Curse speciale în transportul public pentru elevi și studenți

Publicat de Curierul de Iasi la data de 19/09/2017

Traficul îngreunat la primele ore ale dimineţii ar putea fi descongestionat prin introducerea de autobuze „şcolare”.

„În fiecare dimineaţă ne confruntăm cu traficul aglomerat, generat de numărul mare de maşini cu aceeaşi destinaţie: şcolile copiilor. Aceste inconveniente pot fi eliminate prin introducerea «autobuzului şcolar»”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Principalele avantaje

Avantajele utilizării autobuzelor cu destinaţie şcolară sunt apreciabile. În primul rând este vorba de fluidizarea traficului. Un astfel de mijloc de transport înlocuieşte, în medie, 40 de maşini aflate în circulaţia urbană. De asemenea, reducerea poluării, accesibilitatea pentru toţi elevii, siguranţa oferită, beneficiile economice prin reducerea cheltuielilor de combustibil pe care le presupune transportul cu maşina – sunt doar câteva dintre beneficiile pe care le aduce folosirea autobuzelor şcolare.

„Ne dorim ca prin această măsură să reducem aglomeraţia din mijloacele de transport în perioada de vârf a dimineţii şi să încurajăm elevii şi studenţii să folosească transportul public, contribuind astfel la îmbunătăţirea calităţii vieţii în mediul urban prin scăderea nivelului de trafic ce se înregistrează în prezent în intervalul orar 7.00 – 8.00”, a arătat primarul Mihai Chirica.

 

Până la achiziţionarea acestor autobuze de către şcoli, Compania de Transport Public ar putea aloca de pe alte linii, dimineaţa, autobuze marcate special, cu trasee speciale și puncte de staționare speciale, doar pentru elevi și studenți. În cazul în care s-ar defaza începerea orelor: clasele IX-XII de la 7.30, clasele V-VII de la 8.00, iar clasele I-IV de la 8.30, cu acelaşi număr de autobuze s-ar putea face mai multe curse.

Traseele propuse:

– pe traseul de tramvai nr. 3 (având parcursul normal Dancu – Tătăraşi – Gara) vor circula trei unităţi suplimentare pe relaţia Dancu – Tătăraşi – Copou, cu plecări din Dancu la orele 7.10, 7.20 şi 7.30;

– trei unităţi suplimentare vor fi introduse pe ruta de autobuz nr. 42 (având parcursul normal CUG I – Tudor Vladimirescu – Copou), cu intrare pe traseu din staţia Frigorifer spre Copou în intervalul orar 7.00 – 7.40, în funcţie de observaţiile făcute de către personalul Dispeceratului Central folosind sistemul de monitorizare în timp real cu ajutorul camerelor video amplasate în staţiile în care se înregistrează flux ridicat de călători;

– două autobuze vor circula suplimentar pe traseul nr. 36 (cu parcursul obişnuit Dacia – Gara – Copou – Breazu), cu intrare din staţia Columnei la orele 7.10 şi 7.17, către Copou – Breazu;

– pe traseul nr. 8 (Baza 3 – Tudor Vladimirescu – Copou) va intra suplimentar un tramvai, cu plecare din Baza 3 spre Copou la ora 7.15;

– două tramvaie vor circula special faţă de graficul obişnuit pe traseul nr. 9 (Tehnopolis – Podu Roş – Copou), cu plecare de la Tehnopolis spre Copou la orele 7.10 şi 7.20.

Vehiculele suplimentare care vor circula pe rutele de mai sus vor purta indicatoare de traseu cu menţiunea „Cursă specială pentru elevi și studenți”, iar accesul va fi permis doar elevilor şi studenţilor, pe baza legitimaţiilor de călătorie cu preţ redus destinate acestora.

Comments

comments

Categoria: CTP,educatie

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*