Elena Moşuc, reîntoarcerea acasă

Publicat de Curierul de Iasi la data de 17/08/2017

În anii liceului, eleva Elena Moşuc obişnuia să intre în sala de clasă cântând o arie din opera Euridice. Vineri, 11 august, la 35 de ani de la absolvirea Liceului Pedagogic din Iaşi, celebra soprană Elena Moşuc a făcut acelaşi lucru în faţa colegilor, cu ocazia întâlnirii promoţiei 1982.

 

Flori, îmbrăţişări, zâmbete şi multă emoţie în decorul patriarhal al Şcolii Normale Vasile Lupu. Absolvenţii anului 1982 ai vechiului Liceu Pedagogic se regăsesc rând pe rând, după o îndelungă aşteptare a revederii. Apariţia Elenei Moşuc entuziasmează întreaga adunare. Nu au mai văzut-o de 35 de ani, dar faima sa este binecunoscută de către toţi.

 

„Sinceră să fiu, deja de două săptămâni am avut emoţii. 35 de ani aduc multe schimbări, nu numai fizice, dar din toate punctele de vedere suntem alte persoane. Chiar o întrebam pe colega care a organizat toată întâlnirea, şi o felicit din suflet pe Carmen Dimitriu, cum ne vom recunoaşte. La care ea, cu firea ei mereu poetică, mi-a răspuns: simplu – din ochi, din exprimare, din felul fiecăruia de a se mişca. Da, pe unii i-am recunoscut imediat, pe alţii foarte vag, iar pe alţii nici măcar nu am mai ştiut cum îi cheamă. Intâlnirea propriu-zisă a fost cred pentru toţi foarte emoţionantă! A trecut o viaţă de om. Bune, rele, totul ne-a marcat. A fost extraordinar să ne întoarcem pentru o zi în timp şi să fim din nou adolescenţi. Iar la strigarea catalogului fiecare a putut să ne introducă măcar pentru puţin în universul său, în istoria sa de după 1982. A fost foarte interesant să aflăm cum fiecare şi-a construit viaţa şi ce a realizat. Iar balul din seara de 11 august, în minunatul „La Castel“, a fost un vis. S-a dansat şi chiuit ca la nuntă, iar soţul meu, Christoph, a intrat în jocul nostru, al adolescenţilor de altădată”, a mărturisit Elena Moşuc.

De la solista şcolii la Scala din Milano

Promoţia 1982 a fost una de elită, poate cea mai bună din istoria Liceului Pedagogic. Din peste 600 de candidaţi la treapta I, au fost selectaţi elevi pentru 4 clase. După examenul de treapta a doua, a rămas doar o clasă, formată din 32 de elevi. Vineri, au venit doar 22. Organizatoarea evenimentului, Carmen Dimitriu, şefă de promoţie a generaţiei 1982, readuce în prezent o amintire din acei ani: „După-amiezele stăteam la meditaţie, majoritatea fiind la cămin. Când făceam o pauză de la învăţat, Elena făcea vocalize, exersa, ne cânta. De atunci, ne-am dat seama că va ajunge o mare vedetă. Întotdeauna a avut acest vis. A fost foarte perseverentă, foarte sensibilă, şi talentul s-a văzut de la început. Îmi aduc aminte că s-au organizat nişte serbări la nivelul şcolii, iar solista liceului a fost aleasă o elevă din altă clasă. Atunci, toţi ne-am aliat şi ne-am dus la director şi i-am spus: „Elena este cea mai talentată, puneţi-o să cânte, ea merită să ne reprezinte şcoala”.

Soprana confirmă ataşamentul colegilor săi faţă de ea şi pasiunea pe care o dezvoltase în anii liceului. „Colegii mei au reprezentat pentru mine primul public . Erau cobaii mei – glumesc – pe ei probam fiecare arie sau melodie nou învăţată la Şcoala populara de Artă unde m-am înscris pentru a-mi studia vocea în speranţa că voi fi şi eu solista şcolii. Cum învăţam o arie, hop în faţa clasei, unde cântam primind aplauzele de rigoare. O perioadă mă fascina Narghita cu melismele ei indiene. I-am înnebunit într-un timp cu ea. Dar şi astăzi fiecare îşi aduce aminte doar de Euridice a mea! Colegii mei mă admirau sincer! Am fost vedeta clasei, un fel de perioadă de adaptare pentru mai târziu. Se luptau pentru mine cu minunata doamna profeasoară Florica Bart să mă pună solista şcolii. Fapt reuşit! Astăzi toţi ştiu unde am ajuns, toţi ştiu cât am muncit şi ce perseverentă am fost în a-mi atinge scopul. Sunt fericită că ei ştiu că am depăşit faza Teatrului Naţional din Iaşi, care era pentru mine în acel moment visul meu. Bineînţeles, culmea a fost reprezentată mai târziu de Olimpul liricii,  Scala din Milano, şi Everestul, Metropolitan New York”, îşi aduce aminte Elena Moşuc.

 

Şcoala, biserica şi familia – treptele formării

Printre îmbrăţişări şi rememorări ale anilor trecuţi, aprecierile colegilor nu contenesc. „Suntem foarte mândri că avem o asemenea colegă. Îi urez mult, mult succes!”, spune entuziasmată fosta colegă de bancă a Elenei Moşuc, Nicoleta Dariescu, mama celebrei pianiste Alexandra Dariescu. „Este un om deosebit. Am admirat la ea tenacitatea cu care şi-a urmărit visul. O muncă enormă pe care a dus-o singură, ajungând acolo, sus”, mărturiseşte emoţionată dna Petrea, directoarea Liceului Pedagogic în anul 1982.

