Eveniment dedicat mobilităţii urbane: “Iaşul fără maşini. Mergi cu noi!”

Publicat de Curierul de Iasi la data de 19/09/2019

Duminică, 22 septembrie 2019, în intervalul orar 08.00 – 20.00, Iașul celebrează Ziua mondială fără mașini, ocazie cu care ieşenii vor putea călători gratuit cu mijloacele de transport în comun ale Companiei de Transport Public.

Sub sloganul „Iașul fără mașini. Mergi cu noi!”, Primăria Municipiului Iași, împreună cu Asociația CIVICA, Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași – FONTIS, Institutul Cultural Independent, Compania de Transport Public Iași și Agenția pentru Protecția Mediului, sub egida Programului Iași – Capitala Tineretului din România 2019-2020, organizează o serie de activități pentru a promova beneficiile aduse de mobilitatea urbană alternativă asupra sănătății noastre și a mediului.

„Este nevoie să conştientizăm că utilizarea excesivă a vehiculelor care utilizează combustibili poluanţi este tot mai nocivă şi ne face o viaţă din ce în ce mai grea. Chemarea „Mergi cu noi!” este una intimă, personală, pentru fiecare cetăţean al municipiului Iaşi. Problema mediului este una care trebuie să ne preocupe pe toţi”, a declarat primarul Mihai Chirica.

„Ne implicăm pentru prima dată într-un astfel de eveniment. Probabil suntem mai cunoscuţi în proiectele legate de transparenţa decizională, activităţi civice, de guvernare deschisă. În ultima vreme, ne-am implicat mai mult pe segmentul mobilităţii urbane, încercând să găsim soluţii pentru a veni în sprijinul tuturor”, a menţionat Alexandrin Dinga, preşedintele Asociaţiei CIVICA.

Activităţi dedicate mobilităţii urbane

Evenimentul de duminică se desfășoară în cadrul Săptămânii Europene a Mobilității. Nu mai puţin de 27 de activități educaționale, culturale și sportive sunt pregătite să bucure copiii, tinerii, dar și adulții care, prin participare, vor demonstra că sunt determinați și deloc dependenți de mașinile personale și sunt conștienți de importanța aportului propriu în evoluiția Iașului către un oraș echilibrat și prietenos cu locuitorii săi.

Activitățile se vor desfășura pe străzile închise circulației auto: bulevardul Ștefan cel Mare (de la intersecția cu strada I. C. Brătianu până la intersecția cu strada 14 decembrie 1989 / Casa Modei), strada Anastasie Panu (de la Hala Centrală la intersecția cu strada Palat), strada Palat (tronsonul cuprins între strada Anastasie Panu şi strada Sf. Lazăr / BCR), la care se adaugă strada I. C. Brătianu (de la intersecția cu bulevardul Ștefan cel Mare până la intersecția cu strada Agatha Bârsescu).

 Muzică, educaţie, implicare civică

În zona din faţa Palatului Culturii, între orele 8.00 – 20.00,  CIVICA și AsNatura vor organiza, sub genericul PLAYING OUT, activități de joacă în stradă, pentru cei mici și cei mari. Playing out redă libertatea copiilor de a se juca în stradă, în siguranță, așa cum obișnuiau generațiile trecute să o facă. În  aceeaşi zonă, în intervalul 08.00 – 20.00,   AMALGAm şi DJ SET vor asigura cadrul sonor al evenimentului. Ieșenii sunt așteptați de dimineață în fața Palatului Culturii pentru a asculta un amalgam de stiluri muzicale, mixate de 5 DJ locali, care se vor auzi printr-un sistem audio “handmade in Iași”. De asemenea, între orele 8.00 – 20.00, Poliția Locală Iași va organiza evenimentul „Micul pieton”, cu activități educative de circulație rutieră pentru cei mici, vizitarea autospecialelor din dotarea instituției și participarea la patrulele de poliție călare. Tot în faţa Palatului Culturii, între orele 11.00 – 13.00, Organizația Națională Cercetașii României şi Centrul Sapatino va organiza manifestarea „Hai la joacă cu Cercetaşii”. Între orele 12.00 – 19.00, EuRespect va organiza „Iașul accesibil pentru toți”, cu activități sportive și de conștientizare cu privire la accesibilizarea infrastructurii de transport din Iași, iar împreună cu Asociația Nevăzătorilor Iaşi va organiza un Tur ghidat „Experience the darkness”, cu activități de experimentare a modului de deplasare al persoanelor nevăzătoare. În fine, în faţa Palatului, între orele 17.00 – 17.30, Zumba Oana Iași va organiza „Zumba Kid”, cuprinzând activități de dans pe coregrafii vesele, special concepute pentru copii.

