Eveniment la Tehnopolis: „CONFERINȚA STABRIS – Managementul securității organizației“

Publicat de Curierul de Iasi la data de 30/01/2018

Marți, 30 ianuarie 2018, în sala de conferințe a Tehnopolis Iași, a avut loc evenimentul intitulat „CONFERINȚA STABRIS – Managementul securității organizației“.

Conferința, organizată de compania STABRIS Iași, în parteneriat cu  Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iași, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, Facultatea de Informatică din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași și Centrul Enterprise Europe Network din cadrul Parcului Ştiinţific şi Tehnologic Tehnopolis, a reunit reprezentanții mediilor academic și de afaceri specializați în problematica securității organizației.

Scopul evenimentului a fost analizarea necesității unei abordări integrate a managementului măsurilor de protejare a organizației față de riscuri și importanța creării unei culturi de securitate la nivelul companiilor.

În deschiderea conferinței, Rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iași, prof. univ. dr. Dan Caşcaval, a apreciat inițiativa firmei STABRIS de organizare a acestei dezbateri, pe fondul creșterii interesului mediului de afaceri pentru aspectele referitoare la securitatea organizațională. Și-a exprimat încrederea în faptul că, această reunire a specialiștilor în securitate din mediul universitar și cel privat cu beneficiarii serviciilor de acest tip din mediul de afaceri, va avea efecte pozitive în planul dezvoltării acestui domeniu. Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iași este interesată să se adapteze oricăror cerințe ale potențialilor angajatori,  astfel încât absolvenții să se poată integra cât mai ușor pe piața muncii.

Radu Voroneanu, specialist cu o vastă experiență în domeniul intelligence și management al securității, coordonator al Departamentul de consultanță în securitate organizațională și formare profesională al companiei STABRIS,  a realizat o prezentare a evoluției și conținutului conceptului de securitate organizațională, argumentând necesitatea adoptării de către firme a unui sistem integrat de management al riscului, în acord cu obiectivele cuprinse în Strategia UE 2020.

La rândul său, Dorin Ghiorghiţă, managerul firmei MG HOUSE – Security & Consulting din Iași, expert tehnic de securitate, a evidențiat că abordarea integrată a breșelor de securitate este una dintre condițiile esențiale pentru asigurarea unui nivel ridicat de securitate la nivelul organizației.

Amenințările actuale asupra securității cibernetice au fost prezentate de către conf. univ. dr. Adrian Iftene, decan al Facultății de Informatică din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, care a susținut necesitatea adaptării măsurilor de protecție a sistemelor informatice la evoluțiile dinamice ale amenințărilor în domeniul INFOSEC.

Domnul dr.ing. Cătălin Mironeanu, cadru didactic la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi“ Iași, a vorbit despre securitatea infrastructurilor critice, cu accent pe problematica specifică Tehnologiei Informației și a Comunicațiilor. A fost subliniată importanța politicilor de securitate, luându-se în calcul analiza de cost în implementarea acestora.

În continuare, conf. univ. dr. Ștefan Andrei Neștian de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, asociat la compania Truman Consultants Iași, a abordat problema implicării angajaților în apariția riscurilor de securitate informațională, relevând aspectele comportamentale și motivaționale care trebuie avute în vedere pentru reducerea acestor riscuri.

Ec. dr. Cristian Obreja, manager al companiei STABRIS, specialist în domeniul intelligence-ului de afaceri, a făcut o prezentare a metodelor de culegere a informațiilor concurențiale specifice Competitive Intelligence-ului, subliniind că, pentru a lua decizii corecte, managerii trebuie să se bazeze pe informații precise, sigure, oportune și complete. A evidențiat faptul că, și firmele românești trebuie să folosească metode de Competitive Intelligence, cât și de protecție față de activitățile de acest tip desfășurate de companiile concurente, pentru a reuși să-și îmbunătăţească avantajul competitiv şi să obţină o creștere semnificativă a profitului.

Discuțiile purtate în timpul conferinței au relevat faptul că, la nivelul multor companii românești, se resimte nevoia dezvoltării culturii de securitate, una dintre principalele soluții fiind pregătirea personalului în problematica securității organizației, printr-un efort comun al mediului universitar și al firmelor specializate în domeniu.

Această conferință deschide seria evenimentelor din 2018 organizate în cadrul Parcului Științific și Tehnologic TEHNOPOLIS pentru mediul de afaceri, conferință care, prin calitatea informațiilor prezentate, confirmă nivelul profesional de excepție a speakerilor.

Au participat peste 80 de antreprenori, manageri ai firmelor de top din regiune, dar și reprezentanți ai mediului academic și ai instituțiilor publice.

Pentru detalii sau întrebări legate de subiectul conferinței sau informațiile prezentate, puteți contacta organizatorul principal, STABRIS, la tel/fax 0332 110 107 sau prin mail office.stabris@yahoo.com.

 

Comments

comments

Categoria: Tehnopolis

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*