Distincţii municipale pentru artiştii premiaţi la Cannes

Publicat de Curierul de Iasi la data de 05/06/2012

Festivalul de Film de la Cannes din acest an a oferit motive de bucurie pentru filmografia românească dar şi pentru mândria ieşeană. Trei artişti ieşeni au fost premiaţi la prestigiosul festival internaţional. Regizorul Cristian Mungiu şi actriţele Cosmina Stratan şi Cristina Flutur au fost aplaudaţi la scenă deschisă de plenul Consiliului Local, deşi în lipsă.

În şedinţa Consiliului Local de miercuri, 30 mai, primarul Gheorghe Nichita a propus chiar acordarea unor distincţii regizorului Cristian Mungiu şi actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur, ca recunoaştere a performanţelor obţinute la ediţia din acest an a Festivalului de film de la Cannes. Înmânarea distincţiilor urmează să fie oficiată de Zilele Iaşului, în Seara Valorilor din acest an, eveniment care anual recompensează performanţa înregistrată de ieşeni.

„Vă rog să aplaudăm performanţa artiştilor ieşeni care au fost premiaţi la festivalul de la Cannes. Sunt o mândrie pentru Iaşi şi un astfel de succes merită aprecierea noastră. Voi propune ca în Seara Valorilor din acest an să îi invităm la Iaşi şi să le oferim distincţii care să arate că ne recunoaştem valorile”, a spus primarul Gheorghe Nichita în plenul CL.

Regizorul Cristian Mungiu, cetăţean de onoare al Iaşului din anul 2007, a primit Premiul pentru scenariu la cea de-a 65-a ediţie a Festivalului de la Cannes. Scenariul premiat este cel care a stat la baza filmului După dealuri, peliculă care a adus României o altă valoroasă distincţie, Premiul pentru interpretare feminină, acordat actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur. Întrucât cei trei protagonişti ai acestei performanţe sunt ieşeni, se poate spune că Iaşul a dat lovitura la cel mai prestigios festival de film din lume. În 2007, Cristian Mungiu câştiga Palme D’Or cu filmul 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile. În septembrie acelaşi an, filmul a fost proiectat în premieră la Iaşi, prilej cu care regizorul a primit titlul de Cetăţean de onoare al oraşului.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*