Prezenţă distinsă şi retrasă, fosta profesoară de muzică Florica Bart, completează: „A ajuns mare, e artistă cu foarte mult talent, foarte respectuoasă. Vreau să aibă norocul acesta mai multă vreme, că artiştii se mai pierd cu timpul”. Înainte de a intra la ora festivă, Elena Moşuc face o ultimă declaraţie: „Liceul Pedagogic a reprezentat baza formării mele din toate punctele de vedere. Aveam profesori excepţionali! Foarte severi, motiv pentru care veneam tremurând la ore. Am fost premiantă cu premiul I din clasa a V-a până la terminarea liceului. Nu era frica de neştiinţă, era mai mult vorba despre respect pentru profesori şi, mai ales, pentru bunicii mei care s-au sacrificat foarte mult pentru mine crescându-mă. Şcoala, biserica, familia m-au format din toate punctele de vedere. Fără acea educaţie nu aş fi astăzi ceea ce sunt”.

În spatele divei se închide uşa sălii în care va interpreta cel mai emoţionant rol al vieţii sale. Cel în care va regăsi atmosfera pe care numai spectacolul prieteniei adevărate şi adolescenţei pline de speranţe o poate oferi. Chiar şi după 35 de ani.

2017, un an la superlativ pentru Elena Moşuc

Anul 2017 a debutat furtunos pentru Elena Moşuc, cu o apariţie de senzaţie în rolul titular al operei Anna Bolena, pusă în scenă pe întreg parcursul lunii februarie la  Teatro Nacional de São Carlos din Lisabona. Presa de specialitate portugheză a apreciat la superlativ interpretarea Elenei Moşuc, afirmând că este „una dintre cele mai versatile şi expresive soprane ale timpurilor noastre”.

În luna mai, scena Teatrului Carlo Felice din Genova a oferit Elenei Moşuc ocazia unei interpretări de excepţie în rolul foarte dificil al Mariei Stuarda din opera cu acelaşi nume de Gaetano Donizetti. Soprana a fost întâmpinată cu aplauze încă de la primul număr al primului act, ea fiind chemată la rampă minute în şir după încheierea spectacolului.

Apoi, Elena Moşuc a avut o apariţie senzaţională în Lucia di Lammermoor pe 2 iunie, la Teatre Principal de Mao din Menorca (Spania). „Impecabilă!”, au titrat ziarele spaniole după succesul răsunător al sopranei românce

La începutul lunii iulie, Elena Moşuc a avut o nouă prezenţă aplaudată de public şi critica de specialitate, în opera Rigoletto, pusă în scenă în cadrul Festivalului de la Verona.

“În rolul Gilda, Elena Moşuc a avut o apariţie ce poate fi definită drept istorică. Încă o dată, a avut o interpretare intensă şi matură. Elena Moşuc a ştiut cum să construiască un personaj profund, dureros, de la început până la sfârşit îndoit de suferinţa în care viaţa l-a adus” şi „Elena Moşuc a avut din nou o interpretare impecabilă în rolul Gilda”, sunt doar câteva dintre aprecierile criticii italiene.

Pe 24 iunie, la Bernhard Theater din Zurich, Elena Moşuc a fost din nou alături, ca invitată specială, de mult apreciatul cântăreţ de muzică fado, Goncalo Salguiero. Colaborarea dintre Elena Moşuc şi Goncalo Salguiero a început cu câţiva ani în urmă, în 2014 ei interpretând la Iaşi, în premieră mondială, spectacolul OperFado.

Pe 15 iulie 2017, la Trebon, Republica Cehă, Elena Moşuc a avut o nouă apariţie strălucitoare. Acompaniată de Filarmonica Boemiei de Sud, dirijată de maestrul Jan Chalupecký, soprana a susţinut concertul de gală al Festivalului Internaţional de Muzică Clasică Třeboňská.

Conform programului afişat pe site-ul www.mosuc.com, traseul mondial al performanţelor sopranei va continua pe 8, 10 şi 19 septembrie la Tokyo, unde, acompaniată de Tokyo Philharmonic Orchestra, va interpreta rolul Desdemonei în spectacolul Otello de G.Verdi. La începutul lunii noiembrie, publicul Teatrului Petruzzelli din Bari o va putea vedea în Lucia di Lammermoor, iar pe 17 noiembrie va susţine un concert excepţional la Lisabona împreună cu Goncalo Salguiero. În prima jumătate a anului 2018, Elena Moşuc are programate spectacole la Teatrul San Carlo din Napoli, Teatrul Petruzzelli din Bari, Teatrul Carlo Felice din Genova, Opera din Zurich, Opera din Tokyo, Opera din Nagoya, Biwako Hall din Otsu (Japonia). De asemenea, anul viitor, la Genova, Elena Moşuc va cânta în rolul principal din Lucia di Lammermoor, alături de celebrul tenor Andrea Bocelli.

 

Gabriel Andronache

Foto Virgil Leiţoiu

 

Comments

comments

Categoria: cultura si culte,Special

Cuvinte cheie: ,Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*