 

Promovarea activităţilor ecologice

În zona de corturi din faţa Casei Pătrate, între orele 10.00 – 14.00, EDUPLAY va organiza manfestarea „Liber la joacă” pentru copiii de 1-3 ani. De asemenea, în intervalul 14.00 – 16.00, va avea loc un Atelier de Ecologie Umană, iar între orele 11.00 – 13.00 Liceul Teoretic „Ion Neculce” din Târgu Frumos va organiza evenimentul „Oameni care fac istorie”. Între orele 11.00 – 14.00, Asociația Real Sports va prezenta la „Stand Cupa Iașului la Mountain Bike” diverse activități de promovare a concursului 7MTB Real Sports, al unui stil de viață sănătos și activ și al transportului urban alternativ. În intervalul 12.00 – 18.00, Asociația Culturală Noua Acropolă Iași va organiza evenimentele „Pictură pe basorelief”, „Joc de Senet” şi „Dialoguri socratice”.

O altă zonă cu evenimente va fi cea din faţa şcolii Gh. Asachi cu prelungire pe str. Palat, unde, în intervalul 8.00 – 20.00, Quasar Dance va organiza ateliere și demonstrații de dans în aer liber. De asemenea, între orele 10.00 – 18.00, Agenția Pentru Protecția Mediului din Iași va oferi tuturor posibilitatea să testeze biciclete electrice Cube, de la Jooyridez, iar în intervalul 13.00 – 18.00, EcoRide va prezenta manifestarea „Be smart, be cool, be EcoRide”. În zona ANAF – Moldova Center, între orele 11.00 – 18.00, Clubul Sportiv Preventis Iași va amenaja 2 terenuri de badminton, 2 de volei, traseu biciclete, zona baschet, 1 teren Minihandbal, pavilion cu mese scrabble, etc, iar în faţa Casei Dosoftei, între orele 14.00 – 17.00, ProBikeAddiction va provoca ieşenii la activități de manevrare a bicicletei pentru începători. Cei interesați sunt invitați să vină cu bicicleta personală.

 

Tururi tematice

Între orele 10.00 – 12.00, Asociația Mai Bine va organiza „Povestea Planetei, Plimbare în timp”, în care fiecare metru va reprezenta un milion de ani, cu plecare din Parcul Podu Roș, pe traseul Parcul Podu Roș – Str. Palat – Str. Anastasie Panu – Str. Armeană – Str. Cuza Vodă – Str. Lăpușneanu – Str. Gavriil Musicescu – Str. Arcu – Bld. Ștefan cel Mare – Parcul Teatrului Național. În intervalul 11.00 – 13.00, Asociația Institutul Cultural Independent       va organiza un tur cu bicicleta prin orașul Iași. Deplasarea se va face pe banda întâi de circulație pe un traseu de aproximativ 8 km, cu reperele Școala nr. 1 “Gh. Asachi” din Iași – Moldova Mall – Hotel Hampton – Târgu Cucu – B-dul Independentei – UMF Iași – Casa de Cultură a Studenților – Rond Giratoriu BCU – Bloc Tarom – B-dul Ștefan cel Mare – Teatrul Național – Filarmonică –B-dul Independenței – Târgu Cucu – Hotel Hampton – Bucșinescu –B-dul Tudor Vladimirescu – Splai Bahlui – Podu Roșu – Hotel Internațional – Școala nr. 1 “Gh. Asachi” din Iași. De asemenea, între orele 11.00 – 13.00, ParentIS împreună cu EmpatIS va organiza „Marșul Bebeluşilor Purtați”, cu plecare din Piața Unirii, ce constă într-o plimbare în care participanții vor socializa, face poze și vor împărtăși informații despre purtarea sănătoasa a bebelușilor pe traseul Piața Unirii – Bld. Ștefan cel Mare – Palatul Culturii. Pe acelaşi traseu, în intervalul 18.00 – 20.00,        Iași Travel invită ieşenii la un tur ghidat al zonei centrale a orașului, în limba engleză, cu plecare din Piața Unirii.

Comments

comments

Categoria: ecologie,Timp liber

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*