Declarație solemnă lansată la Iași pentru Congresul Reîntregirii Neamului Românesc

Publicat de Curierul de Iasi la data de 27/08/2018

Primăria Municipiului Iași și Acțiunea 2012 au organizat pe 25 și 26 august Conferințele Congresului Reîntregirii Neamului. În cadrul evenimentelor au fost abordate subiecte precum eficientizarea unui spațiu informațional comun România și Republica Moldova, impactul activităților membrilor Ligii Aleșilor Locali Unioniști și ai Alianței pentru Centenar, protejarea drepturilor populației românești de peste granițe, precum și demararea unor proiecte urgente de infrastructură cum ar fi autostrada Chișinău – Iași – Târgu Mureș. Toate discuțiile s-au purtat în Sala Mare a Palatului Roznovanu, care s-a dovedit neîncăpătoare pentru participanții interesați de îndeplinirea idealului Unirii României cu Republica Moldova. Au fost prezenți zeci de primari de municipii, orașe, comune, raioane din România și din Republica Moldova, lideri ai asociațiilor unioniste, reprezentanți ai asociațiilor studențești din țară și de peste Prut, precum și jurnaliști din Republica Moldova care au transmis lucrările conferințelor de la Iași.

Primarul Mihai Chirica a amintit faptul că pentru îndeplinirea unui deziderat atât de important cum este cel de Unire a Republicii Moldova cu România este nevoie de constituirea unei platforme de lucru comune.

„Întâlnirile noastre vor preceda organizarea primului Congres al Reîntregirii Neamului. Totul a plecat de la discuțiile pe care tot le-am avut cu reprezentanții asociațiilor unioniste de pe teritoriul românesc și cel al Republicii Moldova, concluzia fiind că trebuie să adunăm toate aceste energii într-un singur loc, pe o platforma de lucru, unde să gestionăm mai departe un șir de revendicări exprimate de noi, cei care gândim și simțim românește. În acest fel vom impune factorilor decizionali din România și din Republica Moldova adoptarea unul plan coerent și concret prin care reîntregirea teritoriilor românești să devină o certitudine. În An Centenar, mai mult ca oricând, s-a adus în atenția opiniei publice această necesitate, evocând totodată pagini de istorie adevărată pentru corecta informare a generațiilor tinere. La fel ca și cei care au pus umărul la săvârșirea Marii Uniri, noi putem deveni generația de aur doar printr-un efort susținut. Nu este o dorință nelegitimă, ci un deziderat istoric care trebuie împlinit cu decență, înțelepciune și diplomație. Nu cerem și nu luăm nimic de la niciun stat. Vrem doar să refacem ceea ce este al nostru și ceea ce ni se cuvine de drept. Noi trebuie să avem forța să gândim un plan coerent, bine punctat din toate punctele de vedere: juridic, diplomatic, istoric. Astfel, vom rămâne credibili și vom reuși să înduplecăm clasa politică să accepte acest proiect de țară”, a declarat primarul Mihai Chirica.

„Noi putem fi cu adevărat independenți decât în componența României”

În cadrul acestor conferințe a susținut o alocuțiune și academicianul Nicolae Dabija, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei și membru de onoare al Academiei Române.

„În perioada interbelică, România, în componența căreia se afla și Barasabia, ocupa împreună cu Danemarca locurile 6 și 7 după venitul național la nivel european. Astăzi, salariul mediu în Danemarca este de 5.600 de euro, în România suma coboară la 400 de euro, iar în Republica Moldova acest prag s-a prăbușit la 40 de euro. Iată unde am ajuns din cauza comunismului și din cauza unor lideri precum Hitler și Stalin. Dacă nu erau ei, eu sunt convins că poporul român ar fi fost unul dintre cele mai prospere state din lume. Totodată, se împlinesc și 27 de ani de când Republica Moldova s-a declarat stat independent. Adevărul este că Republica Moldova nu a fost niciodată stat, ci parte de țară. Pentru cei care spun că nu sunt de acord cu unirea, pentru că Republica Moldova este stat independent, le spun: «Cum poți fi independent de istoria ta, de scaunul de domnie a lui Ștefan cel Mare de la Suceava, de scaunul de domnie de la Iași al lui Alexandru Lăpușneanu, de durerea lui Mihai Eminescu care spunea că suntem români, de plânsul basarabeanului Alecu Russo care a scris Cântarea României, de Vasile Alescandri care cântat la Iași Hora Unirii, de comorile scrise de Mihail Kogălniceanu, de Grigore Vieru, de naționalitatea părinților noștri care au fost români?». Noi putem fi cu adevărat independenți decât în componența României. Până atunci, Republica Moldova are doar recorduri triste: cel mai sărac și cel mai corupt stat din Europa. Întrebarea este: ce facem și ce le pregătim copiilor noștri? Vreau să îi mulțumesc domnului primar Mihai Chirica, care ne susține de fiecare dată și ne simțim acasă atunci când venim la Iași. Aș vrea să am același sentiment și când trec Prutul, unde să putem spune că este țara noastră și a copiilor noștri. Acest lucru se poate realiza numai prin unirea cu poporul român”, a opinat academicianul Nicolae Dabija.

