Eminescu, omagiat în parcul Copou

Publicat de Curierul de Iasi la data de 18/01/2013

Primarul Iaşului, Gheorghe Nichita, a participat marţi, 15 ianuarie, la manifestările prilejuite de aniversarea a 163 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu.

Eminescu, spirit civic

Manifestarea din Copou a fost organizată de Casa de Cultură „Mihai Ursachi” şi a debutat cu un recital de poezie susţinut de elevi ai Colegiului „Garabet Ibrăileanu”. Atmosfera lirică a fost întregită de spectacolul oferit de tinerii actori ai trupelor “Teatrul din parc” şi “Ludic”. La rândul lor, scriitorii ieşeni au citit poezii din creaţia emineasciană. Evenimentul a continuat cu un moment muzical şi cu vernisajul unei expoziţii de artă plastică ce a adus pe simeze lucrări realizate de studenţi ai Universităţii de Arte “George Enescu”. Primarul Gheorghe Nichita a subliniat spiritul civic al lui Mihai Eminescu. “Ori de câte ori ne gândim la puterea sincerităţii, a adevărului, a lucrurilor făcute cu măsură şi responsabilitate civică, ne gândim la Eminescu. Iaşul îi datorează enorm poetului. El a lăsat aici cei mai frumoşi ani ai săi, iar Iaşul trebuie să fie mereu locul în care fiecare pas al călătorului să deştepte amintirea celui care a iubit aici, care a suferit şi creat în această oază a spiritului, Copoul. Eminescu a dat Iaşului credinţa că sufletul omului, atunci când este purificat prin dragoste şi credinţa în frumos, poate răzbi orice răutate a vremii”.

Manifestarea a mai cuprins o depunere de jerbe de flori lângă Teiul lui Eminescu, urmată de un moment de reculegere în amintirea celui mai mare poet român. Alături de Casa de Cultură “Mihai Ursachi”, printre organizatori s-au aflat Primăria Iaşi, filiala ieşeană a Uniunii Scriitorilor din România şi Asociaţia C.O.N. TOUR.

………………

Ziua lui Eminescu, zi a Culturii Naţionale

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 16 noiembrie 2010, un proiect de lege prin care ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit zi a Culturii Naţionale. “Ziua Culturii Naţionale va fi, în viziunea noastră, o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române, în genere, şi a proiectelor culturale de interes naţional. Menţionăm faptul că în Italia, de ziua lui Dante, în toate oraşele italiene au loc serbări publice, lecturi din opera lui, dezbateri publice, târguri de carte”, se arată în expunerea de motive a iniţiatorilor. În Spania, ziua culturii a fost fixată în ziua morţii lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia în ziua de naştere a lui Luis de Camoes.

Comments

comments1 Comentariu

  1. Începând cu data de 29 iunie 2012, Biblioteca Centrală Universitară “Mihai Eminescu” Iaşi vă invită să vizitaţi expoziţia cu tema “Pisici în literatură”, deschisă în spaţiul expoziţional de la etajul I al sediului central. Vă propunem să redescoperiţi lucrări clasice şi titluri noi în care scriitorii au făcut din pisici personaje centrale.
*