Diversitate etnică şi confesională la Iaşi în perioada interbelică

Publicat de Curierul de Iasi la data de 09/06/2015

În cadrul proiectului „Istoria minorităţilor – o abordare cultural artistică a diversităţii”, Primăria Municipiului Iaşi şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” organizează conferinţa „Diversitate etnică şi confesională la Iaşi în perioada interbelică”. Conferinţa va avea loc joi, 11 iunie, de la ora 17.00, la Muzeul Universităţii şi va fi susţinută de Conf. Univ. Dr. Lucian Leuştean.

conferinta proiect Istoria minoritatilor 1

Expunerea porneşte de la faptul că România Mare din perioada interbelică era un stat semnificativ diferit din multe puncte de vedere, dar în special din perspectiva compoziţiei etnice. Lărgirea teritoriului, modificarea structurii etnice şi realizarea unirii propriu-zise au pus probleme reale de adaptare nu numai majorităţii româneşti, ci şi diverselor minorităţi etnice şi confesionale trăitoare în cadrul statului român.
Perioada interbelică a fost martora realizării unui experiment cvasi-inedit pe plan internaţional: protecţia minorităţilor “de rasă, de limbă şi de religie”. Sistemul a fost unul limitat la Europa Centrală, Răsăriteană şi de Sud-Est, iar România a fost parte a sa. Concepută la Conferinţa de pace de la Paris, protecţia minorităţilor din această parte a Europei a fost gestionată de Liga Naţiunilor.

În cadrul conferinţei, Lucian Leuştean va încerca să prezinte locul şi rolul statului român în cadrul acestui sistem, ca şi măsura în care minorităţile din Iaşi au fost interesate de protecţia internaţională. Pe de altă parte, este analizată structura etnică şi confesională a populaţiei din oraşul Iaşi, potrivit recensământului din 1930, dar şi prezentată viaţa diverselor grupuri minoritare din Iaşi – în special a evreilor, care reprezentau circa o treime din populaţie – probleme cu care s-au confruntat minoritățile, concordia, dar şi disfuncţionalităţile din relaţia cu majoritatea românească. Vor fi prezentate, de asemenea, elemente legate de prezenţa diverselor minorităţi în viaţa politică locală, reprezentarea lor în Consiliul Local, problemele pe care le ridicau, interesele pe care le urmăreau, precum şi aspecte privind impactul diverselor grupuri minoritare în viaţa economică şi culturală locală.

Conferinţa „Diversitate etnică şi confesională la Iaşi în perioada interbelică” este a cincea dintr-un proiect de şase conferinţe tematice, generic intitulate „Iaşi – oraş al diversităţii culturale”, rezultatele acestui amplu demers ştiinţific urmând să fie publicate într-o monografie istorică a minorităţilor din Iaşi.
Proiectul “Istoria minorităţilor – o abordare cultural artistică a diversităţii” este iniţiat de Primăria Municipiului Iaşi în parteneriat cu Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” şi Asociaţia “Pro Roma” şi este finanţat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României, prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, programul “Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural”.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*