Evenimente incluse în programul Sărbătorilor Iaşului

Publicat de Curierul de Iasi la data de 11/10/2017

În perioada 9 – 15 octombrie are loc cea de-a XXVI-a ediție a Sărbătorilor Iașului. Mai multe manifestări de interes cultural, spiritual, sportiv sunt incluse într-un program care va bucura atât pe ieşeni, cât şi pe pelerinii aflaţi la Iaşi cu ocazia Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva.

Traseul Memoriei

Duminică, 15 octombrie, între orele 16.00 – 20.00, cei interesaţi au posibilitatea să viziteze gratuit mai multe clădiri – simbol din Municipiul Iași. În cadrul evenimentului intitulat „Traseul Memoriei”, ajuns la ediția a doua, mai multe muzee și instituții din Iași îşi vor deschide porţile pentru cei care doresc să afle mai multe despre perioada Primului Război Mondial, când Iaşul a fost capitala României.

Clădirile – simbol care vor putea fi vizitate gratuit sunt Garnizoana din Copou, Universitatea „Al. I. Cuza” / Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” (corpul din Copou) – Aula „Carmen Sylva”, Muzeul Universității „Al. I. Cuza”, Palatul Copiilor,  Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”,  Muzeul Unirii, Palatul Roznovanu – sediul Primăriei Municipiului Iași, Muzeul Municipal și Muzeul Institutului de Anatomie.

Palatul Copiilor va găzdui Concursul de muzică şi instrumente „Copii în Sărbătoare”

Pe 13 octombrie, la Palatul Copiilor, în cadrul programului Sărbătorilor Iaşului, va avea loc Concursul de muzică şi Instrumente „Copii în Sărbătoare”. La eveniment sunt aşteptaţi circa 300 de participanţi: copii şi tineri, compozitori, coregrafi, oameni de media, jurnalişti care vor face parte din juriul concursului.

Alături de Palatul Copiilor Iaşi şi de Asociaţia „Aproape de oameni”, Municipiul Iaşi promovează Concursul de muzică şi Instrumente „Copii în Sărbătoare” şi ca o iniţiativă socio-culturală adresată atât copiilor şi tinerilor talentaţi din domeniul muzicii vocale şi muzicii instrumentale, cât şi copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi. Scopul acestei iniţiative este acela de a remarca şi de a promova talente artistice în noua generaţie de copii şi tineri, în sprijinul consolidării educaţiei şi spiritului competitive în viitorii cetăţeni. Sunt aşteptaţi să participe alături de copii profesori de înaltă ţinută, compozitori, coregrafi, dar şi părinţii celor mici și ai tinerilor.

„IA ȘI Marchează” a ajuns la a XII-a ediție

Aproximativ 300 sute de ieșeni cu veleități fotbalistice, dar cu meserii diferite, de la profesori, avocați, jandarmi, polițiști și funcționari publici până la angajați din mediul privat, vor participa, timp de 19 zile, în competiția de minifotbal „IA ȘI Marchează”. Inclusă în calendarul de evenimente al Sărbătorilor Iașului, întrecerea fotbalistică organizată de Primăria Municipiului Iași și ajunsă la a XII-a ediție a adus la start 18  echipe, organizate în patru grupe a câte patru sau cinci echipe.

Competiția debutează luni, 9, octombrie și va avea punctul final vineri, 27 octombrie, când sunt programate finala mare și finala mică. Se vor juca aproximativ 64 de meciuri care vor fi arbitrate de persoane specializate din cadrul Asociației Județene de Fotbal Iași, iar asistența medicală va fi asigurată de Serviciul Voluntar de Ambulanță Iași.

Teiul lui Eminescu la Viena

În perioada 20 – 21 octombrie, Primăria Municipiului Iaşi Asociația pentru Promovarea Culturii Româneşti „Mihai Eminescu” din Viena și Muzeul Unirii din Iași vor organiza evenimentul Epopee tei la Viena”.

Acțiunea principală va consta în plantarea unui vlăstar desprins din teiul poetului Mihai Eminescu din Parcul Copou. Acțiunea va avea loc sâmbătă, 21 octombrie, de la ora 11.00, în Stadtpark din Viena, lângă statuia lui Mihai Eminescu. Printre cei care vor ține alocuțiuni la eveniment se numără ambasadorul României la Viena, Excelența Sa Bogdan Mazuru, ambasadorul Republicii Moldova la Viena, Excelența Sa Victor Osipov, președintele Institutului Cultural Român, Liliana Țuroiu, parlamentarul și istoricul austriac Harald Troch, și primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica. Tot în semn de omagiu faţă de poetul naţional Mihai Eminescu va fi dezvelită o placă comemorativă de dedicată acestuia. De la ora 18.00 va fi organizat și un concert susținut de Ansamblul „Ciprian Porumbescu” din Suceava.

Evenimentul principal va fi precedat vineri, 20 octombrie, de lansarea volumului „Eminescu – Itinerar vienez”, al filologului Dan Toma Dulciu. Cu aceeași ocazie va fi organizată o expoziție de artă plastică a pictorului ieșean Mihai Coțovanu, iar violonista Mălina Ciobanu și pianistul Ruben Doran vor susține un recital special.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*