Două mari proiecte de termoficare au primit undă verde din partea Guvernului

Publicat de Curierul de Iasi la data de 03/07/2017

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) a aprobat alocarea sumei de 7.000.000 de lei reprezentând cofinanţarea de la bugetul de stat a implementării proiectelor de extindere a reţelei de termoficare în cartierele Bucium şi Copou, respectiv refacerea izolaţiei de pe magistrala de legătură dintre CET Holboca şi CET Tudor. Finanţarea acordată reprezintă 81% din suma solicitată pentru concretizarea celor două proiecte, fiind mai mult decât suficientă pentru acţiunile şi lucrările ce se pot realiza în cursul anului 2017, urmând a fi completată anul viitor cu restul cofinanţării din partea Guvernului.

Extinderea sistemului centralizat de termoficare în cartierele Bucium şi Copou şi refacerea izolaţiei pe magistrala de legătură dintre CET Holboca şi CET Tudor fac parte din programul naţional „Termoficare 2006-2020, căldură şi confort”. Valoarea totală a celor două proiecte este de 49,7 milioane lei cu TVA. MDRAPFE asigură finanţarea a 70% din valoarea acestor proiecte, iar municipalitatea finanţează restul de 30%, cu precizarea că, în cazul extinderii termoficării în Bucium şi Copou, partea de cofinanţare aferentă Primăriei Municipiului Iaşi va fi acoperită de Veolia Energie Iaşi.

Proiectul „Copoul Verde” presupune extinderea termoficării centralizate în acest cartier de la clădirile Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” până la Corpul A al Universităţii „Al. I. Cuza”. Se are în vedere prelungirea Magistralei 2 de termoficare şi racordarea clădirilor mari din acea zonă direct la conducta magistrală, cu modul termic individual.

Proiectul „Bucium” vizează extinderea termoficării centralizate în acest cartier de la intersecţia Bulevardului Socola cu Bulevardul Poitiers şi Strada Trei Fântâni şi până la Blocurile ANL şi la Institutul de Psihiatrie „Socola” prin prelungirea Magistralei 4 de termoficare şi conectarea clădirilor mari tot direct la conducta magistrală, cu modul termic individual.

Al doilea proiect major care a primit finanţare din partea MDRAPFE presupune refacerea izolaţiei de pe magistrala de legătură între CET Holboca şi CET Tudor, aceasta fiind în totalitate în montaj aerian şi având o lungime de aproximativ 11,6 kilometri. În prezent, izolaţia termică clasică din vată minerală este în mare parte tasată, protecţia din tablă zincată lipseşte pe mai mult de 70% din suprafaţă, iar din cea rămasă pe conductă peste 50% este corodată.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*