Cum va arăta pasajul Octav Băncilă [VIDEO]

Publicat de Curierul de Iasi la data de 25/10/2012

Proiectanţii au prezentat primele imagini, în fapt o simulare, cu viitorul pasaj suprateran Octav Băncilă. Este unul din cele mai spectaculoase proiecte cu finanţare europeană pe care Primăria îl va pune în practică în perioada următoare. Termenul de finalizare anunţat este luna august a anului 2014. Pasajul Băncilă va lega cartierele Alexandru cel Bun şi Dacia de centrul Iaşului. Singurul pasaj suprateran de după 1989 va avea o lungime de 532 de metri. Constructorii de la firmele Conest, Eky Sam, Vega ’93 şi Carefero se ocupă de acest proiect, contractul de lucrări fiind de 54,8 de milioane de lei, fără TVA.

Primele lucrări

Lucrările de construcţie a pasajului Octav Băncilă sunt în plină desfăşurare. În această vară au fost turnate fundaţiile primilor piloni de susţinere în intersecţia Moara de Foc – strada Octav Băncilă. În cadrul aceluiaşi proiect sunt reabilitate complet mai multe străzi adiacente pasajului, pe unele din acestea (strada Sarmizegetusa şi strada Strămoşilor) lucrările fiind deja definitivate. Deşi în momentul de faţă doar un şantier, viitorul pasaj poate fi văzut în imaginile puse la dispoziţie de proiectantul pasajului. Lucrările efective la pasaj urmează să fie finalizate în august 2014, când este preconizată şi deschiderea circulaţiei.

Date tehnice

Pasarela Octav Bancilă va avea o singura banda pe sens, lăţimea totală a carosabilului fiind de 7,8 metri. Pasarela va trece deasupra liniilor de cale ferată din zona Ţigarete şi a străzii Moara de Foc pentru a ajunge în Păcurari, în zona intersectiei străzii Arcu cu strada Octav Băncilă. Lungimea totală a pasajului suprateran este de 532 metri. Pe partea cartierului Alexandru, accesul pe pasaj se va putea face de pe străzile Tabacului, şos. Naţională şi Sarmizegetusa, iar în Păcurari – pe strada Arcu şi strada Păcurari. Conform proiectului, în actuala intersecţie de la biserica Catolică Sf. Anton va fi amenajat un sens giratoriu care să ofere un trafic fluid de urcare – coborâre de pe pasaj.

Pasaj O. Bancila

Modernizări de străzi

Construcţia pasajului face parte din proiectul cu finanţare europeană „Axa de Dezvoltare Nord – Sud pasaj Octav Băncilă”, în valoare totală de 87 milioane lei. Alături de construcţia pasarelei dintre străzile Tabacului şi strada Octav Băncilă, prin proiectul european vor fi refăcute complet străzile adiacente, în lungime de 6,3 km, trotuarele şi vor fi amenajate piste pentru biciclişti. Sunt în proces de modernizare completă 9 străzi: str. Sarmizegetusa, str. Strămoşilor, str. Tabacului, str. Columnei, str. Vitejilor, str. Muşatini, str. Plăieşilor, str. Petru Poni, Str. Toma Cozma. De asemenea, vor fi reabilitaţi şi modernizaţi peste 40.000 mp de trotuare aferente străzilor.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*