Cucuteni 5000 şi Târgul Meşteşugarilor – Tradiţiile celebrate în Copou

Publicat de Curierul de Iasi la data de 30/06/2011

În Parcul Copou se deschide vineri, 1 iulie Târgul Naţional de Ceramică Cucuteni 5000, iar în Parcul Expoziţiei vă aşteaptă Târgul Meşteşugarilor. De vineri până duminică, ceramica şi obiectele tradiţionale sunt prezentate în cadrul a două târguri de rezonanţă ale municipiului.

Aproximativ 200 de meşteri olari şi meşteşugari îşi vor deschide standurile în Copou la acest sfârşit de săptămână. Vineri, 1 iulie îşi deschid porţile Târgul Naţional de Ceramică Tradiţională „Cucuteni – 5000”, dar şi Târgul Meşteşugarilor. Ca în fiecare an, Parcul Copou va găzdui meşterii olari din cele mai importante centre din ţară şi din Republica Moldova, iar Parcul Expoziţiei va fi dedicat meşteşugarilor din toate zonele ţării.

Iaşul sărbătoreşte astfel două tipuri de tradiţie. Celebrează tradiţia de milenii a lutului modelat şi decorat în mii de forme, a obiectelor populare, dar şi tradiţia târgurilor. Cucuteni 5000 este, în acest an la ediţia XXIX-a, iar Târgul Meşteşugarilor a ajuns la ediţia a XII-a. Ca de obicei, organizatorii aşteaptă cât mai mulţi ieşeni care să viziteze cele două manifestări.

Târgul naţional de ceramică tradiţională „Cucuteni – 5000” atrage meşteri olari din importante centre de ceramică ale ţării şi din Republica Moldova având ca scop promovarea şi stimularea acestui meşteşug străvechi. Târgul de la Iaşi se impune an de an prin participarea unui număr însemnat de meşteri, care păstrează nealterată ceramica tradiţională, prin frumuseţea, varietatea şi calitatea exponatelor, acordând totodată o mare atenţie promovării tinerilor olari.

Târgul Meşteşugarilor a apărut la iniţiativa Primăriei Municipiului Iaşi pentru a întări evenimentul Cucuteni 5000 cu produse populare, meşteşugăreşti, dar care nu aparţin ceramicii. Începând cu anul 2000, municipalitatea ieşeană organizează, într-o atmosferă de sărbătoare ambientată de aroma florilor de tei, Târgul Meşteşugarilor, manifestare ce atrage constant un număr tot mai mare de vizitatori şi cumpărători din întreaga ţară, amatori şi cunoscători care apreciază frumosul şi valoarea autentică. Astfel, în 2011, peste 100 de expozanţi din toate zonele ţării se întâlnesc în Parcul Expoziţiei, pentru a prezenta şi comercializa produse de artizanat şi suveniruri: împletituri (nuiele, paie, fire textile etc.), cioplituri (în lemn, în piatră ), ţesături (covoare, carpete), picturi (pe sticlă, pe lemn, pe pânză, pe piatră), ouă încondeiate.

Cultura Cucuteni – cea mai veche civilizaţie europeană

Primele vestigii ale civilizaţiei Cucuteni au fost descoperite în 1884, când muncitorii de la o carieră de piatră de pe dealul Cetăţuia din comuna Cucuteni au scos la lumină fragmente de ceramică pictată, vase şi obiecte de cult. Folcloristul ieşean Theodor Burada a început prima cercetare ştiinţifică, descoperirile sale fiind prezentate în cadrul celui de-ai X-lea Congres Internaţional de Antropologie şi Arheologie de la Paris, din anul 1889. Cultura Cucuteni avea să se afirme ca una dintre cele mai importante culturi neolitice din Europa.

Cultura Cucuteni, apărută în 5000 î.e.n a precedat cu câteva sute de ani toate aşezările umane din Sumer şi Egiptul Antic. Conform descoperirilor, oamenii culturii Cucuteni au fost primii care trăiau organizaţi în aşezări mari. Aceste proto-oraşe de Cucuteni erau alcătuite din clădiri aranjate în cercuri concentrice. Cultura Cucuteni se întindea pe o suprafaţă de 350 000 kilometri pătraţi, pe teritoriul actual al României, Republicii Moldova şi Ucrainei.

Ceramica de Cucuteni este unică în Europa. Artistic, ceramica este dominată de linii repetate, cercuri şi spirale care creau un efect de iluzie optică pe vasele care erau împodobite în acest mod unic.  Culorile predominante pe ceramica Cucuteni sunt roşul, albul şi negrul, cu unele variaţii în funcţie de temperatura la care a fost ars vasul respectiv. Ca formă, vasele diferă de la simple pahare la vase mari de tipul amforelor.

Comments

comments3 Comentarii

  1. Pentru cei care doresc sa vada imagini de la editiile trecute: http://cucuteni.dataq.ro/galerie.php

  2. lady_crina05

    E pentru prima oara cand am putut vizita aceste doua targuri interesante. Am fost cu elevii in excursie la Iasi si ma bucur ca au avut ocazia sa admire produsele expuse de mestesugari.

  3. Curierul de Iasi

    Ne bucuram ca v-au placut. Din fericire, vremea a permis anul acesta ca numarul de vizitatori ai targului sa fie mai mare ca anul trecut cand a plouat.
*