisosinţă  acest adevăr!

Din şcoală, pornesc marile proiecte ce pot schimba lumea în bine! Din şcoală, încep marile vise care ne marchează prezentul şi ne făuresc viitorul!

Vreau ca acest festival să fie vârful de lance al demersurilor pe care le-am iniţiat în cadrul competiţiei în obţinerea statutului de Capitală Culturală Europeană! Festivalul Internaţional al Educaţiei nu înseamnă numai şcoală, ci înseamnă carte, înseamnă teatru, înseamnă spectacol, într-un cuvânt înseamnă cultură”.

……………….

Puncte de informare

Ieşenii pot afla mai multe detalii despre oferta Festivalului Internaţional al Educaţiei prin intermediul celor trei magazine oficiale deschise pe bulevardul Ştefan cel Mare, în Piaţa Unirii şi în Parcul Copou.

Cele din Piaţa Unirii şi Parcul Copou sunt deschise între orele 17.00 – 21.00, de luni până vineri şi între orele 11.00 – 21.00, în week-end, iar magazinul FIE din bulevardul Ştefan cel Mare este deschis zilnic între orele 11.00 – 21.00. La aceste puncte de informare, publicul poate afla programul detaliat al Festivalului Internaţional al Educaţiei, organizat de Asociaţia Pro Event şi Primăria Iaşi, şi poate achiziţiona bilete la toate evenimentele care vor avea loc în cadrul acestuia.

…………….

Brăţările FIE

S-au pus în vânzare brăţările FIE. Cu numai 20 de lei, ieşenii au acces la Serile FIE şi Opera Film Festival, dar şi la zonele F (locuri în picioare) la spectacolele şi concertele din Piaţa Palatului. Detalii pe pagina de Facebook a Festivalului Internaţional al Educaţiei sau pe www.fieiasi.ro.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*