Eveniment inedit, vineri, la Ateneul Tărăraşi: se joacă o „Poveste de vară”

Publicat de Curierul de Iasi la data de 22/10/2013

A.G. Billig, primul autor român care a debutat internaţional cu o carte în limba engleză, urcă pe scenă pentru o „Poveste de vară”.  Într-o bună zi, o tânără  corporatistă decide să îşi creeze propriile reguli de viaţă, după sufletul ei. Cu riscul de a-şi pierde job-ul şi iubitul…

afis_Poveste de Vara_dtpContinuarea va fi prezentată în premieră, într-o „Poveste de vară”, vineri, 25 octombrie 2013, după ora 19, la Ateneul Tătăraşi.

Alicia Keys şi Michael Bubble, de pe ecran, A.G. Billig şi cuvintele ei meşteşugite împreună cu Fernando Mihalache şi acordeonul cu care i-a vrăjit pe spectatorii Festivalui George Enescu, Cosmin Stamatoiu şi Catinca Stana de la Clubul şi Şcoala de tango argentinian TangoTangent, de pe scenă, creează „Povestea de vară”. Povestea mea, povestea ta, povestea oricui hotărăşte să aibă încredere în glasul lăuntric al inimii şi să îl urmeze, să îşi transforme gusturile în surse de inspiraţie.

Happeningul îmbină muzica live cu proiecţiile video, dansul, monologul şi gustul berii Redd’s.  Versiunea în limba română a cărţii de debut a scriitoarei A.G. Billig, „4 Uşi şi Alte Povestiri” a apărut în luna iulie la editura Data Group din Timişoara. Special pentru acest eveniment, autoarea a început să ia lecţii de actorie.  „Ideea de a urca pe scenă şi de a-mi prezenta textul ca un actor a încolţit atunci când am văzut-o pe Stefanie Preissner intrepretându-şi propriul text, „Solpadeine is my boyfriend”, în cadrul festivalului „Scrie despre tine”. M-am gândit că situaţia în care se găseşte industria editorială din România – tendinţa editurilor mari de a merge la sigur, publicând doar autori consacraţi, numărul mic de cititori, lipsa unui public pentru serile clasice de lectură, atât de populare în Vest, poate fi transformată într-un avantaj. Aşa am creat actoautorul, scriitorul care nu se sfieşte să fie sincer până la capăt, interacţionează cu publicul în mod direct, exprimându-şi emoţiile şi trăirile din textul scris, printr-un joc scenic. Fără a mai vorbi de faptul că fiecare astfel de happening îi dă ocazia autorului să recreeze textul de fiecare dată când îl pune în scenă”.

Nu este prima dată când A.G. Billig se reinventează şi se abate de la cărările bătătorite. Autoarea a fost jurnalist, DJ la radio, prezentator şi realizator de emisiuni TV, redactor şef la reviste glossy, Specialist PR, iar la sfârşitul anului 2012 a devenit prima scriitoare din România care şi-a făcut debutul literar la nivel internaţional, cu eBook-ul de proză scurtă „Four Doors and Other Stories”, publicat de editura britanică MP Publishing.  Happeningul „Poveste de vară” este şi rezultatul intenţiei autoarei de a reuni artişti din diverse zone artistice şi a crea evenimente de tip happening care să îi inspire pe spectatori să fie autentici şi să îşi urmeze visele. „Nu cred în arta de dragul artei. Cred că arta – indiferent de forma pe care o îmbracă, are misiunea de a inspira oamenii să găsească frumosul din ei înşişi şi să îl valorifice, să îşi urmeze visele, să fie autentici. Asta nu înseamnă că toate cântecele trebuie scrise în gamă majoră sau ca poveştile trebuie să aibă happy-end. Doar ca sufletul artistului care creează opera să poată vedea frumuseţea lăuntrică a fiecărei fiinţe vii. Este ceva ce poate transpare la un moment dat într-o frază, un detaliu al unei picturi sau al unei fotografii, tăietura unei haine, înşiruirea de note dintr-o piesă muzicală. Actul creativ este dăruire, nu acţiune egoistă. Cred că românii au nevoie de modele, de poveşti reale, dar pozitive. Aş face un post de televiziune doar cu ştiri de bine, care să îi facă să fie mândri de apartenenţa la acest popor”.

Accesul la eveniment este liber.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*