Decizia care va revoluţiona sistemul centralizat de termoficare

Publicat de Curierul de Iasi la data de 09/01/2014

Ieşenii încep noul an cu o veste foarte bună: Ministerul Dezvoltării Regionale a aprobat propunerea Primăriei Iaşi prin care realizarea distribuţiei „pe orizontală” şi contorizarea individuală a agentului termic să fie declarate cheltuială eligibilă, şi deci decontată în cadrul programului naţional de creştere a eficienţei energetice în blocurile de locuinţe (reabilitarea energetică a blocurilor).

blocuri (1)

Atuurile sistemului centralizat
Decizia Guvernului va aduce beneficii tuturor celor care utilizează sistemul centralizat de furnizare a energiei termice. „De când am semnat parteneriatul cu Dalkia, am afirmat foarte clar că sistemul centralizat de încălzire va deveni unul extrem de profitabil pentru ieşeni. Va fi unul permanent (fără sincopele din trecut), ieftin (mult mai ieftin decât centrala individuală pe gaze, şi este deja mai ieftin), sigur şi ecologic. Investiţiile pe care le face Dalkia, împreună cu proiectele noastre europene pe care le implementăm şi le vom implementa în reţea se vor dovedi în timp foarte utile pentru viitorul energetic al Iaşului”, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Avantajele palpabile
Prin contorizarea individuală şi realizarea distribuţiei căldurii şi a apei calde “pe orizontală” se va putea întrerupe energia termică doar la apartamentele cu datorii mari, fără să fie afectaţi vecinii bun-platnici. În plus, prin contorizarea individuală vor fi rezolvate problemele legate de calcularea consumurilor individuale ale locatarilor, fiindcă fiecare apartament va avea propriul contor, iar totul va fi mult mai simplu. De asemenea, realizarea distribuţiei “pe orizontală” înseamnă înlocuirea totală a instalaţiilor interioare de apă caldă şi căldură, care datează de 30-40 de ani, de la construirea blocurilor.

“În perioada următoare, va fi finalizat şi Ghidul Solicitantului, iar noi avem de gând, împreună cu Dalkia, să demarăm la Iaşi un program pilot de contorizare individuală. Astfel, vom alege trei scări de bloc din cartiere diferite prin care dorim să implementăm noua modalitate de distribuţie şi contorizare. Condiţia este ca cel puţin 50% din locatari să fie racordaţi la sistemul centralizat. Aş prefera ca cei debranşaţi să aibă centrale termice pentru a se putea observa şi compara diferenţele privind facturile de plată chiar la vecinii lor. De asemenea, o condiţie obligatorie este ca respectivul imobil să nu aibă datorii la utilităţi”, Gheorghe Nichita, primarul Iaşului

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*