Președintele Asociației 2012, George Simion, a precizat că motivul organizării Conferințelor Congresului Reîntregirii Neamului la Iași a fost marcarea Marșului Centenarului, care va avea drept finalitate destinația Chișinău, unde, pe 1 septembrie, în Piața Marii Adunări Naționale va avea loc o manifestație stradală de anvergură.

„Am pornit acest marș pe 1 iulie de la Alba Iulia, în total are 1.300 de kilometri și trece prin toate locurile importante pentru Primul Război Mondial și pentru Marea Unire. Ne-am dorit să evidențiem trecerea acestui marș către frontieră prin organizarea la Iași a acestor întâlniri. Trebuie să fim pragmatici, să muncim și să nu ne dăm bătuți când suntem refuzați în demersurile noastre, când ni se închid toate ușile, la mijloc fiind identitatea națională. Cred cu tărie că împreună putem reprezenta o forță, iar energiile, ideile, puterile și resursele de care dispunem fiecare dintre noi pot constitui catalizatorul necesar pentru realizarea Unirii. Majoritatea raioanelor din Republica Moldova a fost reprezentată la eveniment, în sală fiind și cetățeni din Galați, Botoșani, Covasna, Constanța. Împreună putem face multe, fără să fie nevoie de orgolii, pretenții de lider sau ambiții personale, dar putem pune în comun ceea ce ne dorim cu toții. Chiar dacă pare imposibil să ducem la bun sfârșit această luptă, să nu uităm că acest ideal este important pentru generațiile actuale și viitoare”, a precizat liderul Asociației 2012, George Simion.

Declarația solemnă în An Centenar

Duminică, 26 august, participanţii la lucrările Conferințelor Congresului Reîntregirii Neamului au semnat o Declaraţie solemnă. „Recunoscând legăturile istorice, lingvistice, culturale şi religioase ale românilor de pretutindeni, în respectul principiilor dreptului internaţional şi european, participanţii la Conferinţele pentru Reîntregirea Neamului îşi arată disponibilitatea de implicare pentru dezvoltarea economică, socială şi culturală şi pentru perpetuarea valorilor spirituale româneşti. În Anul Centenarului Marii Uniri, românii de pretutindeni rostesc într-un singur glas şi dintr-o singură inimă: TRĂIASCĂ ROMÂNIA”, se arată în textul documentului.

Primarul Mihai Chirica a mai spus că proiectul Unirii României cu Republica Moldova este realizabil, întrucât există o rezoluție a Senatului Statelor Unite ale Americii (SUA), nr. 148, care a fost emisă pe 28 Iunie 1991 și prin care se hotărăște susținerea eforturilor Republicii Moldova de negociere a reunificării cu România.

„Față în față cu senatorii americani s-a demonstrat cu argumente culturale, istorice și științifice că Basarabia, Bucovina de Nord, sudul Dobrogei, Transilvania au fost dintotdeauna teritorii create de români pentru români. În acest context, Senatul SUA adoptă această rezoluție pe care o argumentează cu nedreptățile pe care Uniunea Sovietică le-a făcut din 1917 până în prezent, dar și cu elemente de natură juridică în ceea ce privește dreptul internațional. Cu această notă de fundamentare, Senatul american susținea eforturile viitoare ale Guvernului Moldovei să negocieze în mod pașnic, dacă aceasta le este voia, reunificarea României cu Moldova şi cu Bucovina de Nord, după cum s-a stabilit în Tratatul de Pace de la Paris din 1920, în normele predominante ale dreptului internaţional şi în conformitate cu Principiul 1 al Actului Final de la Helsinki. Această rezoluție nu și-a pierdut valabilitatea, poate crea efecte mai departe și poate deschide pentru România responsabilitatea abordării acestui subiect de pe o platformă de politică națională”, a mai spus primarul Mihai Chirica.

La sfârșitul conferințelor s-a stabilit ca în luna decembrie a acestui an să aibă loc Congresul Reîntregirii Neamului.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*