Curăţenie pe terenurile private din municipiul Iasi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 29/07/2010

Municipalitatea va impune noi reguli pentru salubrizarea terenurilor virane din municipiu precum şi pentru transportul şi depozitarea deşeurilor provenite din activitatea de construcţii. Prin două hotărâri de Consiliu Local, se stabilesc  obligaţii pentru proprietarii de terenuri din intravilan şi firmele sau persoanele fizice care demolează sau construiesc.

Pe parcursul ultimilor ani, multe din terenurile virane au devenit proprietate privată şi în unele cazuri aceste suprafeţe au devenit depozite ocazionale de deşeuri. Conform legislaţiei, municipalitatea nu poate interveni pentru salubrizare sau pentru îngrijirea terenului. Hotărârea de Consiliu Local a fost adoptată tocmai pentru corectarea acestei probleme. Prin noua reglementare, proprietarii de teren au obligaţia de a curăţa terenul, de a tăia vegetaţia şi îngriji copacii de pe suprafaţa deţinută. În cazul în care nu respectă acest lucru va fi sancţionat cu o amendă între 3000 şi 5000 lei.

„Nu ne interesează să dăm amenzi proprietarilor de teren ci să facem curat în oraş. Sunt multe terenuri private de care proprietarii nu se îngrijesc. În primă fază vom soma proprietarul să păstreze terenul în condiţii bune şi doar dacă refuză va primi amendă”, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

O altă problemă o constituie depozitarea şi transportul molozului provenit din demolări sau construcţii. De multe ori, firmele sau persoanele fizice transportă şi depozitează pământul în condiţii improprii. Hotărârea CL instituie obligaţia de a transporta doar în depozite autorizate cu respectarea unor norme precise în domeniu. Ignorarea acestei reglementări se sancţionează cu amendă între 3000 şi 5000 lei. Constatarea şi aplicarea amenzii se face prin inspectorii de control ai primăriei şi de agenţii poliţiei comunitare. Trebuie precizat că amenzile achitate în termen de 48 de ore de la acordare beneficiază de reducerea la jumătate din minimum stabilit de hotărârea CL.

Comments

comments2 Comentarii

 1. ZG

  Buna ziua,

  Legat de acest articol ma intreb ce se poate face si in cazul spatiilor comerciale de la parterul blocurilor aflate pe proprietati private? In blocul care locuiesc sunt asemenea spatii comerciale si este multa mizerie atat in fata, cat si in spate pe unde alimenteaza cu marfa. Se poate face ceva si in acest sens ?

 2. Curierul de Iasi

  Buna ziua,

  Va rugam sa faceti o sesizare cu date mai concrete, pe adresa cabinet.primar [la] primaria-iasi [punct] ro

  Cu stima,
  Echipa Curierul de Iasi
*